ZF Investiți in România

Investiţi în România! Bogdan Hossu, Wise Finance Solutions: Pentru a accelera atragerea fondurilor europene trebuie investit în debirocratizare. „Putem atrage fonduri şi pentru digitalizare. Dar întâi guvernul trebuie să atragă fonduri pentru digitalizare.”

08.12.2020, 00:05 Autor: Bogdan Alecu

Reducerea birocraţiei este un criteriu esenţial pentru accelerarea atragerii fondurilor europene, iar pandemia a contribuit mult la digitalizare, în condiţiile în care deja dosarele de mii de pagini au dispărut.

„Pentru a atrage optim fondurile europene trebuie să lu­crăm mai bine la partea de biro­craţie. Este încă o birocraţie destul de mare. Anul acesta s-au făcut paşi mari pentru debiro­cratizare. Acum avem avantajul de a aplica online. Nu mai trebuie să imprimăm nimic, nu mai există documentaţie pe 1.500 de pagini. Acum pentru proiectele pentru IMM-uri din cadrul Ministerului Econo­miei lucrăm mult mai puţin, înainte lucram şi 3-4 săptămâni pen­tru un proiect. Acum vorbim de câteva zile“, a explicat Bogdan Hossu, fondatorul Wise Finance Solutions.

El a subliniat că şi companiile pot atrage fonduri pentru digita­lizare, însă guvernul şi instituţiile statului ar trebui să investească cel mai mult în acest domeniu.

„Putem atrage fonduri şi pentru digitalizare. Dar întâi guver­nul trebuie să atragă fonduri pentru digitalizare, dar există şi pentru IMMuri. Acesta urmează a fi deschis tot în decursul lunii decem­brie. Bugetul alocat este de 100 mil. euro, iar fiecare companie poate accesa un grant între 30.000 şi 100.000 de euro iar cofinanţarea este de 10%. Prin acest program companiile pot cumpăra software şi hardware pentru a se dezvolta pe această parte de IT“, a spus Bogdan Hossu.

De asemenea, în ultimele luni guvernul a pregătit mai multe programe pentru IMM, în special pe partea de producţie. Deja două s-au terminat, unul pentru microgranturi şi unul pentru capital de lucru pentru companii afectate de pandemie. În decembrie vin două noi programe pentru IMMuri, dintre care unul este adresat în special companiilor care vor să investească pe partea de producţie.

„Este un program de granturi pentru investiţii între 50.000 şi 200.000 de euro, partea pe care o poate oferi Ministerul Economiei. O condiţie este ca aplicantul să fi înregistrat profit în 2019 şi cu un mic plan poate accesa. Totul se va face online, iar timp de 90 de zile se vor putea depune cererile. Nu contează tipul producţiei. Dar sunt mai multe criterii de selecţii şi de departajare. Procentul de finanţare este cel mai important. Dacă face investiţia este în Bucureşti sau Ilfov procentul este de 70% din partea Ministerului şi 30% din partea beneficiarului, iar dacă se doreşte punctaj suplimentar, beneficiarul trebuie să vină cu o cofinanţare mai mare.

În afara Bucureşti-Ilfov rata este de 85% - 15%, iar şanse mai mari sunt cu 25% din partea beneficiarului. Suma totală este de 550 mil. euro, nu este mare dacă ne gândim la toate companiile care doresc", a subliniat Bogdan Hossu.

Pe programele de până acum, mai ales pe capital de lucru, au fost mulţi aplicanţi, de 350 mil. euro, pentru 4.000 – 5.000 de companii beneficiare, iar numărul total a fost de 22.000 de aplicanţi. Ministerul Economiei a reuşit să obţină o suplimentare de fonduri, iar programul este în analiză.

 

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank