ZF Investiți in România

Mihai Păduroiu, One United: Sunt multe evenimente care favorizează Europa Centrală şi de Vest. Inclusiv companii din SUA vor trimite operaţiuni aici

08.06.2020, 10:36 Autor: Bogdan Alecu

Pandemia de coronavirus şi cri­za determinată de aceasta va de­ter­mina multe companii multi­na­ţionale să renunţe cel puţin la o parte din angajaţii din Asia pentru a veni către Europa Centrală şi de Est.

„Sunt businessuri care şi-au dat seama că nu pot fi foare ex­pu­se pe partea de Asia şi vor adu­ce din ţări precum India mai aproa­pe de Europa, de sediile cen­trale deoare­ce în India în tim­pul pan­de­miei nu a existat po­si­bilitatea de a lu­cra de acasă. Infra­struc­tura nu per­mite aco­lo acest lucru în mul­te regiuni din Asia. Aceste com­pa­nii vor atra­ge resurse spre Europa“, a de­cla­rat Mihai Păduro­iu, CEO office divi­sion în cadrul One United Pro­perties, în cadrul emisiunii Investiţi în România realizată de ZF în parteneriat cu CEC Bank.

Compania este cel mai activ dezvoltator imobiliar de pe piaţa locală, care are în prezent în lucru şapte şantiere, dintre care trei mixte, atât cu birouri, cât şi cu o componentă de rezidenţial, cât şi patru numai cu rezidenţial.

Cea mai cunoscută mutare în această direcţie a fost cea a bursei lon­doneze London Stock Ex­change, care în 2018 începea acti­vi­tatea la Bucureşti, în urma expansiunii unui departament care funcţiona în Sri Lanka.

„Cu siguranţă vom mai vedea mutări precum London Stock Exhange, care a decis să vină la Bucu­reşti. Sunt mai multe eve­ni­mente care favorizează Europa Cen­trală şi de Est, nu doar Ro­mâ­nia, ci şi Cehia, Slovacia, Polo­nia. Sunt companii inclusiv din SUA care vor trimite operaţiuni spre estul Europei, companii care au ex­punere prea mare pe Asia, care îşi refac infrastructura eu­ropeană din cauza Brexitului. De aceea, vom mai vedea mutări precum London Stock Exchange. Spre exem­plu, noi avem infor­ma­ţii că ope­raţiunile din Bucureşti au pla­nuri ambiţioase de creştere. Sunt multe companii din IT cu care am discutat şi cu care sem­năm şi ne­go­ciem care au o evolu­ţie bună“, a explicat Mihai Păduroiu.

Directorul diviziei de bi­rouri spune că deja în ca­drul clădirii de birouri One Flo­reasca Tower, pre­în­chiriată în proporţie de 40%, deja vi­itorii chiriaşi re­con­figurează spa­ţiile, cu toa­te că aceştia se vor mu­ta la începutul anu­lui vi­itor, clă­di­rea fiind pro­gramată a fi gata în ultimul tri­mes­tru din 2020.

„La One Tower sun­tem în proces de im­ple­mentare a noi­lor adaptări ale pla­nu­rilor de amena­ja­re. Există o reconfi­gu­rare pentru a per­mite angajaţilor să per­mită aceas­tă dis­tan­ţare“, a spus Mihai Păduroiu.

Următorul pas pe piaţa birou­ri­lor îl reprezintă strategia de a lu­cra în proximitatea locuinţei, pen­tru a elimina naveta, este de părere Mihai Păduroiu.

El este de părere că prin­cipalele probleme sunt repre­zentate de infrastructură, dar şi de lipsa unei strategii pe termen lung la nivel de ţară.  

„Infrastructura atât pentru noi în construcţii, cât şi în economie reprezintă fundaţia. Este reţeaua care asigură baza în orice do­me­niu. Vorbim inclusiv de urba­ni­zare, inclusiv infrastructură ru­tie­ră, aeriană, navală. Pentru noi pe birouri este critic trans­por­tul în co­mun şi infrastructura le­gată de trans­portul alternativ, cum ar fi pistele pentru biciclete. Aş men­ţio­na şi partea de lipsă de strate­gie. Ar fi extrem de im­portant de a avea la nivel de Bucu­reşti şi ţară un masterplan agreat de toată lu­mea, mediu politic şi privat, pe ter­men lung în ceea ce priveşte dez­vol­tarea urbană, de infrastruc­tură“, a subliniat Mihai Păduroiu.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank