ZF Investiți in România

Investiţi în Romania!, proiect ZF şi CEC Bank. Valeriu Velciu, Electrotel: Avem în derulare un program de investiţii de 1,5 mil. euro, pe care ni-l susţine CEC Bank. Investim în noi utilaje, în infrastructură, IT, schimbăm şi parcul auto

04.06.2020, 11:00 Autor: Bogdan Alecu

Valeriu Velciu, preşe­din­tele, directorul general şi acţionar în cadrul Elec­trotel, una dintre cele mai de succes companii din sudul României, producătoare de tablouri electrice de joasă şi medie tensiune şi dulapuri de automatizare, este de părere că investiţiile sunt esenţiale într-o perioadă de criză, pentru a asigura dezvoltarea companiei.

„În momente de criză este bine să faci investiţii, nu să aştepţi să treacă. Aşa am făcut şi în 2008, aşa facem şi acum. Avem în derulare un program de investiţii de 1,5 mil. euro pe care ni-l susţine CEC Bank, care de ani buni ne sprijină activitatea. Investim în noi utilaje, în infrastructură, IT, schimbăm şi parcul auto. Avem un plan. Dacă vom găsi un program, cel mai mult dorim să investim în forţa de muncă“, a declarat Valeriu Velciu în cadrul emisiunii Investiţi în România, realizată de ZF în parteneriat cu CEC Bank.

Cu sediul în Alexandria, Teleorman, Electrotel exportă până la 85% din producţie către Europa, Orientul Mijlociu, Asia, Africa, America şi Australia. Compania are parteneriate cu nume precum Siemens Schneider sau Alstom, General Electric.

El a subliniat că pentru a traversa o perioadă de criză, pregătirea de dinainte contează cel mai mult, astfel încât să nu existe o oprire a comenzilor.

„Noi la criza din 2009 ne-am dublat producţia tocmai pentru că am fost pregătiţi de dinainte. Noi acum ne-am pregătit din toamnă de teama unei recesiuni sau contracţii, ne-am gândit că unii vor amâna comenzi sau anula. De atunci pregătim. Atunci când pandemia a devenit acută, această strategie ne-a ajutat“, a subliniat Valeriu Velciu.

Electrotel, fostul IPTE, avea înainte de 1989 inclusiv un liceu asociat pentru pregătirea viitoarei forţe de muncă, aşa cum şi Rulmentul, actualul Koyo, are acum un liceu tehnologic asociat, lângă fabrică. În cazul IPTE/Electrotel, nu s-a mai menţinut colaborarea cu sistemul de învăţământ înainte ca aceasta să fie preluată de Valeriu Velciu.

În opinia sa, România are nevoie urgentă de investiţii în educaţie, dar şi de import de forţă de muncă.

„Aşa cum vedem în Vest faptul că ţările au beneficiat de import de forţă de muncă din ţări mai puţin dezvoltate, inclusiv din nordul Africii sau România, şi noi trebuie să avem acces rapid la import de forţă de muncă bine calificată. Putem importa şi noi ingineri deja pregătiţi, care să poată participa şi la pregătirea altor angajaţi români de aici“, a declarat preşedintele Electrotel. În companie, un angajat are în medie un salariu de circa 2.200 de lei net, potrivit directorului companiei.

În timpul pandemiei, compa­nia a menţinut în funcţiune liniile de producţie şi doar câţiva anga­jaţi au fost trimişi în şomaj tehnic.

„Noi am luat preventiv măsuri încă de la finalul anului trecut deoarece ne aşteptam la o recesiu­ne şi am luat comenzi suplimen­tare, în contextul în care unele ar fi putut fi anulate. Noi am lucrat în această perioadă, ne-am organizat şi ne-am luat măsuri sanitare încă din octombrie-noiembrie pentru a preveni gripa“.

Cei care pot lucra de acasă, deja lucrează de dinainte de starea de urgenţă, la fel şi luarea temperaturii“, a explicat Valeriu Velciu. El a subliniat că în această perioadă a introdus noi măsuri de prevenire a răspândirii noului coronavirus, iar dezinfectările au vizat inclusiv produsele trimise către clienţi.

„Nu am avut nicio zi cu producţie oprită, am avut doar câteva persoane care nu au mai putut ajunge la lucru şi au intrat în şomaj tehnic, altfel noi am introdus inclusiv transport special pentru angajaţi. Am mărit coeficientul de plată a orelor suplimentare pentru cei care au lucrat sâmbăta duminica şi în zilele de sărbătoare, alături de alte beneficii“, a subliniat Valeriu Velciu.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank