ZF Investiți in România

Investiţi în România! Ionuţ Leahu, CEO, clinicile Dr. Leahu: În două-trei săptămâni primim o autorizaţie pe care o aşteptăm de un an şi jumătate şi continuăm proiectul de la Cluj, unde investim 2 milioane de euro

18.09.2020, 00:08 Autor: Alex Ciutacu

♦ Până la finalul anului 2020, compania va inaugura o clinică în Londra sub brandul Implant Expert şi vizează în continuare Roma, Berlin şi chiar New York.

Compania Implant Expert, care operează clinicile Dr. Leahu, se pregăteşte să continue o investiţie de 2 mil. euro pentru un centru de stomatologie în Cluj, în contextul în care următoarele săptămâni i-ar aduce o autorizaţie pe care o aşteaptă de un an şi jumătate, a explicat dr. Ionuţ Leahu, CEO al clinicilor Dr Leahu, în cadrul emisiunii Investiţi în România!, realizată de ZF în parteneriat cu CEC Bank.

„Am început anul trecut un proiect la Cluj, mai mare decât cel de la Iaşi (n.r: investiţie de 750.000 de euro). Am întâmpinat probleme cu birocraţia locală, întrucât aşteptăm de un an şi jumătate o autorizaţie, dar suntem optimişti că în următoarele 2-3 săptămâni o vom primi şi vom putea continua investiţia de la Cluj. Acolo am investit 1 mil. euro doar pentru a cumpăra clădirea pentru că am găsit o clădire de birouri cu service auto la parter şi cu un teren generos pentru locuri de parcare pentru pacienţi. Investiţia în amenajări şi echipamente se va situa în jurul sumei de 1 mil. de euro şi vom crea cel puţin 60 de locuri de muncă”, a declarat dr. Ionuţ Leahu, fondatorul reţelei de clinici de stomatologie care a ajuns la 92 de cabinete în România.

În cazul în care autorizaţia de la Cluj va continua să întârzie, Dr. Leahu va continua investiţiile în alte judeţe din ţară, în contextul în care astăzi acoperă doar şapte dintre ele. „Proiectul nostru nu stă pe loc. Am văzut anul trecut că întârzie Clujul, am deschis la Constanţa şi am început proiectul de la Iaşi. Dacă mai întârzie Clujul vom merge la Galaţi, Craiova, Braşov, Sibiu. Nu avem neapărat o ordine, ne mişcăm pe principiul fructului cel mai de jos, cel mai uşor de cules, adică unde putem fi eficienţi în deschideri”, a adăugat el.  

Dincolo de planurile pentru Ro­mânia, compania a investit circa 400.000 de lire sterline în Londra, unde deschide primul centru internaţional şi merge sub brandul Implant Expert.  „Investiţia se va situa la 400.000 de lire sterline şi este o eficientizare fantastică a bugetului pentru că noi plecasem la drum cu 1,5 mil. lire sterline pentru Londra, în ideea în care să cumpărăm un business deja funcţional, să nu construim de la zero“.

După ce am fost de trei ori şi am văzut cam 20 de clinici interesate ne-am dat seama că nu avem ce să preluăm şi am reuşit să găsim un spaţiu al unei foste clinici pe care să îl închiriem”, a declarat Leahu.

Alegerea Londrei ca destinaţie a plecat de la comunităţile de români din Marea Britanie, iar prezenţa unei clinici cu capital românesc ar putea atrage o parte din medicii stomatologi români care au emigrat.

„Avem pacienţi români în Anglia şi în primul rând pentru ei am vrut să mergem la Londra, dar vrem să învăţăm şi cum să tratăm pacienţi englezi. Pe termen lung vrem să devenim o reţea de clinici internaţionale. Vrem să folosim expertiza acumulată în România şi specialiştii pe care îi avem şi să le deschidem uşile pentru această experienţă internţională, dar şi să recrutăm medici români plecaţi acolo”, a explicat el.

Extinderea internaţională a reţelei de clinici Dr. Leahu ar putea continua în capitale europene precum Berlin sau Roma, în contextul în care Ionuţ Leahu îşi doreşte să creeze o reţea care să se întindă din România până în Europa de Vest.

„Vrem să mergem în Europa de Vest în continuare şi apoi să unim distanţa dintre România şi Europa de Vest. O să mergem cu un centru în fiecare ţară, vom merge direct către capitală. După Londra ne uităm să alegem între Italia şi Germania, ne uităm şi la Austria. Odată ce avem cel puţin două ţări acoperite cu câte un centru, vrem să trecem oceanul să merge şi la New York”, a declarat CEO-ul companiei.

Dacă investiţia de la Londra este realizată din fonduri proprii, compania este deshisă şi la parteneriate şi francizări pentru extinderea internaţională. Unul dintre modelele aplicate în România de Dr. Leahu este cel de la Iaşi, unde o investiţie de 750.000 de euro a fost finanţată în proporţie de 10% de un medic stomatolog care voia să facă pasul înspre business.

În ceea ce priveşte finanţarea, Ionuţ Leahu a spus în emisiune că investiţiile de la Iaşi, respectiv Londra, din acest an, au fost finanţate prin intermediul unei emisiuni de obligaţiuni listate la Bursa de la Bucureşti în toamna anului trecut. Întrebat atunci de ZF care sunt planurile în continuare, Ionuţ Leahu a explicat că ar putea urma o nouă emisiune de obligaţiuni în toamna anului 2020.

„Încă nu s-au cristalizat discuţiile, încă suntem foarte, foarte agitaţi cu a reacţiona la stimulul pandemiei şi să putem adapta toate planurile şi suntem concentraţi să ne întărim procesele. Ne uităm la toate opţiunile în continuare, atât bursă, cât şi un potenţial investitor”, a explicat el în cadrul emisiunii de joi.

După afaceri cumulate de peste 50 mil. lei în 2019, Dr. Leahu înregistrează o creştere de 6-7% după primele opt luni din 2020, în contextul în care clinicile au rămas deschise pentru urgenţe în perioada stării de urgenţă.

„Sperăm să închidem anul pe o creştere de 10%. Faţă de bugetul iniţial în care aveam o creştere de 50% faţă de anul trecut suntem departe de ceea ce ne doream ăentru 2020”, a declarat executivul.

 În total, clinicile Dr. Leahu angajează aproape 400 de oameni, dar numărul acestora va creşte după inaugurarea clinicii de la Cluj şi a celei de la Londra.

„Avem şi un proiect în care ne-am avizat să pregătim rezidenţi, suntem în parteneriat cu o universitate din Bucureşti, am preluat în pregătire directă în zona clinică următorii specialişti în stomatologie şi numai de acolo mai avem încă 35 de medici care îşi fac specializarea alături de noi. Vrem să dezvoltăm acest aspect şi să iniţiem genul acesta de dialog cu mai multe universităţi”, a adăugat el.

Medicul Ionuţ Leahu consideră că atât stomatologia românească, cât şi întregul sistem sanitar, duce lipsă de centre sau clădiri complexe în care pacientul să găsească toţi specialiştii şi toate tehnologiile de care are nevoie, astfel încât specialistul să nu fie limitat de resursele pe care le are la îndemână, atunci când se confruntă cu problema pacientului.

 

Care sunt principalele probleme identificate de Dr. Leahu în România:

♦ Infrastructura rutieră şi de transport este o problemă pe care am resimţit-o în plex cu Iaşiul.

♦ Birocraţia este o durere pe care o simţim la fel de puternic.

♦ Strategia de ţară ar putea aduce o oportunitate şi am putea împinge România să devină un furnizor de servicii medicale. (...) Putem deveni un pol şi avem oportunitatea, având în vedere deranjul din ce în ce mai mare pe care îl vedem în Turcia. Putem prelua toţi pacienţii care mergeau pentru tratamente medicale în Turcia, să vină în România. Şi putem face asta la nivel european.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank