ZF Investiți in România

Investiţi în România!, proiect ZF şi CEC Bank. Octavian Petrescu, director comercial, RodBun: Până la finalul anului ar trebui să finalizăm investiţia de 5 mil. euro pentru o nouă facilitate de stocare şi procesare în Brăila

11.06.2020, 00:06 Autor: Alex Ciutacu

„Trebuie să investim în sisteme de irigaţii pentru că va veni o nouă secetă în următorii 7 ani.“

Noua facilitate de stocare şi procesare a cerealelor a grupului RodBun din judeţul Brăila va fi gata până la finalul anului, întrucât proiectul de 5 milioane de euro a continuat chiar şi în contextul crizei actuale, a declarat Octavian Petrescu, director comercial, RodBun, în cadrul emisiunii Investiţi în România!, realizată de ZF în parteneriat cu CEC Bank.

„Vom aborda cu mai multă chibzuinţă investiţiile viitoare, dar nu ne oprim din investit. Continuăm inves­tiţia de 5 mil. euro pen­tru o nouă facilitate de stocare şi proce­sare în Brăila, care ar trebui să fie gata până la finalul acestui an“, a explicat Octavian Pe­tres­cu, director comercial în cadrul Rod­Bun, unul dintre cei mai mari traderi de input-uri şi cereale din România, cu volume de 180.000 de tone pe 2019. 

Cu 11 ferme proprii, o fabrică de se­min­ţe şi patru facilităţi de stocare în ţa­ră, grupul RodBun analizează şi alte investiţii viitoare care se ridică la peste 1 mil. euro. „Ne concentrăm pe investiţiile care ţin de core-business. Mai avem investiţii în curs: una este legată de o staţie de procesare seminţe lucernă, alta reprezintă o staţie de procesare seminţe certificate de porumb şi mai avem în plan să dezvoltăm partea de depozitare în siloz tot la Brăila, care să înglobeze şi o staţie de procesare sămânţă. Aceste investiţii se ridică la peste 1 mil. euro“, a spus directorul comercial al RodBun.

RodBun a avut afaceri de circa 100 milioane euro în 2019, cu 440 de angajaţi, dar Octavian Petrescu a evitat să lanseze o estimare în cadrul emisiunii, susţinând că este mai important pentru companie să păstreze toţi angajaţii şi să îi susţină pe cei aproximativ 15.000 de fermieri mici şi mijlocii cu care lucrează.

„În momentul de faţă avem toate premisele de a ajunge la 100 milioane euro, dar eu vreau să păstrăm toţi angajaţii, să avem în continuare un loc de muncă la care să ne facă plăcere să venim în fiecare zi, vreau să am impresia că fermierul prosperă odată cu noi, să am impresia că am grijă de interesele lui şi că îl apăr şi îi ofer tot suportul. Dacă reuşim să facem asta, mi se pare mult mai important decât atingerea unor valori“, a explicat el.

Dincolo de criza coronavirusului, cea mai apăsătoare problemă pentru agricultura românească a reprezentat-o seceta, care le-a îngreunat fermierilor viaţa încă de anul trecut. Cu 10.000 de hectare pe care lucrează, RodBun atrage atenţia asupra estului ţării, unde fermierii au întâmpinat probleme în judeţe precum Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa şi Tulcea.

„Trebuie să ne pregătim să putem iriga în viitor aceste suprafeţe. Crizele acestea sunt repetitive. În 2007, toată lumea a zis că trebuie neapărat să facem sistemul de irigaţii, dar după prima ploaie parcă nu a mai fost urgenţă naţională. Şi acum a plouat în ultima perioadă şi pare că iar am uitat povestea. Noi ştim că trebuie să ne punem la adăpost de secetă, adică să investim masiv în sisteme de irigaţii. (...) Asta trebuie să facem pentru că o să urmeze o nouă secetă în următorii 7 ani“, a avertizat Octavian Petrescu.

Prin investiţii, RodBun reuşeşte astăzi să ajungă cu un sistem de irigaţii pe aproximativ 800 de hectare, însă la nivelul întregii ţări, mulţi fermieri nu îşi permit investiiţiile, dacă statul nu face primii paşi.

Aflaţi în criză din cauza secetei, fermierii ar putea fi ajutaţi printr-un program de vouchere similar cu cel lansat de guvern pentru a stăvili efectele economice ale secetei din 2007.  „Cred că soluţia din 2007 era bună pen­tru tot lanţul. Cupoane valorice cu care fermierii trebuia să îşi cumpere se­min­ţe, îngrăşăminte, pesticide şi moto­rină“.

Ei dădeau cuponul, ei cumpărau, eu distribuitor scontam la bancă cuponul, banca scotea dobândă, statul le putea trece în exerciţiul financiar din anul următor, banii puteau fi urmăriţi, intrau în agricultură, rămâneau în agricultură, mi se pare de departe cea mai bună soluţie dintre toate“, a explicat Petrescu.

O altă linie de business a grupului RodBun era la nivel de transport, unde compania avea anul trecut o flotă de 65 de camioane. Odată cu decizia de a-şi concentra eforturile pe liniile considerate core-business, compania a vândut flota şi preferă să închirieze în continuare.

„Am renunţat la mare parte din camioane. Mai avem 7 din 65. Am zis la un moment dat că ar trebui să facem ce ştim mai bine. Dacă ne ocupăm cu distribuţia de input-uri, să o facem pe asta bine în loc să facem transport. Evident nevoia de transport are perioade de maxim şi perioade de minim. În cele de maxim este bine să ai 200-300 de camioane dacă se poate, dar dacă ai putea pocni din degete să dispară când nu mai e perioadă de vârf ar fi fenomenal, dar nu se poate şi am spus că mai bine închiriem camioane de la terţi şi ne concentrăm pe ce ştim noi să facem“, a declarat Octavian Petrescu.

 

Care sunt principalele probleme identificate de RodBun:

♦ Lipsă de oameni pregătiţi. Suntem în continuare pregătiţi să şcolim ingineri, dar agricultura nu se face numai cu ingineri. Se face şi cu mecanizatori, avem nevoie şi de tractorişti, de parteneri, ne trebuie oameni specializaţi.

♦ Finanţarea bancară ar putea fi o problemă, dar dacă ai oameni pregătiţi ai acces la fonduri şi de aici există doar o singură direcţie: către succes.

 

Ramona Ivan, director, direcţia relaţii cu instituţii naţionale şi internaţionale, CEC Bank: Cel puţin 10-12% dintre cei care au aplicat pentru IMM Invest la noi sunt din zona de agricultură şi dezvoltare rurală

Ramona Ivan, director, direcţia relaţii cu instituţii naţionale şi internaţionale, CEC Bank

Unu din zece antreprenori români care au aplicat la CEC Bank în cadrul programului IMM Invest activează în sectorul de agricultură din România, a explicat Ramona Ivan, director, direcţia relaţii cu instituţii naţionale şi internaţionale, CEC Bank, în cadrul emisiunii. „Au fost fermieri care au aplicat pe IMM Invest. Cel puţin 10-12% dintre cei care au aplicat selectând CEC Bank sunt din zona de agricultură şi dezvoltare rurală.“, a declarat Ramona Ivan într-o intervenţie video în cadrul emisiunii.

Ea spune că fermierii pot primi consultanţa necesară de la CEC Bank în drumul spre finanţare, întrucât un proiect mic poate fi bancabil dacă este construit în mod sănătos. În acelaşi timp, băncile se specializează constant în relaţia cu fermierii, astfel încât finanţatorul să poată înţelege proiectele.

„Noi avem de învăţat foarte mult de la clienţii noştri pe zona de agricultură. Fără să înţelegi agricultura nu prea ai cum să o finanţezi. Noi avem avantajul ca bancă să ne uităm la toate companiile indiferent de mărime şi că experienţa cel puţin a ultimilor 15 ani ne-a arătat că o companie foarte mică poate creşte dacă primeşte suportul necesar la timp. Îmi amintesc de multe companii foarte mici din ultimii 25 de ani cu care am început să lucrez şi care acum sunt printre cele mai de succes. Să spunem aşa, ne place să finanţăm tot ce e bun şi face bine omului şi nu dăunează“, a spus Ramona Ivan.

Bancherul a atras atenţia asupra secetei ca principală problemă cu care se confruntă fermierii români.

„Mă gândeam ce a fost mai complicat pentru fermieri: seceta sau pandemia. Eu zic că seceta, în mod cert, şi aici cred că trebuie găsite soluţii rapid, imediate dar şi pe termen lung pentru că este ceva cu care cred că ne vom tot confrunta“, a adăugat ea.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank