ZF Investiți in România

Investiţi în România! Un proiect ZF&CEC Bank. Alda Ciceu, Nourp Group: Guvernul trebuie să susţină producţia locală de echipamente medicale, nu importurile. Noi am investit şi nu primim suport nici pentru export, nici pentru piaţa locală

17.11.2020, 00:07 Autor: Bogdan Alecu

România trebuie să urmeze exemplul Franţei în a susţine producţia locală şi companiile locale, nu să încurajeze importurile de echipamente medicale pe timp de pandemie.

Guvernul României trebuie să încurajeze producţia locală de echipamente, nu im­porturile din China sau Tur­cia, care nu aduc nicio valoare adaugată economiei locale. În condiţiile în care anul acesta Produsul Intern Brut este estimat să scadă cu peste 5%, prioritatea guvernului trebuie să fie pro­ducţia locală, nu încurajarea importurilor.

„Acum 30 de zile am trimis inclusiv dlui. premier o adresă prin care îi spuneam că noi avem capacitatea necesară de a produce echipamente medicale certificate şi avizate, echipamente de calitate, probate în labo­ratoa­re din afară, cu standarde de performanţă. Dar nu am primit decât un număr de înregistrare. Produsele din import vin din Turcia sau China, ceea ce înseamnă un cost suplimentar cu transportul alături de taxe de im­port. Mai există şi timpul de tranzit. Ro­mâ­nia a aşteptat milioanele de măşti din import. La Craiova există o fabrică de producţie de măşti chirurgicale, iar guvernul nu a apelat la această companie românească. Nu înţeleg de ce guvernul nu a apelat la companiile de pe piaţa locală pentru a produce echipamente şi nu înţelegem de ce se insistă pe importuri şi nu avem niciun răspuns. Când le-am scris celor din Ambasada Româ­niei de la Paris, că doresc o listă a spitalelor sau o conexiune către spitalele din Franţa pentru a lua legătura cu acestea, mi-au răs­puns ca dl. preşedinte Macron a stopat importurile şi pentru a ridica economia ţării s-a realizat o realocare a producţiei de toate tipurile în Franţa. De ce în România s-au susţi­nut importurile? Sunt foarte multe întrebări fără răspuns“, a subliniat Alda Ciceu, fondator Nourp Group, firmă specializată până anul acesta pe producţii de rochii şi care în 2020 s-a reprofilat pe echipamente medicale.

Emmanuel Macron, preşedintele Fran­ţei, a anunţat încă de la începutul pandemiei de coronavirus, încă din luna martie, că va susţine producţia locală de echipamente medicale pentru ca Europa şi Franţa să depindă cât mai puţin de China.

De partea cealaltă, România continuă să importe masiv din Asia echipamente medicale, cu toate că şi pe plan local există firme care pot livra. Mai mult, ANPC, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a retras de la comercializare 31 de milioane de măşti de protecţie la nivel naţional, existând inclusiv măşti medicale neconforme.

„Noi participăm la licitaţii, dar suntem daţi la o parte de importatori de echipamente medicale, care vin cu preţuri foarte mici, dar mergem mai departe. Încercăm să mai angajăm personal deparece în zona Călăraşiului s-au mai închis fabrici şi sunt oameni care au rămas fără un loc de muncă şi încercăm să angajăm oameni, să le oferim un salariu. Acum avem 15 angajaţi şi de săptămâna viitoare vom urca la 20. Acum suntem într-un proiect pe fonduri europene şi sperăm ca până la finalul anului să se încheie acordul de finanţare. Este un proiect de investiţie în fabrică, în utilaje şi tehnologie deoarece domeniul medical necesită o altă tehnologie“, a spus Alda Ciceu.

Investiţia în fabrica din Călăraşi a urcat la 400.000 de euro în ultimii doi ani şi jumătate, din care jumătate din fonduri proprii şi jumătate din fonduri europene.

„Businessul cu producţie şi vânzare de rochii de seară automat s-a blocat din cauza pandemiei. Nu au mai fost gale, nu au mai fost evenimente şi nu a mai existat cerere. Ne-am mobilizat şi am schimbat domeniul de activitate. Am început odată cu intrarea pandemiei în România. ne-am ocupat cu certificări şi acreditări la începutul lunii februarie. A durat foarte mult deoarece investiţia era de la zero. Certificările nu au fost uşor de scos, a durat 4-5 luni, plus avizele de punere pe piaţă au durat 2-3 luni. Acum suntem certificaţi şi acreditaţi şi lucrăm aceste echipamente de producţie medicală. Producem combinezoane, halate chirurgicale nesterile, iar capacitatea este de 30.000 de combinezoane şi 50.000 de halate lunar“, a spus Alda Ciceu.

O sursă de creştere ar fi exportul, însă ambasadele României nu promovează businessurile locale peste graniţă.

„Momentan lucrăm la export, prin a lua contracte cu Italia. Am încercat din greu să discutăm cu ambasadorii români din alte ţări, dar răspunsurile nu au fost pozitive, iar ajutorul nu a venit sub nicio formă. Încercările au fost mari, dar fără niciun fel de suport“, a spus antreprenorul.

„Momentan producem pentru România, pentru spitalele din Călăraşi, din judeţele învecinate, am livrat şi către Iaşi, Bucureşti. Ambasadele ne puteau furniza informaţii cu privire la ce spitale, clinici ar putea achiziţiona produse de la noi, ne puteau ajuta prin a ţine corespondenţa cu acestea sau prin a solicita necesarul acestora“, a adăugat.

Principala problemă a pornit de la blocarea importurilor de materie primă în starea de urgenţă din primăvară, material care ar fi permis producătorilor localei să demareze producţia.

„Am avut foarte mari probleme cu importul de ţesătură. Atunci când eram în starea de urgenţă în martie, au fost blocate toate importurile de ţesătură medicală. Dacă guvernul venea cu o propunere către toţi producătorii de textile - şi există inclusiv o federaţie, Federaţia Designerilor Români, Federaţia de Lohn. Suntem mulţi cei care producem şi sunt şi alte companii care fac echipamente de producţie. Dacă guvernul venea cu un mic ajutor, cum ar fi fost deblocarea importului de ţesături altfel stăteau lucrurile. Companiile se ridicau, erau mai mulţi angajaţi care ar fi lucrat“, a subliniat antreprenorul.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank