ZF Investiți in România

Investiţi în România! Un proiect ZF şi CEC Bank. Maggie Kitshoff, Prime Kapital: Pandemia va schimba modul în care oraşele se vor dezvolta. La Iaşi este posibil să dublăm numărul apartamentelor

02.03.2021, 09:30 Autor: Bogdan Alecu

Spaţiile verzi trebuie să câştige teren dacă se doreşte o dezvoltare pe termen lung, iar munca de acasă alături de transformarea birourilor va permite ca oamenii să lucreze inclusiv din alte oraşe.

Strategia de investiţii a marilor dezvoltatori s-ar putea schimba odată cu noile trenduri im­ple­mentate pe timp de pandemie, iar sectorul rezidenţial ar putea atrage şi mai multe investiţii, nu doar în Capitală, ci şi în alte oraşe.

„Interesant cu privire la pandemie este că apare întrebarea legată de unde trebuie să fie biroul principal al unei companii şi cum să mergem la birou. Acum este posibil să fii mai flexibil cu munca la birou şi pot exista modificări – dacă spre exemplu vei merge la birou doar o săptămână pe lună sau o zi pe săptămână, iar atunci oamenii poate vor dori să locuiească în Braşov şi nu în Bucureşti. Dar acest lucru va depinde şi de ce şcoli sau infrastructură există acolo. Pandemia accelerează schimbările şi modul în care oraşele se vor dezvolta. Oraşele României pot în continuare să se dezvolte dar avem nevoie de infrastructură şi trebuie să rezolvăm anumite probleme pentru a ne asigura că oraşele se vor dezvolta sustenabil“, a spus Maggie Kitshoff, residential partner în cadrul Prime Kapital unul dintre cei mai activi dezvoltatori de centre comerciale şi rezidenţial de pe piaţa locală.

Maggie Kitshoff este sora lui Martin Slabbert, CEO şi fondator al Prime Kapital, care anterior a pus bazele NEPI, cel mai mare proprietar de malluri din România.

Din cauza pandemiei şi a modificării pieţei birourilor, Prime Kapital ia în calcul modificarea proiectului Silk District din Iaşi, unde viza construcţia a 100.000 mp de birouri şi 2.500 de apartamente.

„Acolo prima componentă gata va fi cea rezidenţială, momentan cea office este on hold. Încă încercăm să vedem cum se schimbă piaţa de birouri, iar acest lucru se va clarifica în următoarele 6-12 luni. Din acest motiv ne concentrăm pe rezidenţial. Proiectul va fi unul mixt, dar trebuie să fim flexibili ca dezvoltatori pe timp de pandemie. Ideea e că proiectul mixt înseamnă că cineva care locuieşte acolo găseşte totul într-o limită de 15 minute de mers pe jos, iar într-un mediu de muncă de acasă este important ca în proximitate. Planul era pentru 2.500 de apartamente, însă sunt şanse să existe mai multe. Spre exemplu vedem în Iaşi o cerere mare pentru apartamente mai spaţioase. Este posibil ca numărul apartamentelor chiar să se dubleze“, a spus Maggie Kitshoff. Ea a subliniat că în Iaşi există o cerere pentru apartamente mari, în timp ce piaţa locală oferă însă locuinţe mai mici. „În cazul Silk District acum efectuăm rezervări începând cu prima parte a lunii februarie, dar încă suntem la început. Acum accelerăm componenta rezidenţială deoarece în Iaşi există o lipsă de noi proiecte iar dacă totul merge bine cu autorizaţia, atunci cel mai probabil vom demara construcţia la mijlocul acestui an“.

În cazul proiectului Marmura Residence din zona Bucureştii Noi a Capitlaei primele apartamente vor fi gata în luna octombrie a acestui an, odată cu finalizarea primelor două clădiri.

În Avalon Estate, proiectul din Pipera primele locuinţe vor fi livrate spre finalul acestui an, începând cu luna octombrie, iar prima fază va fi gata în martie 2022.

„Sunt multe noi dezvoltări în zona Pipera şi este una logică deoarece eşti amplasat în nord, în proximitatea zonelor de interes, Bulevardul Pipera este unul mare. În planul nostru vom finanţa drumul de legătură dintre proiect spre bulevard, iar drumul va fi livrat odată cu prima fază. În discuţie în zonă sunt noi străzi care să facă legătura cu noua zonă de proiecte şi zona pasajului şi am realizat o analiză obiectivă şi va exista un acces decent iar cu noi proiecte, precum viitorul sens giratoriu alături de altele“, a spus directorul.

Ea a subliniat că în cazul TVA-ului, ideea de a creşte pragul de la 450.000 de lei la echivalentul în lei a 140.000 de euro va permite dezvoltarea unor apartamente mai mari, însă acest lucru generează acum amânări, în contextul în care executivul a decis amânarea proiectului pentru 1 ianuarie 2022.  „A fost o surpriză ce s-a înâmplat cu TVA-ul deoarece creşterea pragului însemna că oamenii au acces la un apartament mai mare şi într-un proiect mai bun. Când am vazut schimbarea iniţială, am văzut deja o cerere mult mai mare pentru apartamentele de 3 şi 4 camere. Atunci când s-a anunţat amânarea, de asemenea au existat cazuri de amânare a achiziţiei. Sperăm să fie implementat anul viitor deoarece reprezintă un driver pentru accesul la o locuinţă mai bună, dar nu este ceva care să ne oprească de la a construi sau nu rezidenţial“, a explicat directorul diviziei de rezidenţial.

Legat de anularea PUZ-urilor sectoarelor 2-6 din Capitală ea a subliniat că în cazul dezvoltărilor trebuie privită imaginea de ansambul a dezvoltărilor pentru a asigura creşterea sustenabilă a oraşului.

„Cu privire la PUZ, trebuie să analizăm în de­taliu. Pe noi nu ne afectează spre exemplu. Noi ca dezvoltator dorim să existe un PUZ ge­ne­ral deoarece accelerează procesele şi în­treaga procedură devine mai eficientă dar tre­buie să vedem şi scopul unui astfel de PUZ, care trebuie să deservească comunitatea pe ter­men lung, ideea despre cum vrem să trăim şi atunci trebuie totuşi analizat înainte de a fi aprobat“.

„Nu este în regulă să avem construcţii pe spaţii verzi, sau clădiri în loc de infrastructură sau creşterea densităţii cu clădiri înalte în zone unde de obicei avem clădiri joase. Pe termen lung Bucureştiul va câştiga şi în astfel de cazuri nu este bine să punem în faţă interesul pe termen scurt. Un astfel de plan trebuie realizat pentru următorii 100 de ani“, a spus Maggie Kitshoff.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank