ZF Investiți in România

Investiţi în România! Dezvoltatorul Dagesh Group iese pentru prima dată în afara Capitalei şi pregăteşte două proiecte de case în Baloteşti şi Snagov. Este greu să găseşti teren pentru 70 de case în centrul Bucureştiului şi am fi ajuns la preţuri neaccesibile, ori noi vrem să vindem către clasa medie

07.04.2021, 00:30 Autor: Alex Ciutacu

♦ Proiectele de case ar putea fi lansate în toamna acestui an. â™¦ ÃŽn paralel, Dagesh vrea să lanseze un proiect de apartamente în piaÅ£a Alba Iulia din Capitală. â™¦ Dezvoltatorul a lansat în 2021 proiectul de apartamente Opera Residence, unde investeÅŸte 6,5 milioane de euro. 

Dezvoltatorul israelian Da­gesh Group se pregăteÅŸte să lanseze două proiecte de case ÅŸi vile în BaloteÅŸti, respectiv Snagov, ambele aflate în judeÅ£ul Ilfov, în contextul în care acestea ar fi primele proiecte rezidenÅ£iale cu care compania specializată în dezvoltări de tip boutique merge dincolo de zonele centrale ale BucureÅŸtiului, a explicat Abecassis Shlomo, cofondator al Dagesh Group, în emisiunea InvestiÅ£i în România, realizată de ZF în parteneriat cu CEC Bank. 

„Am mers cu acestea în paralel cu cele pe care le dezvoltăm în centrul oraÅŸului pentru că am văzut în pandemie că piaÅ£a se îndreaptă spre case aflate în apropierea oraÅŸului, unde oamenii vor să aibă acces la spaÅ£iu liber, la grădină. (...) Lucrăm din greu pentru a le lansa anul acesta ÅŸi sperăm că le vom lansa până în toamnă“. 

Proiectul din BaloteÅŸti înseamnă o investiÅ£ie cuprinsă între 5-7 milioane de euro ÅŸi va cuprinde circa 70 de case. PreÅ£urile nu sunt stabilite încă, dar invitatul a explicat că vor fi două produse în proiect, unul mai spaÅ£ios decât celălalt, ÅŸi că preÅ£urile ar putea pleca de la 125.000 de euro plus TVA ÅŸi ar putea ajunge pe la 140.000 de euro plus TVA. 

„Vom face preÅ£urile când vom avea designul final, ÅŸi vom avea ÅŸi opÅ£iuni pentru cei care vor casa altfel faţă de proiect. Pentru cei care cumpără la finalul anului cred că ar dura cam un an ÅŸi jumătate construcÅ£ia, până ar putea să aibă casele“. 

Conform invitatului, un astfel de proiect ar trebui să cuprindă facilităţi precum teren de joacă, zone comerciale, zone de servicii, „poate ÅŸi o piscină, poate ÅŸi o sucursală a poÅŸtei“.  ÃŽn ceea ce priveÅŸte proiectul din Snagov, acesta ar cuprinde patru vile ÅŸi Å£inteÅŸte un nivel de calitate ÅŸi preÅ£ mai ridicat decât cel din BaloteÅŸti. Acest proiect ar trebui lansat tot în toamna anului 2021. 

„Este un cartier închis cu patru vile, fiecare cu propria piscină, va fi de lux, dar într-un preÅ£ care să le permită oamenilor să cumpere. Snagov este mai scump, dar este mai departe de oraÅŸ, deci, preÅ£ul ar fi undeva la 180-200.000 de euro“. 

Dagesh Group este un dezvoltator cu capital israelian prezent pe piaÅ£a din România de 15 ani. ÃŽn acest timp a dezvoltat proiecte în zone centrale ale BucureÅŸtiului, atât pe segmentul rezidenÅ£ial – Morilor Residence ÅŸi Mugur Residence în Timpuri Noi, Teleajen Residence în zona Pache Protopopescu – dar ÅŸi pe segmentul de birouri – Platinum Center. De aceea, proiectele din afara BucureÅŸtiului reprezintă o premieră. â€žEste greu să găseÅŸti teren pentru 70 de case în centrul BucureÅŸtiului ÅŸi am fi ajuns la preÅ£uri neaccesibile, ori noi vrem să vindem către clasa medie. Chiar dacă alegem să mergem în afara BucureÅŸtiului cu o parte din proiecte, alegem locaÅ£ii bune, destul de aproape de oraÅŸ, la 20-25 de minute de mers cu maÅŸina până în zona centrală a oraÅŸului, de aceea ne-am uitat foarte aproape de autostradă ÅŸi de DN1“. 

ÃŽn paralel, israelienii continuă cu proiectele rezidenÅ£iale de tip boutique aflate în zone centrale. Anul acesta au lansat proiectul Opera Residence, un ansamblu de 46 de apartamente aflat în apropiere de Parcul Operei, compus din două clădiri. InvestiÅ£ia se ridică la 6,5 milioane de euro. 

„Am cumpărat terenul în 2008, am avut PUZ care a fost amânat din cauza pro­blemelor legislative ÅŸi am stat mult pentru aprobarea finală, care a venit în 2017, apoi am intrat în autorizare, care a fost dificilă din cauza apropierii proiectului de principalele clădiri ale oraÅŸului, dar am reuÅŸit să îl lansăm. Deja am început să vindem, iar oamenii se vor muta acolo în jurul anului 2022“. 

Totodată, Abecassis Shlomo a explicat că lucrează ÅŸi la un alt proiect ce va fi situat în Capitală, un proiect de circa 40 de apartamente de 3 ÅŸi 4 camere, care va fi construit în zona pieÅ£ei Alba Iulia. Acesta nu a fost lansat încă. 

ÃŽntrebat dacă urmăreÅŸte ÅŸi alte oraÅŸe din România, co-fondatorul grupului a explicat că se concentrează doar pe BucureÅŸti. 

„Suntem o compania boutique cu o forţă de management limitată, preferăm să ne concentrăm pe Capitală, lucrăm ÅŸi în Tel Aviv, avem investiÅ£ii ÅŸi în alte ţări din Europa, iar dacă intrăm în alte oraÅŸe din România va fi mai greu de gestionat. Am decis să ne concentrăm pe BucureÅŸti“. 

Invitatul a subliniat că cel mai important element al pieÅ£ei imobiliare rămâne locaÅ£ia. Acest lucru s-a simÅ£it pentru grupul israelian când a început criza din 2008, iar Dagesh a continuat să vândă, chiar dacă la un discount de 30-40-50% faţă de preÅ£ul iniÅ£ial. 

„Ca un grup care a supravieÅ£uit bine crizei din 2008 vă pot spune că ce ne-a ajutat să supravieÅ£uim este să păstrăm cei trei L din imobiliare: locaÅ£ie, locaÅ£ie, locaÅ£ie. (...) ÃŽn această privinţă, toate pieÅ£ele imobiliare sunt la fel. ÃŽn Tel Aviv contează locaÅ£ia, în Spania locaÅ£ia, în FranÅ£a locaÅ£ia, în Londra locaÅ£ia, totul este despre asta. PoÅ£i schimba ferestrele, culoarea camerei, dar nu poÅ£i schimba locaÅ£ia“. 

Abecassis Shlomo consideră că piaÅ£a din România se comportă similar cu alte pieÅ£e rezidenÅ£iale, dar că procesul de autorizare pentru a construi în centrul BucureÅŸtiului este totuÅŸi unul anevoios, care ar putea fi eficientizat. Totodată, el a adus în discuÅ£ie situaÅ£ia străinilor care vin în România ÅŸi care nu pot accesa un credit aici pentru a achiziÅ£iona o locuinţă. 

„Ar fi mai bine dacă România le-ar permite ÅŸi străinilor să ia finanÅ£are pentru a cumpăra apartamente. Acum străinii nu pot lua credite în România dacă nu lucrează aici, iar asta Å£ine puÅ£in piaÅ£a pe loc. Am văzut că în alte ţări li se permite“. 

Raportat la proiectele Dagesh, intenÅ£ia de achiziÅ£ie se împarte aproximativ în mod egal între cei care cumpără pentru a locui ÅŸi cei care cumpără în scop investiÅ£ional. 

ÃŽn ceea ce priveÅŸte modul în care aceÅŸtia îşi finanÅ£ează achiziÅ£ia, majoritatea clienÅ£ilor au fonduri proprii, cu doar un segment de 15% de clienÅ£i care apelează la credit bancar. 

„Noi îi dăm clientului posibilitatea de a plăti rate către noi pe parcursul construcÅ£iei, dar doar corelat cu avansul acesteia. Dacă ei văd că am terminat fundaÅ£ia, plătesc o sumă agreată, când termin structura până la etajul lor, o altă rată în funcÅ£ie de paÅŸii agreaÅ£i. Nu plătesc în avans sau în rate independente, necorelate cu construcÅ£ia“. 

Grupul Dagesh este controlat în prezent de Abecassis Shlomo ÅŸi de asociatul său, Tzohar Gabriely. 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank