ZF Investiți in România

Sorin Chiru, Alten România: Globalizarea permite inginerilor să lucreze în România în cele mai avansate domenii, nu mai trebuie să plece în Franţa sau SUA. Inginerii români lucrează la implementarea celor mai noi tehnologii, de la automobile autonome la 5G, însă piaţa are nevoie de şi mai mulţi specialişti

25.09.2020, 00:07 Autor: Bogdan Alecu

Alten România, com­panie de IT şi inginerie, care colaborează cu companii din industrii precum cea bancară, chimică, IT, retail, tehnologie sau chiar comerţ digital, a continuat planul de recrutare şi pe timp de pandemie, în condiţiile în care concurenţa pentru ingineri este una tot mai acerbă.

„Procesul de angajare nu s-a întrerupt nici măcar în timpul stării de urgenţă, însă s-a transformat radical. S-a mutat în online deoarece vrem să fim în siguranţă, alături de angajaţii noştri şi de parteneri. Totul se face online, inclusiv testare şi ofertare şi semnare contract. Chiar astăzi avem o colegă nouă, iar până acum totul s-a derulat online“, a declarat Sorin Chiru, business unit director, Alten România în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România!.

El este de părere că România a devenit un centru IT datorită resursei umane de calitate, însă concurenţa în piaţă este una ridicată.

„Lucrăm la proiecte în România, atât noi cât şi alte companii de tehnologie, care nu s-ar putea realiza în altă ţară. Am avut un proiect telecom cu Franţa, au venit în România pentru partea de R&D datorită inginerilor, iar partea de suport a fost trimisă în India deoarece acolo pot acoperi volumele, iar nivelul înalt a fost acoperit de aici. Oamenii sunt pregătiţi, talentaţi, iar provocarea este să-i atragi de partea ta, să vină să lucreze cu tine, iar concurenţa este acerbă în piaţă“, a subliniat Sorin Chiru. Alten România a rulat anul trecut afaceri de circa 25 mil. euro, în creştere cu 21 faţă de anul anterior şi a ajuns la 633 de angajaţi la final de 2019, cu 18% mai mulţi decât în 2018.

El explică faptul că acum compa­niile din România pot concura cu unele din orice parte a lumii, însă problema cea mai mare este atunci când un ingi­ner român emigrează şi implicit contribuie la consolidarea unei alte pieţe.

„Şi plecarea din ţară tot concurenţă înseamnă. Trăim într-o epocă a globalizării, a unei pieţe deschise, iar unde există o oportunitate pentru un proiect, noi concurăm atât cu o companie din Franţa cât şi cu una din India sau România. Pentru noi chiar este o pierdere mai mare dacă oamenii aleg să plece în afara ţării decât către o altă companie din România. Dacă rămâne aici contribuie la dezvoltarea industriei locale“, a spus Sorin Chiru.

Cursa pentru talente vine în contextul în care România, deşi „produce“ zeci de mii de absolvenţi de studii tehnice, piaţa ar putea absorbi de trei ori mai mulţi.

„Acum ducem o cursă pentru talente, piaţa este tot mai restrânsă. Anual în România termină facultăţi tehnice zeci de mii de studenţi, însă piaţa românească ar putea absorbi de trei ori mai mulţi ceea ce creează o concurenţă mare şi te obligă să inovezi procesul de recrutare, modul în care îţi reţii oamenii, îi înveţi, îi dezvolţi“, a subliniat Sorin Chiru.

„Piaţa permite absorbirea multor oameni cu pregătire tehnică, dar este necesar şi un sistem educaţional care să-i ofere către piaţă“, a adăugat el.

În cazul Alten miza o reprezintă faptul că un inginer poate lucra în mai multe domenii.

„Alten este o rampă de lansare pentru oameni, de la viteza cu care cresc angajaţii, la cea cu care pot schimba proiecte. Un inginer poate lucra un an într-un proiect automotive, peste un an într-unul de banking, este ca şi cum schimbi jobul, echipa, industria, te adaptezi şi înveţi şi astfel crezi. Avem colegi care s-au angajat după terminarea facultăţii, iar după trei ani era în poziţie de team lead sau manager, cu 10-12 alţi angajaţi în subordine“, a subliniat Sorin Chiru.

 

Alten România în cifre

25 mil. euro cifră de afaceri în 2019

► 633 de angajaţi la final de 2019

► 20 de noi clienţi în în 2019 din industrii de la cea chimică la cea bancară şi gaming

Cu ce probleme se confruntă

► Personal - piaţa este tot mai restrânsă pentru a identifica talente

► Sistemul educaţional trebuie să permită creşterea numărului celor cu pregătire tehnică

 

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank