ZF Investiți in România

Investiţi în România!, proiect ZF şi CEC Bank. Victor Gânsac, CEO, Safetech Innovations: Începem proiectul de 26 mil. lei pentru un centru de excelenţă pentru securitatea cibernetică. Ne dorim să ne listăm la bursă în octombrie

27.07.2020, 10:00 Autor: Alex Ciutacu

♦ Safetech desfăşoară proiectul centrului de excelenţă alături de Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” şi Institutul Naţional pentru Fizică şi Energie Nucleară.

Compania de securitate ciber­ne­tică Safetech Innovations a înce­put implementarea proiec­tu­lui centrului de excelenţă pentru se­curitatea cibernetică şi rezilienţa infrastructurilor critice (SafePIC), în valoare de peste 26 mil. lei, ur­mând ca acesta să fie finalizat în ter­men de a­proape trei ani, a ex­pli­cat Victor Gânsac, CEO al Safetech Innovations, în ca­drul emisiunii Investiţi în Ro­mânia!, realizată de ZF în par­teneriat cu CEC Bank.

„În cadrul acestui proiect vrem, în primul rând să dezvoltăm infra­structura şi capabilităţile Safetech în ceea ce priveşte securi­ta­tea cibernetică a infra­struc­tu­rilor critice pentru serviciile de mo­nitorizare a atacurilor ciber­ne­tice. Vrem să dezvol­tăm la­bo­ra­toare de securitate ciber­ne­tică şi săli de instruire atât la noi, cât şi în ca­drul celor două instituţii par­te­nere”, a declarat Victor Gânsac, CEO-ul com­paniei Safetech Inno­vations, care a cofinanţat în pro­porţie de 20% acest proiect.

Proiectul pe care Safe­tech îl des­făşoară alături de Uni­ver­­sitatea Naţională de Apărare Carol I şi Institutul Naţional pen­­tru Fizică şi Energie Nucleară ar urma să aducă un master acreditat de secu­ri­­tate cibernetică pentru infra­stru­ctură critică.

Ceea ce înseamnă că România va avea mai mulţi specialişti în această zonă.

„În şase luni vom avea infrastructura creată şi în doi ani şi jumătate vom finaliza proiectul. În acest proiect nu vom instrui noi studenţii, ci doar pregătim infrastructura. La noi în cadrul Safetech se vor crea două săli de instruire, iar la universitate şapte săli, dedicate pentru master de securitate cibernetică”, a explicat el.

Safetech plănuieşte încă de anul trecut să se listeze la Bursa de la Bucureşti, însă anul trecut a ales să amâne această mutare. În cadrul emisiunii ZF, Victor Gânsac a confirmat că Safetech vrea să adreseze bursa în această toamnă.

„Suntem în proces, facem paşii necesari pentru o listare la bursă pe piaţa AeRo (n.red: piaţa secundară). Dorinţa noastră este pentru octombrie 2020, facem paşii necesari şi dacă vom considera că este oportun şi că toate sunt în regulă ne vom lista la bursă. Trebuie să vedem şi conjunctura şi momentul”, a declarat CEO-ul Safetech

Deşi nu a comentat nivelul finanţării pe care o vizează prin listarea la bursă, invitatul a detaliat planurile de dezvoltare pe are le are compania dacă reuşeşte să atragă capitalul necesar.

„Planurile sunt să capitalizăm compania pentru a putea să o dezvoltăm, să dezvoltăm noi servicii de securitate cibernetică, să investim în resurse umane, astfel încât să putem adresa piaţa naţională şi internaţională. Un punct important va fi şi extinderea la nivel internaţional. Avem deja experienţă de 6 ani pe piaţa internaţională şi vrem să devenim mult mai prezenţi”, a spus el.

Mai mult, Safetech Innovations vrea chiar să îşi deschidă un birou în vestul Europei, o mutare pentru care compania este în stadiul de „analiză”, conform informaţiilor oferite în cadrul emisiunii.

Cu afaceri de peste 10,5 mil. lei în 2019, compania ţinteşte o creştere de 20% a cifrei de afaceri pentru anul 2020 şi o creştere de 30% a profitului. Safetech are în prezent 40 de angajaţi şi vrea să ajungă la un număr de 50 până în 2021.

Planurile companiei au prins avânt în acest an în contextul în care ameninţările cibernetice s-au înmulţit de la începutul crizei, cele mai vizate sectoare fiind cel financiar-bancar, cât şi cel energetic.

 

Care sunt principalele probleme identificate de Safetech

♦ Piaţa de desfacere. În România piaţa de securitate cibernetică nu este reglementată. Cum spuneam, legea securităţii cibernetice a fost aprobată în 2018, dar încă nu avem norme de aplicare pentru ea. Din această cauză, securitatea este privită ca un cost de către companii, iar în lipsa unei legislaţii evită să investească bani.

♦ Finanţarea bancară. Acesta este unul dintre motivele pentru care vrem să adresăm bursa, tocmai lipsa de finanţare din zona bancară.

♦ Lipsa de resurse umane. Sunt puţini specialişti în securitate cibernetică. Şi astăzi angajăm tineri care au terminat facultatea, masterul şi educăm îi instruim în securitate cibernetică.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank