ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Alexandru Savin, ROCA Agri RDF: Procesarea este una dintre direcţiile strategice ale holdingului nostru. Vrem un lanţ complet, de la exploatare la procesare

28.08.2023, 00:06 Autor: Alex Ciutacu

Cifra de afaceri a companiilor din portofoliu s-a ridicat la un nivel cumulat de peste 150 mil. euro în 2022. ♦ Holdingul exploatează astăzi 4.000 de hectare de teren şi are capacităţi de stocare de 36.000 de tone.

Holdingul de agricultură ROCA Agri RDF îşi propune să se dezvolte prin consoli­dare şi să creeze un lanţ complet, de la ex­ploatare agricolă şi până la procesarea pro­duselor agricole, a explicat Alexandru Savin, CEO al ROCA Agri RDF, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Procesarea este una dintre direcţiile strategice ale holdingului nostru, pentru că plecăm de la ideea că exportăm grâu şi importăm pâine, iar valoarea adăugată ar trebui creată la noi în ţară. Direcţia strategică pentru anii următori este să aducem noi facilităţi de procesare pe lanţul agricol, astfel încât lanţul să fie complet, de la inputuri, la exploatare, la tradingul de cereale şi, într-un final, procesarea de cereale sau procesarea produselor agricole, care trebuie să rămână în acelaşi holding“.

ROCA Agri RDF este un holding creat de ROCA Investments şi a luat naştere ca atare în anul 2022, pentru a reuni investiţiile din agricultură ale companiei de private equity. Astăzi, portofoliul reuneşte cinci companii: RDF Agricultură, RDF SA, Adidana Agriculltură, Dachim şi Supliment.

„Holdingul a fost constituit anul trecut, dar povestea holdingului începe acum patru ani de zile, cu investiţia ROCA în RDF, acesta fiind la acel moment un distribuitor regional de inputuri agricole în vestul ţării, care făcea şi ceva trading de cereale şi exploatare agricolă. În ultimii patru ani activitatea companiei a crescut accelerat, atât organic, cât şi prin achiziţii“.

După ce au intrat şi restul companiilor în portofoliu, ROCA Agri RDF a ajuns astăzi să aibă patru linii de business: distribuţie de inputuri, trading de cereale, exploatare agricolă în vestul şi în centrul ţării, precum şi o activitate de procesare care rezultă în uleiuri şi fullfat de soia.

Holdingul exploatează astăzi 4.000 de hectare, prin cultură mare, iar infrastructura pe care o deţine înseamnă şi o capacitate de depozitare de 36.000 de tone.

„Procesarea este un business diferit, vorbim de modele total diferite de business pentru exploatare agricolă, comerţ de inputuri şi trading de cereale respectiv modelul de producţie de mâncare. Sunt clienţi total diferiţi şi îţi trebuie o anumită organizare managerială, un anumit nivel de know-how să îţi organizezi businessul încât să ai acces la piaţa clienţilor de produse procesate“.

În ceea ce priveşte planurile ROCA Agri RDF, cuvântul de ordine este consolidarea. Savin spune că nu vizează o anumită zonă geografică din ţară, ci caută companiile care se potrivesc cel mai bine cu portofolliul lor.

„Ne uităm în continuare după consolidarea şi creşterea suprafeţelor agricole exploatate şi ne uităm la a adăuga produse noi portofoliului existent, produse u un grad mai ridicat de complexitate, venind din zona de procesare. Lăsând la o parte că trebuie să facem mai bine ce facem astăzi, focusul este să adăugăm activităţi cu valoarea ridicată adăugată în activitatea noastră“.

Întrebat dacă urmează o nouă tranzacţie până la finalul anului, CEO-ul a subliniat că „e foarte posibil, dar e greu de zis“.

„Noi încercăm să acţionăm în piaţa de agri ca un jucător strategic şi nu un jucător financiar, care încearcă să ia la cel mai mic preţ şi să facă un profit printr-un exit rapid, ne interesează mai mult businessuri care se potrivesc cu ce facem noi şi acolo este un incentive care ţine mai puţin de preţ, cât mai mult de potrivirea businessului fermierului cu ce facem noi şi asigurarea unei dezvoltări în continuare“.

Un alt plan anunţat de holding este de a înfiinţa o Instituţie Financiară Nebancară (IFN) pentru sectorul agricol, proiect care se află în autorizare la Banca Naţională a României (BNR). Pe viitor, ROCA Agri RDF vrea să se listeze pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti.

„Probabil în anii următori, pentru că trebuie să se alinieze mai multe planete, atât contextul macroeconomic să fie favorabil unei operaţiuni de listare, cât şi pregătirea noastră internă sau holdingul să ajungă la o anumită maturitate care să justifice acest pas şi trecerea spre principală, care este un nivel în care discutăm cu jucători instituţioniali, instituţii care au anumite aşteptări de la maturitatea economică a businessului“.

Cifra de afaceri a companiilor din portofoliu s-a ridicat la un nivel cumulat de peste 150 mil. euro în 2022, iar pentru 2023 ţinteşte între 150 şi 170 mil. euro. Numărul total de angajaţi este de aproape 200 de persoane.

Alexandru Savin consideră că propunerea de eliminare a facilităţilor fiscale acordate pentru industria agroalimentară vin într-un moment inoportun, după câţiva ani marcaţi de instabilitate.

„Mediul de business niciodată nu va privi bine un subiect de creşteri de taxe, de eliminare de facilităţi fiscale. Din punctul meu de vedere, cel puţin pe partea de industrie agricolă, momentul acesta este un moment în care statul şi toţi jucătorii din piaţă trebuie să se susţină unul pe altul, pentru că ultimii ani au fost dificili pentru jucătorii din sectorul agricol“.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank