ZF Investiți in România

Investiţi în România! Daniel Băluţă, primarul S4: Vor mai fi construite 2 sau 3 staţii noi de metrou pe magistrala M2 în comuna Berceni, astfel încât sunt şanse mari ca metroul să iasă în Ilfov în sud mai degrabă decât în nord spre Otopeni. Ce planuri vor mai fi discutate

05.02.2021, 00:05 Autor: Bogdan Alecu

♦ Primarul sectorului 4 are în plan demararea unor studii pentru a analiza unirea cu localităţile învecinate, precum Popeşti-Leordeni şi comuna Berceni, şi mizează pe dezvoltarea infrastructurii pentru a atrage noi investitori.

Anul trecut sectorul 4 a atras cea mai mare tranzacţie cu un teren pentru un proiect imobiliar, în care SIF Banat-Crişana a cumpărat platforma IMGB de 60 de hectare în vederea dezvoltării unui proiect mixt.

„Pentru platforma IMGB este organizat un concurs internaţional pentru cele 60 de hectare, iar cel mai probabil acolo vom vedea un proiect mixt cu birouri, rezidenţial şi tehnologie. Este un loc unde se pot dezvolta. De asemenea, lângă IMGB, la fostul Vulcan va fi construit un parc tehnologic, este o investiţie care în prima fază va fi de 37 mil. euro“, a declarat Daniel Băluţă, primarul sectorului 4, în cadrul emisiunii Investiţi în România!, realizată de ZF alături de CEC Bank.

El este de părere că localităţile "lipite" de Bucureşti ar trebui integrate în Capitală, având în vedere expansiunea actuală.

"Eu sunt un promotor al ideii de unire voluntară a UAT-urilor (unităţi administrativ-teritoriale – localităţi n.red.). Este de bun simţ ca Popeşti-Leordeni să fie o parte integrată a Sectorului 4 cum şi comuna Berceni ar fi la fel de normal deoarece aceasta ar fi singura modalitate prin care o metropolă se poate dezvolta. Spaţiul actual nu ne permite dezvoltarea iar oraşul trebuie să se extindă. În acest mandat voi iniţia măcar un studiu despre parametrii socio-economici pe care îi presupune comasarea celor două UAT-uri pentru a putea prezenta cetăţenilor informaţiile elaborate de specialişti. Trebuie să explicăm de ce sunt necesare unirea şi dezvoltarea, care sunt plusurile şi minusurile“, a spus Daniel Băluţă.

Sectorul 4 are oficial în prezent 324.000 de locuitori, adică 17% din populaţia Bucureştiului, însă în realitate are peste 400.000 de locuitori, iar extinderea continuă pe măsură ce sunt construite noi proiecte rezidenţiale.

„Pe hârtie sectorul 4 are 324.000 de locuitori, iar cel mai probabil sunt peste 400.000 de oameni.“

„În ritmul acesta putem atinge 500.000 – 600.000 de locuitori într-un timp scurt având în vedere dezvoltarea, iar un milion putem atinge prin uniri cu UAT-urile învecinate. La fel se vor dezvolta şi sectoarele învecinate", a subliniat primarul sectorului 4.

Dincolo de construcţia noii staţii de metrou din apropierea centurii actuale a Capitalei, primăria are în plan metroul să fie extins şi în afara Bucureştiului, spre comuna Berceni pentru a reduce traficul auto şi implicit poluarea.

"Suntem în procedură de realizare a documentelor cu Consiliul Judeţean Ilfov pentru a genera un nou parteneriat spre a aplica pentru Programul de Infrastructură Mare având ca obiectiv încă două sau trei staţii de metrou până în comuna Berceni, judecând acest ansamblu drept o zonă metropolitană, să gândim această regiune ca un hub tehnologic, o posibilitate de a dezvolta oraşul. Avem spaţii unde se pot organiza activităţi economice, sociale, culturale sau sportive. Ne-a interesat să analizăm sectorul 4 într-un întreg al Bucureştiului, în zona metropolitană. De aceea am generat aceste colaborări cu alte instituţii dar şi cu UAT-uri vecine precum Popeşti-Leordeni unde aproape am finalizat pasarela pietonală peste linia de metrou", a spus primarul.

Linia de metrou până în Berceni cel mai probabil va avea un mix între o componentă subterană şi una de suprafaţă în funcţie de ceea ce permite terenul respectiv. Staţia de metrou de lângă centură are termen de execuţie 22 de luni iar înainte de finalul anului viitor ar trebui să fie gata.

Printre proiectele de infrastructură pe care primăria sector 4 are în plan să le implementeze se numără două pasaje supraterane pe strada Turnu Măgurele pentru a fluidiza traficul spre noile zone rezidenţiale din proximitatea bdului Metalurgiei, Popeşti-Leordeni şi comuna Berceni.

"Avem finalizate studiile de fezabilitate şi procedurile deja începute pentru două pasaje rutiere supraterane ce deservesc două intersecţii aglomerate şi care vor închide inelul median – unul la Şos. Turnu Măgurele peste bdul Obregia şi intersecţia cu bdul Metalurgiei şi încă unul între Turnu Măgurele şi Şos. Iriceanu peste Şos. Berceni astfel încât de la Piaţa Sudului se va merge până la Centură fără niciun obstacol reducând timpul de deplasare. Din raţiuni tehnice şi de cost acestea nu pot fi realizate în subteran", a spus Daniel Băluţă.

În plus, primăria are în plan o nouă alternativă la străzile Luică şi Turnu Măgurele extinse la două benzi pe sens.

"Vom avea un pod pe str. Odei iar în următoarele luni va fi şi contractat acest obiectiv. Str. Odei merge paralel, iar chiar dacă acestea au fost lărgite la două benzi pe sens în continuare sunt aglomerate şi avem nevoie de o alternativă iar Odei va avea tot două benzi pe sens", a spus primarul.

Următorul proiect va fi b-dul Metalurgiei este unul dintre puţinele fără canalizare din Bucureşti.

"Primăria Capitalei a aprobat investiţia în caseta de la Câmpia Turzii iar această investiţie de lărgire de la două la patru benzi (între Metro Berceni şi str. Berceni) va aduce un plus întregii zone, iar acolo va exista şi o investiţie în str. Dealul Bradului care dintr-o stradă pe hârtie se va transforma într-un bulevard pe patru benzi. În acea zonă va exista o investiţie într-un parc tehnologic la fostul Vulcan, un parc pentru relaxare – Tudor Arghezi", a explicat Daniel Băluţă.

 

Ce a spus Daniel Băluţă, primarul sectorului 4

♦ Pe platforma Vulcan va fi construit un parc tehnologic

♦ La IMGB SIF Banat-Crişana a organizat un concurs internaţional pentru un viitor proiect mixt care va include locuinţe şi birouri

♦ 600.000 de locuitori poate atinge sectorul 4 de la circa 400.000 în prezent (324.000 oficial)

♦ Vor fi iniţiate discuţii şi studii pentru unirea Bucureştiului cu Popeşti-Leordeni şi comuna Berceni

♦ Vor mai fi construite 2 sau 3 staţii noi de metrou pe magistrala M2 în comuna Berceni, astfel încât sunt şanse mari ca metroul să iasă în Ilfov în sud mai degrabă decât în nord spre Otopeni

♦ 50.000 de noi locuri de parcare vor fi construite

♦ Bdul Metalurgiei între şos. Berceni şi rondul de la Metro Berceni va fi extins la două benzi pe sens şi se va construi şi un sistem de canalizare pentru apele pluviale.

♦ 2 noi pasaje rutiere vor fi construite la Apărătorii Patriei şi la intersecţia dintre bdul Obregia şi şos. Turnu Măgurele pe direcţia spre Olteniţei

♦ Pe Str. Odei, care merge paralel cu Luică şi Turnu Măgurele, va fi construit un pod peste ţevile Termoenergetica şi strada va fi extinsă la două benzi pe sens pentru a fluidiza în zone circulaţia

♦ La final de 2022 va fi gata staţia de metrou de lângă centură

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank