ZF Investiți in România

Investiţi în România! Vlad Oprea, primar Sinaia: Avem în derulare investiţii de 76 de milioane de euro şi vrem să atragem un minimall

08.04.2021, 00:07 Autor: Bogdan Alecu

Primăria Sinaia are în plan să atragă doi investitori strategici pentru a construi două centre comerciale, dintre care un minimall şi are în derulare proiecte de 76 mil. euro pentru a veni cu noi servicii în oraş, printre care un aqualand de 15 mil. euro.

Primăria Sinaia mizează pe atragerea de noi servicii în oraş pentru ca staţiunea de pe Valea Prahovei să poată atrage în continuare şi mai mulţi turişti, dar să convingă şi tinerii să rămână pentru a investi în noi businessuri pe plan local.

„Sinaia mai poate atrage investiţii. Noi avem două proiecte cu care ieşim în faţa investitorilor. Unul este pentru realizarea unui centru comercial la ieşirea din Sinaia spre Buşteni, teren deţinut de primărie, unde noi vom realiza şi accesul acolo şi vom scoate la licitaţie în concesiune pentru realizarea unui centru comercial. Investiţia va fi de 4-5 mil. euro de care oraşul are nevoie. În zona centrală a oraşului mai avem un teren pe care am realizat un proiect pentru un centru multifuncţional cu o componentă comercială, parcări, piaţă chiar în spatele primăriei“, a spus Vlad Oprea, primarul oraşului Sinaia. În cazul primului proiect terenul va fi concesionat în prima fază, pentru ca ulterior să poată fi vândut investitorului după finalizarea proiectului. „Acolo va fi un centru comercial cu mai multe magazine pe care ni le dorim, cu o zonă de spaţii comerciale dedicate conceptului «fabricat în Sinaia» – noi încurajăm producătorii locali. Vom avea şi două săli mai mici de cinema.“

În cazul celui de-al doilea proiect comercial, din zona centrală, acolo terenul nu va fi vândut de către primărie. „În plus, cele şapte-opt hoteluri mari din oraş au planuri de investiţii, chiar şi pe timp de pandemie. În perioada de primăvară şi toamnă la Sinaia merge bine turismul de conferinţă. Dacă iarna vin pentru schi, iar vara pentru concedii şi plimbări, primăvara şi toamna avem turism de conferinţe. Dar acum hotelurile nu au funcţionat la capacitate maximă şi au preferat să investească în îmbunătăţirea serviciilor pentru viitor. Proiectele sunt realizate în funcţie de numărul de localnici şi numărul de turişti“, a spus Vlad Oprea.

Potrivit datelor primăriei Sinaia, oraşul are 11.000 de locuitori permanenţi la care se adaugă 3.000-4.000 de oameni care deţin acolo o casă de vacanţă plus cele 6.300 de locuri de cazare. „Mulţi dintre cei care au case de vacanţă s-au mutat aici în această perioadă, şi în plus, într-o perioadă nor­mală, vin anual 600.000-700.000 de turişti. La schi au venit 180.000 de turişti din de­cembrie până la 1 martie. Sezonul de schi merge înainte. De­cizia guvernului de a ţine deschise pâr­tiile de schi a fost una bună“, a explicat primarul.

În ceea ce priveşte infrastructura oraşului, dincolo de faptul că Sinaia este singura staţiune de pe Valea Prahovei cu o centură ocolitoare, municipalitatea are în plan să construiască noi soluţii pentru a fluidiza circulaţia în condiţiile în care autostrada întârzie. „Acum s-a semnat contractul de proiectare a autostrăzii Comarnic-Braşov, chiar acum două săptă­mâni am avut o întâlnire cu proiectantul alături de ceilalţi primari şi am văzut ce traseu va avea. Construcţia va fi una de durată. În paralel avem un proiect de fluidizare a traficului prin construcţia a două noi sensuri giratorii, un pasaj subteran şi o pasarelă supraterană. De asemenea, în Azuga se va construi o nouă pasarelă, în Comarnic şi Buşteni se vor construi noi pasarele pietonale pentru a fluidiza traficul pe DN1“, a spus primarul.

În ceea ce priveşte investiţiile realizate de primărie, Sinaia are în plan opt categorii de proiecte, cu o valoare cumulată de

76 mil. euro. Acestea vizează iluminatul stra­dal, mobilitatea urbană, inclusiv cu achiziÅ£ia de autobuze cu sistem hibrid de propulsie, spaÅ£iile verzi ÅŸi amenajarea unui smart-parc la Grădina Publică Åžtirbei de 2,3 mil. euro, dar ÅŸi construcÅ£ia unui spital.  „Pe pandemie zona sănătăţii a devenit una foarte importantă ÅŸi noi în această zonă avem mari proiecte. Avem un proiect pe fonduri europene de 2 mil. euro pentru dez­voltarea zonei de sănătate pe ambula­toriu, centre primiri urgenÅ£e. Cel mai im­portant proiect pe sănătate este construcÅ£ia unui spital clinic de urgenţă pentru zona montană, un proiect de 10 mil. euro care sperăm să fie gata în următorii doi ani ÅŸi care va aduce ceva nou pe valea superioară. Va deservi întreaga zonă, nu doar Sinaia ÅŸi chiar localităţile apropiate din DâmboviÅ£a“, a explicat primarul.

Componenta de „entertainment“ va fi reprezentată de un parc acvatic acoperit.  „Avem nevoie în Sinaia deoarece avem multe zile ploioase, multe zile cu frig. Vrem să construim un aqualand aco­perit de 8 mil. euro, finanÅ£at prin CNI. Tocmai a fost finalizat studiul de fezabilita­te ÅŸi sperăm ca anul care vine să înceapă construcÅ£ia. OraÅŸul se dezvoltă ÅŸi în zona educaÅ£iei ÅŸi zona socială. ÃŽn această direcÅ£ie am câştigat două proiecte euro­pene, unul se numeÅŸte Sinaia 3.0 de 5 mil. euro prin care reabilităm două ÅŸcoli, iar într-una construim o piscină, o sală de sport. Mai construim un bloc de locuinÅ£e sociale. Un alt proiect im­portant este construcÅ£ia unui centru multi­funcÅ£ional educaÅ£ional – Zino – în cadrul Co­legiului Mihail Canta­cuzino, proiect de 5 mil. euro, care va avea piscină, saună, bi­blio­tecă ÅŸi va avea un centru unde tinerii pot fi atraÅŸi ÅŸi să nu mai plece din oraÅŸ. O mare problemă a oraÅŸelor mici este că tinerii pleacă. Prin acest centru dorim să le oferim motive să rămână aici tinerii, să dezvolte o afacere“, a subliniat Vlad Oprea.

O altă dezvoltare este către domeniul schiabil. Primăria a lansat o licitaţie pentru noi instalaţii pe cablu, teleschi şi trei tele­scaune şi vrea să finalizeze înzăpezirea a încă trei kilometri de pârtie pe domeniul schia­bil cu zăpadă artificială, proiecte de 15 mil. euro.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank