ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Adina Călin, CEC Bank: Am început anul 2022 cu o creştere de 20% pe creditul ipotecar faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut

28.02.2022, 00:06 Autor: Alex Ciutacu

Bucureşti, Cluj, Dolj, Galaţi, Brăila, Iaşi, Braşov şi Arad se află în topul judeţelor în ceea ce priveşte creditarea ipotecară în cazul CEC Bank.  

Anul 2022 a început cu semnale bune pentru CEC Bank, întrucât banca a înregistrat deja o creştere de 20% pe creditul ipotecar comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, a explicat Adina Călin, director al Direcţiei Produse şi Servicii Bancare, CEC Bank, în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank. 

„Noi am început anul 2022 bine. Dacă mă uit pe cifre avem chiar o creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, o creştere de 20%, atât din prisma numărului de credite acordate, cât şi din prisma volumului, însă este totuşi incipient să tragem o concluzie, vorbesc de un raport de la începutul lunii ianuarie până la jumătatea lunii februarie, când probabil au mai rămas tranzacţii din anul anterior“. 

În 2021, CEC Bank a acordat peste 6.700 de împrumuturi ipotecare noi, în valoare de 1,7 mi­liarde lei, plus 53% faţă de 2020. Dintre acestea circa 5.400 au fost credite ipotecare standard, restul fiind acordate în cadrul programului Noua casă. 

Cea mai mare bancă a statului român îşi păstrează oferta de creditare din 2021, care promite un cost al creditului format din IRCC Ă o marjă a băncii de 2,5%, respectiv 2,3% în cazul clienţilor care încasează salariul la CEC Bank. „Dincolo de oferta standard pe care nu am modificat-o avem şi o campanie pe partea de credit ipotecar cu dobândă fixă, o campanie pe care o avem până la finalul lunii aprilie, unde clienţii pot lua un credit ipotecar cu o dobândă fix pe primii cinci ani de până la 4,5%, fără comision de analiză, fără comision de administrare, nu se mai aplică alte comisioane“. 

Oferta este una cu atât mai competitivă cu cât semnalele din piaţă indică spre o creştere a dobânzilor, întrucât BNR a majorat dobânda-cheie la 2,5%, iar piaţa aşteaptă în acest an şi alte majorări de dobândă. Totodată, indicele IRCC a ajuns la un nivel de circa 1,17%, dar cele mai pesimiste scenarii indică o potenţială creştere pană la un nivel de 4%. 

„Noi suntem mai ponderaţi în estimările noastre şi pentru al doilea trimestru îl vedem pe la 1,86%, trimestrul trei la 1,99-2% şi închiderea de an undeva la 2,55%“. 

CEC Bank este una dintre puţinele bănci care propune acelaşi nivel de avans minim pentru un credit ipotecar oriunde în ţară, de 15%, în timp ce alţi jucători din piaţă solicită un avans mai mare în afara Bucureştiului. În ceea ce priveşte o hartă a creditării ipotecare în cazul CEC Bank, Bucureştiul ocupă în continuare primul loc, însă în top se află şi nume precum Brăila şi Galaţi. 

„Dacă ne uităm pe un top al judeţelor pe anul trecut în continuare Bucureştiul este principalul oraş unde se înregistrează cele mai multe tranzacţii, cred că avem aproape de 40% din total portofoliu, urmat de Cluj care este în plină efervescenţă şi dezvoltare. La noi pe locul trei se află Dolj, şi cred că la fel de specific datorită sucursalelor pe care le avem am înregistrat cifre foarte bune în zona de Galaţi, Brăila, Iaşi, Braşov şi Arad“. 

În ceea ce priveşte rata de neperformanţă în portofoliul ipotecar al CEC Bank, acesta se situează la 1,5-1,7%, în linie cu nivelul din 2021. Atunci cand vorbim de credite ipotecare, Adina Călin a explicat că în general clienţii îşi achită ratele. 

„Din prisma ipotecarelor nu mi-aş face griji. În general pentru un credit ipotecar clientul îşi achită ratele, asta este o prioritate, rata la casă. Zona de neperformanţă vine din alte segmente, IMM, persoane juridice cu preonderenţă. Când vorbim de o rată la casă clientul este destul de responsabil şi cumva este ultimul lucru pe care nu l-ar achita dincolo de utilităţi“.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank