ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Adrian Crizbăşianu, VGP: Este uşor de explicat acţionarilor belgieni de ce trebuie investit în România. Piaţa de aici are foarte mult potenţial

02.09.2020, 00:07 Autor: Bogdan Alecu

România are potenţial să atragă şi mai multe investiţii în logistică şi industrial şi să crească suprafaţa platformelor la peste 5 milioane de metri pătraţi, pe măsură ce poate atrage logistică, dar şi noi unităţi de producţie.

Piaţa spaţiilor industriale din vestul Româ­niei, respectiv judeţele Timiş, Arad şi Bihor, continuă să atragă atenţia inves­titorilor, după ce în ultimii zece ani s-a du­blat, devenind a doua după Bucureşti. Dez­voltatorul paneuropean VGP a achiziţionat un teren de 39 ha în oraşul Arad pentru un proiect logistic.

„Argumente pentru a atrage investiţii în România nu sunt greu de găsit în faţa acţionarilor VGP. Segmentul imobiliar de industrial şi logistică a avut o evoluţie deosebit de dinamică în ultimii cinci ani. Oarecum surprinzător este faptul că s-a înregistrat o accelerare majoră chiar în 2020, însă o analiză atentă arată că tocmai pe baza schimbărilor structurale generate de criza pandemiei de coronavirus are toate premisele pentru o dezvoltare susţinută în următorii ani. Domeniul va rămâne deosebit de atractiv şi ofertant pentru investitorii serioşi de pe piaţă“, a spus Adrian Crizbăşianu în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România! realizată de ZF alături de CEC Bank.

Tranzacţia intermediată de CBRE România, cu o valoare de două cifre, reprezintă cea mai mare achiziţie de terenuri din vestul ţării din acest an.

„Este cel mai nou proiect al VGP. Terenul este lângă autostrada A1, lângă Arad, la 4 km avem şi un nod intermodal de transport, cu linie ferată. Vestul ţării are încă multe de oferit, locaţia este ideală. Tranzacţia a pornit ca una mixtă, cu achiziţie de teren şi proiect built to suit, însă din cauza pandemiei, componenta de built to suit este pe hold, dar nu abandonată. VGP a luat o decizie strategică în 2019 să îşi întărească poziţia în România, dincolo de centrul din Timişoara şi era un plan bine conturat de extindere“, a explicat Adrian Crizbăşianu.

Adrian Crizbăşianu, un manager care a lucrat 15 ani în cadrul operatorului de servicii de transport şi logistică DB Schenker, a preluat conducerea dezvoltatorului de spaţii logistice şi industriale VGP România în luna februarie a acestui an. Ultima funcţie ocupată de Adrian Crizbăşianu în cadrul DB Schenker a fost de COO (director operaţional) şi membru al Consiliului Director.

Grupul imobiliar belgian VGP specializat în achiziţia, construcţia, leasingul şi administrarea spaţiilor industriale şi logistice deţine în România, începând cu anul 2012, parcurile logistice VGP Park Timişoara, cu 320.000 de metri pătraţi de teren şi peste 150.000 de metri pătraţi suprafaţă închiriabilă, dar şi VGP Park Sibiu, constând în 210.000 de metri pătraţi de teren şi mai mult de 90.000 de metri pătraţi suprafaţă închiriabilă (construită şi în dezvoltare), conform ultimelor date.

De asemenea, compania a mai dezvoltă şi un parc la Braşov, cu o suprafaţă închiriabilă potenţială de peste 170.000 mp.

„Vestul ţării este zona cea mai interconectată cu Europa, vedem prezenţa industrială, iar Arad este specializat în industrial. Există discuţia cu privire la relocarea unor unităţi de producţie la marginea Uniunii Europene pentru ca fluxurile de aprovizionare să fie regândite, având în vedere ce s-a întâmplat în perioada de lockdown. Această locaţie, ca şi parcul din Timişoara care are în continuare o cerere susţinută, vor continua expansiunea“, a spus directorul dezvoltatorului.

VGP este dezvoltat în zona Aeroportului Timişoara cu 110.000 mp în piaţă, cu 30.000 mp în construcţie, 98% grad de ocupare, cu chiriaşi precum companii de curierat dar şi producători industriali. „Activ mai este parcul din Sibiu, amplasat adiacent autostrăzii A1 la ieşirea spre Mediaş, unde avem teren pentru o viitoare dezvoltare în următorii 3-5 ani“, a subliniat Adrian Crizbăşianu.

În ultimele 15 luni, în vestul României au fost închiriaţi aproape 77.000 mp de spaţii industriale, zona atrăgând interesul companiilor din curierat, precum şi al celor din domeniul distribuţiei şi producţiei. Stocul actual de 700.000 mp are un grad de neocupare de 5,2% şi alţi 75.000 mp de spaţii industriale sunt în construcţie în judeţele Timiş, Arad şi Bihor şi vor fi livraţi până la finalul anului, potrivit datelor CBRE Research.

 

VGP România în cifre

 39 de hectare a cumpărat VGP în Arad pentru dezvoltarea unui nou proiect logistic

60.000 mp de spaţii industriale va dezvolta pentru început VGP pe noul teren

165.000 mp de spaţii industriale construite până în prezent

 

Ce probleme întâlneşte VGP pe plan local

♦ Infrastructura de transport, rutieră, feroviară, aeriană şi fluvială

Birocraţie - legislaţie birocratică neclară şi greoaie

Lipsa unei strategii de ţară - strategie care poate fi legată de industria auto

Lipsa forţei de muncă

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank