ZF Investiți in România

Laurenţiu Duică, Avison Young: Există cerere pentru investiţii noi în producţie. Avem nevoie de parcuri industriale. Va fi o bătălie a României contra Poloniei, Ungariei şi Cehiei. Mai sperăm să atragem producţie

03.07.2021, 11:43 Autor: Bogdan Alecu

Fragmentarea puternică a terenurilor, dar şi lipsa parcu­rilor industriale în multe dintre oraşe la nivel naţional îngreu­nea­ză accesul investitorilor.

„La nivel naţional sunt puţine oraşe cu planuri pentru sau cu parcuri industriale. Numărul lor însă creşte, discută cu Minis­terul Dezvoltării, discută cu noi, cum să se promoveze, ce materiale au nevoie. Astfel de parcuri atrag investitori, creşte puterea de cumpărare. Un astfel de parc elimină timpii morţi pentru obţinerea de PUZ-uri. Oraşele au nevoie de PUG-uri. Investitorii caută terenuri cu PUZ-uri şi avize, dar doar în parcuri industriale găsim. Sunt primării de lângă Bucureşti unde anumite terenuri apar în noul PUG pentru industrial & lo­gistic, iar în vechiul PUG, încă în vigoare, terenul este pentru rezidenţial. În plus, terenurile sunt extrem de fragmentate, fâşii înguste şi este greu de con­so­lidat“, a spus Laurenţiu Duică, senior VP în ca­drul companiei de con­sul­tanţă imo­bi­lia­ră Avison Young România.

El explică faptul că sunt tot mai multe com­pa­nii care fie se ex­tind, fie intră pe pia­ţa locală cu pro­duc­ţie nouă.

„Încurajator este că avem producţii care cresc. Decathlon la Timişoara spre exem­plu creşte produc­ţia de biciclete, extinderea Hella tot la Timişoara, anunţul Draexl­ma­ier cu privire la producţia de baterii pentru ma­şini electrice, sunt in­vestiţii care vor atrage depozitare, transport , locuri de muncă şi sunt şi cele mai căutate. Aici va fi o bătălie a României contra Poloniei, Ungariei şi Cehiei. Mai sperăm să atragem producţie. Multe nu s-au mai extins în Germania, ci au migrat către Polonia, Cehia sau Un­ga­ria. Sunt semnale că s-ar sprijini pro­duc­ţia“, a su­bli­niat Laurenţiu Duică.

În prima parte a anului investiţiile noi au demarat bine, în con­diţiile în care pro­iec­te amânate din cauza pan­demiei în 2020 au fost reluate în prima parte a anu­lui.

„Au început multe şan­tie­re şi mixul între producţie şi e-commerce, depozite de retail stă mai bine decât în anii trecuţi. Mai sunt extinderi de producţie în ţară, iar relocarea sau deschiderea unor cen­tre dedicate integral comerţului şi acoperirii zonei din România şi Bulgaria merge bine“, a subliniat Laurenţiu Duică.

Pe de altă parte, criza materialelor de construcţii afectează şi dezvoltarea pro­iec­telor industriale.

„Acum ne putem aştepta la o stagnare bruscă în a doua jumătate a anului a acestor dezvoltări. De câteva luni ne confruntăm cu o scumpire a materialelor de construcţii, de la lemn sau metal. Faptul că nu se mai pot da termene de livrare nu face decât să des­curajeze dezvoltatorii care construiesc spe­culativ. Până acum dacă aveau cerere pentru 10.000 mp în zona Bucureştiului sau Clujului, construiau lejer încă 10.000 mp spe­culativ. O scumpire nu îi va mai încuraja“, a spus Duică.

CTP, WDP, VGP, Global Vision şi Ele­ment Industrial au în derulare investiţii de peste 600 de milioane de euro în extinderea par­curilor logistice la nivel naţional, iar Ro­mânia accelerează spre un prag de 9 mi­lioane de metri pătraţi de depozite mo­derne, faţă de cinci milioane cât are în prezent.

CTP, cel mai mare dezvoltator şi admi­nis­trator pe termen lung de parcuri indus­triale şi logistice premium din România şi din Europa Centrală şi de Est fondat de olan­de­zul Remon Vos, a anunţat numai luna tre­cută investiţii de 200 mil. euro până la finalul anului în construcţia a peste 300.000 de metri pătraţi de depozite în par­curile logistice din Bucureşti, Timişoara, Turda, Sibiu şi Piteşti.

În primul trimestru al acestui an com­pa­nia a demarat lucrările unei noi clădiri în ca­drul CTPark Bucharest West, spaţiul fiind în­chi­riat de Quehenberger Logistics, firmă care ope­rează activitatea logistică a Brico Depot Ro­mânia, retailer deţinut de grupul Kingfisher.

De asemenea, VGP, dezvoltator de spaţii pentru logistică şi uz semiindustrial, a achiziţionat un teren pentru proiectul VGP Park Bucureşti în nordul Capitalei.

Stocul spaţiilor industriale din Româ­nia a depăşit pragul de 5 mil. mp în 2020, ajungând la 5,1 mil. mp după ce anul trecut au fost livraţi aproape 600.000 mp, potrivit datelor consultanţilor imobiliari, aproxima­tiv jumătate din stoc fiind deţinut de trei proprietari, CTP, WDP şi P3. Deşi plaja investitorilor s-a diversificat în ultimii ani, inclusiv prin dezvoltarea unor jucători locali, precum Element Industrial, Global Vision sau Transilvania Construcţii, în prezent investitorii locali deţin doar 5% din totalul stocului existent.

România a avut  în ultimii cinci ani un ritm rapid de dezvoltare a pieţei industriale, stocul dublându-se în această perioadă. Cu toate acestea, cu doar 260 mp de spaţii industriale per mia de locuitori,  România se situează sub media regională. Spre comparaţie, Polonia are o medie de  510 mp per mia de locuitori, iar Cehia 840 mp per mia de locuitori.

De asemenea, consultanţii se aşteaptă ca în următorii cinci ani centrele logistice să urce la 8 mil. mp în următorii patru-cinci ani. În prezent sunt în construcţie depozite de 400.000 mp.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank