ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Adrian Untaru, ADN Birou de Arhitectură: Este o responsabilitate foarte mare să proiectezi şi să construieşti în zona istorică a unui oraş

22.10.2021, 00:07 Autor: Alex Ciutacu

Companiile implicate în pro­iectarea şi construcţia unor imobile în zo­nele istorice şi zonele centrale ale oraşelor trebuie să îşi asu­me o responsabilitate ridi­ca­tă şi să ţină cont de fap­tul că munca lor îşi va lăsa amprenta pentru o pe­rioadă îndelungată, a ex­plicat Adrian Untaru, founding partner al ADN Birou de Arhitec­tură, în emisiunea ZF Investiţi în Ro­mânia!, realizată în par­teneriat cu CEC Bank.

„În primul rând este o responsabilitate foarte mare. De obicei, clădirile noastre ne depăşesc în timp şi ne supravieţuiesc nouă şi atunci suntem cumva copleşiţi de responsabilitate atunci când lucrăm cu o zonă istorică a oraşului şi ştim că ce proiectăm şi construim acolo rămâne timp de sute de ani“.

Arhitectul consideră că o altă provocare legată de zonele centrale şi ultracentrale vine dinspre partea de autorizare a proiectelor, în contextul în care dis­cuţia este mai com­plexă atunci când vine vorba despre zone protejate. „Sunt discuţii foarte intense şi atent dezbă­tute în comisiile de cultură ale oraşului, unde evident sunt păreri dife­rite şi trebuie cumva mediate şi atunci du­rează mai mult. Aş spune că acestea două ar fi cele mai mari provocări: nivelul de respon­sabilitate care cumva este copleşitor şi procesul de autorizare şi de construcţie într-o zonă ultracentrală“.

Cu numeroase premii şi recunoaşteri la activ, compania ADNBA a fost implicată în ultimii ani în proiectul Sector 0 derulat de Forte Partners în centrul Capitalei, respectiv clădirea de birouri Matei Millo şi clădirea Tandem de lângă Palatul Telefoanelor. Dezvoltatorul a anunţat investiţii de 100 mil. euro pentru acestea două, asumându-şi că imobilele din proiect vor fi integrate perfect în stilul arhitectural înconjurător, conform conceptului art deco.

Pentru Matei Millo am încercat să folosim materiale pe care le găsim în zonă şi să lucrăm cu acelaşi tip de limbaj. (...) În cazul Tandem încercăm prin volumetrie să ne raportăm la ţesutul urban existent, să preluăm înălţimea de la Palatul Telefoanelor şi să o distribuim către ţesutul urban din spate. Sunt cumva cazuri particulare unde noi încercăm să analizăm un context şi să propunem o soluţie cât mai fezabilă şi sustenabilă în timp“.

Întrebat căror trenduri se supune evoluţia proiectelor din piaţa de birouri, spre exemplu, Adrian Untaru a explicat că arhitectura şi proiectarea se aliniază mai puţin unor trenduri de moment, întrucât clădirile sunt gândite să supravieţuiască pe termen foarte lung.

„Noi credem că aceste arhitectura şi proiectarea au un grad de rezistenţă în timp, mai puţin cred că sunt supuse unor trenduri de moment. O clădire bine proiectată trebuie să reziste mult timp şi uneori există un pericol la aceste trenduri de moment, care pot trece, dar o clădire trebuie să supravieţuiască 100 de ani şi să se integreze în context“.

Invitatul a punctat faptul că zona de office a fost mai afectat în pandemie, în timp ce zona rezidenţială a început să prezinte o anumită efervescenţă. Pe acest segment, arhitectul consideră că funcţiunile au rămas aceleaşi, însă se poate observa o atenţie sporită acordată spaţiului de locuit.

„Poate vedem şi o creştere a suprafeţeleor exterioare, poate se caută terase mai mari şi ne face plăcere pentru că întotdeauna am vrut să proiectăm spaţii exterioare extinse şi acum există aceste cerere care să susţină ceea ce noi încercam cumva să facem mai dinainte în proiecte“.

Un proiect emblematic în care este implicată compania ADNBA în segmentul rezidenţial este Avalon Estate, dezvoltat de Prime Kapital în Capitală. Acesta este un proiect de 8 hectare, cu 900 de locuinţe care diferă între ele, de la locuinţe individuale şi până la blocuri.

„Recent au început şantierele la Avalon Estate, cel mai mare proiect pe care l-am proiectat, la care a durat 4 ani doar partea de proiectare, o investiţie de 80 de milioane de euro a celor de la Prime Kapital“.

Compania a livrat în 2020 şi proiectul mix rezidenţial-office Isho A, dezvoltat de Mulberry Development în Timişoara. Per total ADNBA este implicată în prezent în gestionarea şi coordonarea unor investiţii de peste 270 de milioane de euro. Arhitecţii lucrează în mai multe oraşe din ţară.

„În Timişoara lucrăm intens, avem proiecte ample şi interesante, în Braşov am lucrat şi lucrăm foarte bine, lucrăm în Sibiu, recent am avut un proiect pentru Prime Kapital în Ploieşti. Am avut norocul să creştem şi în ultimul timp să ne extindem la nivel naţional şi să lucrăm mai multe oraşe, să vedem experienţe diferite poate şi ca tradiţie şi fond construit, dar şi ca autorizare şi colaborare cu autorităţile“.

ADN Birou de Arhitectură este înfiinţată în 2003 „direct de pe băncile facultăţii“, cum spune Adrian Untaru, iar compania a început să aibă succes abia un deceniu mai târziu. Astăzi compania numără 65 de persoane, dintre care 50 de arhitecţi şi 10 ingineri de instalaţii.

„Acum patru ani am luat o decizie majoră, strategică, în care prin prisma dezvoltării pe partea de BIM (Building Information Modeling) şi a integrării activităţii de proiectare am decis înfiinţarea unui birou de proiectare de instalaţii şi reuşim să lucrăm în acelaşi spaţiu, pe aceleaşi fişiere, în acelaşi loc, să putem integra mai bine“.

Invitatul a povestit că arhitectura poate fi un domeniu frustrant, unde veniturile pot ajunge la un nivel bun abia după câţiva ani. El a estimat că un arhitect cu experienţă poate ajunge la 2.000 de euro pe lună, însă experienţa vine după minim cinci ani.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank