ZF Investiți in România

Investiţi în România! Andreea Păun, Griffes: Cel puţin 4.000 de noi locuri de muncă vor fi create de companii nou intrate în România în 2021. Ne aşteptăm ca piaţa să crească cu 20-30% piaţa faţă de cei 200.000 mp închiriaţi anul trecut. Bucureşti şi Cluj rămân cele mai efervescente oraşe dar şi Timişoara

19.03.2021, 14:00 Autor: Bogdan Alecu

Companii în special din IT&C şi fintech caută din nou birouri în Bucureşti şi centrele regionale pentru a intra pe piaţa locală, iar acestea sunt în curs de a recruta câteva mii de noi corporatişti.

„Dacă luăm în calcul circa un om la 12-15 mp, cel puţin 400-500 de noi locuri de muncă la nivelul oraşelor regionale, iar dacă luăm în calcul Bucureştiul, creştem spre 1.000, iar acestea sunt doar ce avem în lucru în momentul de faţă, în primul trimestru, doar tranzacţii realizate de noi. Nu vor fi doar acestea. Vom avea o componentă serioasă de cerere nouă şi per total vom avea 4.000 – 5.000 de noi locuri de muncă la nivel total", explică Andreea Păun, managing partner al companiei de consultanţă imobiliară Griffes.

Ea a subliniat faptul că tot mai multe companii deschid în mai multe oraşe pentru a reduce riscurile ca operaţiunile să fie influenţate de probleme precum pandemia.

„Vor să găsească uşor angajaţi şi să fie competitivi, să aibă continuitate. În Bucureşti există competiţie mare pentru angajaţi, salariile cresc şi nu se produc suficienţi dintr-o anumită specializare şi se duc spre Iaşi, Cluj sau Timişoara ca backup pentru Bucureşti", a subliniat Andreea Păun.

Spre exemplu, americanii de la MassMutual a închiriat 1.700 mp în proiectul Record Park din Cluj, unde va recruta 100 de noi angajaţi spcializaţi în dezvoltare de software, data science şi inginerie, care să vină în completarea echipei iniţiale, stabilite în Bucureşti anul trecut în luna ianuarie. În 2020 americanii au închiriat 1.300 mp de birouri în Orhideea Towers din Capitală pentru 150 de angajaţi.

"Ne aşteptăm ca piaţa să crească cu 20-30% piaţa faţă de cei 200.000 mp închiriaţi anul trecut. Bucureşti şi Cluj rămân cele mai efervescente oraşe dar şi Timişoara. De la începutul anului lucrăm pe mai multe proiecte acolo, în special inginerie şi software, companii care vin din alte oraşe din România sau din alte ţări şi care sondează piaţa. acolo există un pol şi o reputaţie a oraşului în jurul specialiştilor în inginerie iar alături de Braşov devin două oraşe interesante pentru acest domeniu", a spus Andreea Păun.

Ea a subliniat că numărul companiilor care vor să intre pe piaţa locală este în creştere.

"De la începutul anului lucrăm cu 4-5 companii nou-înfiinţate şi care doresc propriile birouri, nu subînchiriate. Domeniile lor sunt variate, de la domeniul financiar, în fintech, caută un birou de 50 de angajaţi, am finalizat tranzacţia pentru MassMutual, mai avem o companie de payroll şi consultanţă pentru mangement, tot pentru circa 60 de persoane, care a recrutat oameni şi îi are acasă, dar au nevoie de cultura firmei şi acum caută să închirieze birouri în zona AFI Park. Mai avem o altă companie de software care vine dinspre Rusia şi Belarus. Noi avem în lucru 2.000 – 3.000 mp de birouri de la zero, fără legături cu operaţiuni existente", a subliniat consultantul.

De partea cealaltă, ea subliniază că în contextul pandemiei, companiile existente însă, mizează pe extinderea suprafeţelor închiriate, o creştere de 20-30%.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank