ZF Investiți in România

Investiţi în România!, proiect ZF şi CEC Bank. Liviu Zăgan, CEO al Holde Agri Invest: Plănuim investiţii de 6-7 mil. euro. Suntem în discuţii pentru a prelua a treia fermă şi vom ajunge la 10.000 de hectare până la finalul anului

29.07.2020, 00:07 Autor: Alex Ciutacu

♦ Holde Agri Invest a semnat în primăvară a doua achiziţie a companiei şi a preluat ferma Agromixt Buciumeni, într-o tranzacţie de 5 milioane de euro ♦ „Situaţia actuală ne-a încurajat să accelerăm planul nostru de investiţii.

Holde Agri Invest are un plan de investiţii de 6-7 mil. euro în perioada următoare, fiind vizate o serie de achiziţii şi dezvoltări în 2020, precum şi un proiect-pilot de irigaţii în 2021, în contextul în care compania negociază pre­luarea celei de-a treia ferme din porto­fo­liu şi va încheia anul cu o suprafaţă agricolă totală de aproape 10.000 de hectare, a explicat Liviu Zăgan, CEO al Holde Agri Invest, în cadrul emisiunii Investiţi în România!, realizată de ZF în parteneriat cu CEC Bank.

„În ceea ce priveşte investiţiile vorbim de câteva milioane de euro, ceea ce include partea de achiziţie, suplimentul de suprafaţă, utilaje, modernizarea silozului pe care îl avem şi extinderea lui, precum şi proiectul-pilot de irigaţii pentru anul viitor, unde este vorba de o suprafaţă de circa 200 de hectare. Toate aceste proiecte presupun undeva la 6-7 mil. euro investiţii“, a declarat Liviu Zăgan, CEO al Holde Agri Invest, companie pe care el a lansat-o în 2016 alături de Robert Maxim, Matei Georgescu şi Alexandru Covrig.

Dacă la sfârşitul anului trecut Holde Agri Invest avea o singură fermă, în Roşiorii de Vede, şi exploata o suprafaţă de circa 3.500 de hectare, astăzi compania îşi propune să încheie anul 2020 cu o suprafaţă de 10.000 de hectare.

În acest sens, compania a anunţat în luna aprilie că a preluat o fermă, Agromixt Buciumeni, într-o tranzacţie de 5 mil. euro, care i-a dublat suprafaţa agricolă din portofoliu. Acum, Holde Agri Invest se află în negocieri pentru cea de-a treia fermă.

„Până la finalul anului ne-am propus să ne consolidăm la 10.000 de hectare. Pe lângă ferma Agromixt Buciumeni este vorba de o a treia fermă în judeţul Teleorman, fermă pentru care detaliile tranzacţiei sunt în curs“, a spus el.  

Holde Agri Invest a lansat în luna iunie al doilea plasament privat al companiei şi a strâns de la investitori 12 mil. lei în doar 48 de ore, fonduri care se îndreaptă spre pla­-nurile de dezvoltare şi spre zona de irigaţii.

„Cu ajutorul acestor fonduri ne dorim să finalizăm planurile de creştere a suprafeţei şi în aceeaşi măsură ne dorim să dotăm fermele pe care le avem cu spaţii de depozitare suficiente pentru ce considerăm noi că înseamnă o fermă modernă. Mai mult, ne dorim să investim în irigarea suprafeţelor pe care le lucrăm şi vorbim de suprafeţe importante“, a adăugat CEO-ul Holde Agri Invest, companie care deţine şi un siloz de 10.000 de tone pentru ferma din Roşiorii de Vede.

Cu o echipă de aproximativ 60 de angajaţi, Holde Agri Invest este implicată în cultura mare, unde cultivă grâu, porumb, floarea-soarelui, rapiţă şi soia în anumite zone. Reprezentanţii companiei iau în calcul şi diversificarea spre alte tipuri de culturi, însă lipsa irigaţiilor reprezintă o problemă în acest sens.

„Avem discuţii la nivelul conducerii, iar o astfel de mutare nu ţine neapărat de suprafaţă, ci de irigaţii şi alte dotări necesare. Pentru legumicultură îţi trebuie obligatoriu irigaţii. Există şi alte oportunităţi şi ne gândim să facem acest lucru, dar pas cu pas. Vrem întâi să creştem suprafaţa la nivelul planificat, iar în paralel ne propunem să investim în depozitare, irigaţii şi ulterior ne vom gândi şi la alte linii de business“, a explicat Liviu Zăgan.

Compania îţi menţine planurile de a se lista la bursă în toamnă, iar Liviu Zăgan consideră că agricultura ar fi un sector de interes pentru investitori şi oferă siguranţă în crize precum aceasta.

„Am putea spune că situaţia actuală ne-a încurajat să accelerăm planul nostru de investiţii. Noi credem că mai ales în asemenea momente este bine să existe această opţiune pentru investitori şi mă refer aici ca opţiune pe care ar fi bine să o aibă oamenii în portofoliu în plus faţă de alte investiţii. Noi credem că agricultura este o investiţie sigură şi că este un moment bun să promovăm acest aspect şi să atragem lângă noi cât mai mulţi investitori“, a spus el.

Pentru anul 2020 compania ţinteşte afaceri de circa 10 milioane de euro, întrucât criza Covid-19 şi seceta nu au afectat businessul într-un mod decisiv pentru acest an.

Pe termen lung, Holde Agri Invest vrea să îşi dubleze sau chiar să îşi tripleze suprafaţa agricolă pe care o deţine.

„Planul nostru este să ajungem la o suprafaţă importantă de 20.000, poate chiar 30.000 de hectare. După părerea noastră asta înseamnă o fermă importantă, mare, care poate face profit în agricultură“, a menţionat CEO-ul.

Liviu Zăgan a mai explicat că sectorul agricol din România „mai are multe de oferit“, iar piaţa de capital ar putea reprezenta un instrument de finanţare important pentru viitorul sectorului pe plan local.

„Agricultura mai are foarte multe de oferit, România are o suprafaţă agricolă foarte importantă. Piaţa de capital poate fi o sursă interesantă de fonduri pentru dezvoltare, una importantă, mai ales că şi aici în zona aceasta se poate mai mult şi cred că cele două domenii pot merge mână în mână foarte frumos şi foarte uşor“, a explicat el.

 

 

Care au fost perspectivele Holde Agri Invest în legătură cu problemele:

►Sunt anumite puncte care nu ţin neapărat de o companie sau alta ori de actorii privaţi. Printre acestea ar fi infrastructura rutieră şi de transport, infrastructură educaţională, birocraţie, fiscalitate ridicată şi lipsa unei strategii de ţară.

►Sunt şi câteva pe care eu nu le consider probleme. Eu nu cred în lipsa de comenzi şi piaţă de desfacere pentru că este vorba doar de priceperea antreprenorului să găsească comenzi. Nu cred în lipsa de finanţare bancară, întrucât trebuie doar să megi cu povestea potrivită şi un plan de business bine făcut. Nu cred în lipsa oamenilor şi probleme de recrutare. Trebuie să ne purtăm omeneşte cu oamenii cu care lucrăm, să îi înţelegem, să le oferim condiţii de muncă potrivite.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank