ZF Investiți in România

Investiţi în România! Un proiect ZF & CEC Bank. Iulian Enache, Eren Cons: Licitaţiile publice sunt mult mai bine organizate acum. Statul trebuie să dea drumul la lucrările publice. Avem nevoie de proiecte, nu de pomeni

09.10.2020, 18:30 Autor: Bogdan Alecu

Constructorii au nevoie de proiecte noi lansate în piaţă, atât de dezvoltatori privaţi cât şi de guvern, proiecte care pot ajuta atât industria şi economia, cât şi companiile din domeniu.

„Acum în condiţiile de faţă statul tre­buie să investească direct în economie, nu să dea măsuri de ajutorare. Măsurile din mar­tie şi până acum au fost bune, dar tre­buie să fie pentru companiile care chiar au ne­voie, însă pentru multe societăţi, cum sunt cele din construcţii, care nu au fost afec­tate de pandemie ci de efectele aces­tei­a, plus alte industrii, aceste măsuri ar tre­bui altfel gândite de la caz la caz. Statul tre­buie să dea drumul proiectelor de in­fras­tru­ct­u­ră, proiectelor civile, de spitale, în care an­tre­prenorii să demareze cons­tru­c­ţia. Chiar dacă vorbim de multinaţionale sau an­tre­pre­nori, industria este una dezvoltată pe ori­z­ontală, iar noi nu le putem realiza fără micii constructori“, a declarat Iulian Enache, proprietarul Eren Cons, parte a gru­pului Eren, cu afaceri de 143 mil. lei în 2019 în cadrul emisiunii Investiţi în Ro­mâ­nia! realizată de ZF alături de CEC Bank.

El a subliniat că în acestă perioadă sta­tul trebuie să accelereze licitaţiile pen­tru construcţia de infrastructură, spitale sau şcoli, astfel încât şi companiile să aibă activitate, iar societatea să beneficieze de pe urma investiţiilor.

„Şi noi aşteptam o criză economică, am participat şi noi la licitaţii, iar odată cu pandemia am început de la finalul anului trecut să ne uităm şi la lucrări publice. Acum achiziţiile publice sunt mult mai bine realizate decât în 2011, mult mai uşor de accesat, mult mai transparente iar totul se realizează mai repede. Deja noi am câştigat două proiecte, unul care reprezintă un nou cămin studenţesc construit de Politehnica. Aici ne ocupăm atât de proiectare cât şi de execuţie. Este un proiect modern, cu facilităţi premium pentru studenţi. Căminul va fi în Regie între alte două cămine. Acolo va urma încă o altă investiţie, deoarece un cămin vechi va fi demolat. Acolo va fi un spaţiu de socializare cu terasă la exterior la ultimele două etaje“, a spus Iulian Enache.

Constructorul a mai câştigat şi un con­tract la spitalul la Sf. Gheorghe, o clădire din anii ‘30 pe care urmează să o mo­der­ni­zeze şi să o aduceă la standardele de astăzi.

Ambele contracte însumează circa 10 mil. euro.

„Spre deosebire de anul 2011, acum totul este online când vine vorba de licitaţii publice. Au dispărut hârtiile. La acea vreme, la o licitaţie grea, puteai depune de la 1 metru cub la 5 metri cubi de hârtie. Documentaţia era extrem de mare. Acum licitaţiile sunt mult mai clare, studiile de fezabilitate sunt mai clare, mai bine întocmite, documentaţia, proiectul tehnic. Dar în continuare preţul cel mai mic contează, iar la proiectare asta înseamnă că pot exista probleme dar la execuţie nu mai contează doar preţul, care contează cam 60-70%, iar restul reprezintă capacitatea tehnică, soluţia pe care o propui. Totul este mai profesionist“, a spus Iulian Enache.

El a sublinat că în urmă cu nouă ani, când participa la licitaţii participa la 100-150 din care câştiga una, în timp ce acum acestea se derulează altfel.

„Ca exemplu, în 2011 am participat la 100-150 de licitaţii din care am câştigat una, acum am licitat 8 sau 10, am primit răspuns la două că nu am câştigat, două că am câştigat iar la restul că suntem în analiză“, a spus constructorul.

El a spus că în cazul pandemiei, compania a avut de suferit din cauza conjuncturii, din cauza faptului că multe contracte urmau a intra în vigoare în luna martie când piaţa a fost lovită de măsurile impuse.

„Anul 2019 a fost cel mai bun an din istoria de 15 ani a Eren Cons şi estimam un 2020 foarte bun cu proiectele pe care le aveam. Dar a venit luna martie şi toate proiectele pe care urma să le demarăm s-au oprit. Dezvoltatorii au spus că fie le amână pe o perioadă nedeterminată, fie pe cel puţin 3-6 luni. Nu au stagnat doar pe zona de rezidenţial, ci şi logistică şi automotive pentru că estimau o încetinire a consumului. Anul 2020 este astfel unul greu pentru noi, cifra de afaceri se va înjumătăţi pentru noi, însă am trecut cu bine peste provocări. De la o zi la alta ni s-a spus că un proiect de 10 mil. euro este amânat“, a spus Iulian Enache.

Pe de altă parte, după ce s-a încheiat starea de urgenţă activitatea s-a reluat treptat.

„A doua jumătate a anului a adus o schimbare. După 2-3 luni grele, au început investitorii privaţi să prindă curaj, s-au adaptat noilor condiţii şi se pare că repornesc proiectele oprite în martie. Suntem în discuţii avansate pentru mai multe proiecte pe care să le reluăm începând cu lunile octombrie şi noiembrie anul acesta“, a subliniat Iulian Enache.

 

Grupul Eren în cifre

⇒ 143 mil. lei cifră de afaceri în 2019.

⇒ 4 mil. euro investiţie într-un proiect rezidenţial la Braşov.

⇒ 45 mil. lei investiţie într-un cămin studenţesc în Regie şi modernizare spital judeţean în Sf. Gheorghe.

 

Cu ce probleme s-a confruntat Eren Cons

⇒ Lipsa de comenzi şi piaţa de desfacere

⇒ Modul în care s-au acordat ajutoarele fiscale. Erau necesare ajutoare proiectate pentru fiecare sector de activitate

⇒ Lipsa de încasări pentru că unii clienţi au „uitat“ să plătească, însă banca ne-a finanţat cash-flow-ul până când am încasat

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank