ZF Investiți in România

Investiţi în România! Un proiect ZF & CEC Bank. Antoanela Comşa, Gran Via: Oamenii au nevoie de locuinţe mai mari, dar au nevoie de mijloace de finanţare pentru acestea

28.07.2020, 00:06 Autor: Bogdan Alecu

♦ Piaţa imobiliară locală are nevoie de creşterea pragului de TVA de 5% spre 150.000 de euro, faţă de 93.000 de euro în prezent, şi nu de un program Noua Casă cu plafon de 140.000 de euro, dar cu avans de 15% pentru locuinţele noi.

Vânzările de locuinţe au re­venit pe un trend as­cendent după starea de ur­genţă, însă noile schim­bări anunţate în pro­gramul Prima casă, fie în forma sa O casă, o familie, mai nou Noua Casă, pun presiune pe dezvoltatori, este de părere Antoanela Comşa, directorul Gran Via România şi preşedinte al con­siliului director al AREI - Asociaţia In­vestitorilor în Real Estate.

„Piaţa imobiliară, din punctul de vedere al Gran Via, evoluează bine. Vânzările de după starea de urgenţă au revenit la volumul anterior. Proiectele care au un bun raport preţ/calitate au în continuare cerere. Acum tot mai mulţi doresc un apartament mai mare, poate o cameră în plus care să funcţioneze drept birou. Interes pentru achiziţii există“, a spus Antoanela Comşa.

Pragul de 450.000 de lei pentru TVA-ul de 5% trebuie rapid schimbat, în contextul în care dacă atunci când a fost calculat, în septembrie 2015, reprezenta circa 100.000 de euro, acum reprezintă numai 93.000 de euro din cauza devalorizării monedei naţionale, în timp ce apartamentele au continuat să se scumpească.

„Clienţii sunt dispuşi să plătească mai mult, dar ne lovim de limita de TVA de 5%. În Aviaţiei am vândut toa­te apar­tamentele de 3 camere şi ar vrea să cum­pere apartamente de 2 camere mai mari, însă în limita TVA de 5%. Altfel, mulţi aleg să cumpere pe firmă apar­tamentul pentru a nu mai plăti TVA. La Gran Via Park sunt clienţi care vor apar­tamente mai mari, sau vor să cum­pere două apar­ta­mente pentru a le uni ulterior din cauza limi­tei TVA de 5%. În plus, noua or­donanţă pentru pro­gramul Noua casă vizează schimbarea limitelor de avans, de 5% pentru un apartament vechi şi 15% pentru unul nou“, explică preşedintele AREI.

„Tinerii, cei la început de drum, nu au salarii foarte mari şi nu pot strânge bani pentru un avans de 15% şi automat se vor îndrepta către cele vechi pentru că nu-şi permit avansul mai mare. Creşterea pragului de la 70.000 la 140.000 de euro pentru locuinţele noi prin programul Noua casă nu este una sustenabilă. Dacă ne uităm la venituri, peste 75% din populaţia României câştigă sub 4.500 de lei brut lunar, adică circa 2.300 lei net şi într-o familie unde ambii membri au acest salariu, oricum nu ar putea obţine un credit pentru o locuinţă de peste 400.000 de lei.“

„Nu înţelegem pentru cine şi de ce a fost emisă această ordonanţă. Această măsură a pornit pentru a susţine construcţiile noi, însă nu înţelegem de ce“, a spus Antoanela Comşa.

În plus, având în vedere cererea din piaţă, sunt apartamente pentru care clienţii au semnat încă de anul trecut, pe când blocul era în fază de proiect, cei care au semnat sperând la un apartament nou cumpărat cu un avans de 5% vor avea de plătit diferenţa.

„Sunt familii care au semnat antecontracte bazându-se pe programul Prima Casă, cu avans de 5% pentru o locuinţă nouă. Acum, cei care nu au semnat contractul de vânzare-cumpărare, au o problemă, fie vin cu diferenţa, fie riscă să piardă avansul“, a subliniat Antoanela Comşa.

Modificarea pragului de TVA de 5% este necesară pentru a susţine vânzarea de locuinţe mai mari, cu un confort sporit, în condiţiile în care locuinţele românilor sunt printre cele mai înghesuite din Europa.

„Pentru o diferenţă de 5.000 de lei, din cauza TVA-ului, clientul ajunge să plătească în plus 64.000 de lei, o sumă foarte mare. În 2019 suprafaţa medie a apartamentelor vândute a scăzut la 63 mp, de la 63,45 mp. Înseamnă că majoritatea apartamentelor vândute au fost de o cameră sau două. Potrivit Eurostat, avem una dintre cele mai mici suprafeţe de locuit din Europa, de circa 20 mp faţă de 34 mp în Comunitatea Europeană. Peste 46% din români trăiesc în case aglomerate. Şi cum ajută statul omul de rând să poată locui într-un apartament decent? Decât cu creşterea limitei TVA. Astfel de măsuri au fost implementate în Spania, Polonia, Ungaria“, a subliniat directorul Gran Via România.

Ea a subliniat că impactul asupra bugetului va fi unul inexistent, sau chiar va duce la creşterea încasărilor.

„Impactul bugetar nu va fi decât în sens pozitiv, deoarece aleg să cumpere apartamente mai mici, sau pe firmă. În Cluj-Napoca au ajuns să vândă apartamente „la gri“ pentru a se încadra în limită. Codul fiscal spune că apartamentul trebuie să fie locuibil, nu finalizat, deci cu strictul necesar. Vopseaua nu intră la strictul necesar. Iar ulterior, apartamentele sunt finalizate cu prieteni, rude sau alte metode. În plus, TVA-ul de 5% s-ar aplica la o sumă mai mare“, a spus Antoanela Comşa.

În România preţul mediu este de 1.400 euro/mp, iar un apartament decent cu 3 camere ar trebui să aibă 80 mp plus un loc de parcare - „iar marile oraşe sunt sufocate de trafic, unde aproape fiecare are un autoturism, de multe ori clienţii nu cumpără loc de parcare pentru că se depăşeşte plafonul de 450.000 de lei, iar dacă sunt achiziţionate ulterior sunt cumpărate cu TVA de 19%. Plafonul de TVA 5% ar trebui să fie la 150.000 de euro“, a subliniat directorul Gran Via România.

 

 

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank