ZF Investiți in România

Investiţi în România! Thomas Schiefer, Zirom România: Salariile din industrie trebuie să crească, dar numai odată cu eficienţa

15.02.2021, 00:04 Autor: Bogdan Alecu

Sectorul industrial din România trebuie să îşi crească eficienţa dacă vrea să plătească salarii mai mari şi implicit pentru a atrage mai mult personal tehnic. Investiţiile în forţa de muncă devin tot mai importante pentru companiile din sectorul industrial, în condiţiile în care cei sunt pregătiţi pentru acestea aleg să plece din ţară.

„Cu recrutările avem probleme în Giurgiu deoarece nu sunt meseriaşi pe piaţă, iar care sunt, sunt plecaţi din ţară. Noi avem o colaborare cu Politehnica din Bucureşti deoarece cautăm oameni specializaţi pe metalurgie. Trebuie să avem mai mulţi ingineri, deoarece avem nevoie de capital uman, de specialişti. Noi şcolarizăm şi intern deoarece nu găsim altfel oameni pentru topire şi prelucrări mecanice. Am încercat să colaborăm cu şcoli. Trebuie acordată mai multă atenţie locurilor de muncă din sectorul industrial. Inginerul trebuie să ajungă la un salariu adecvat, iar în Germania cine are o carieră de inginer trebuie să aibă şi un beneficiu şi o bunăstare“, a explicat Thomas Schiefer, directorul general al Zirom România, companie a cărei activitate este producerea şi comercializarea titanului, zirconiului şi a aliajelor acestora, precum şi microproducţia de metale neferoase şi feroase.

Pe de altă parte, el explică faptul că în vest salariile din industrie sunt mai mari şi datorită faptului că în producţie sunt mai multe sisteme de automatizare pentru creşterea eficienţei.

„Acum lumea se bazează prea mult pe comerţ, economie, IT dar dacă noi nu vedem că şi un om tehnic nu poate câştiga bine, atunci nu vom reuşi. În România eficienţa muncii nu este la fel de performantă iar aici vorbim de tehnologie şi viteza de producţie. Din Germania o firmă trebuie să vândă la nivel mondial, iar salariul trebuie să reflecte performanţa. Eficienţa muncii are un cuvânt greu aici, trebuie investit în tehnologie, iar acest lucru va duce la salarii mai mari“, a explicat Thomas Schiefer.

Zirom România produce de componente din titan continuă producţia la Giurgiu, având printre clienţi companii precum Ferrari, McLaren şi altor echipe de Formula 1, Rolls Royce şi al altor companii din zona aeronautică. Compania a implementat un set de măsuri pentru a combate răspândirea noului coronavirus şi a adaptat producţia.

„Industria aeronautică nu a funcţionat bine, iar titanul este folosit şi în industria medicală, aeronautică şi militară. Aici au fost comenzi. Noi înregistrăm comenzi din Asia şi Europa. Ne-am descurcat rezonabil deoarece când Europa a scăzut Asia a crescut şi invers. Noi livrăm plăci, bare şi electrozi din titan sau alte aliaje în Asia, India, Singapore, Taiwan, Anglia, Germania, Franţa, Italia, Austria. Acum realizăm şi livrări spre Israel. Avem un program divers de produse“, a spus Thomas Schiefer.

În 2020 businessul companiei a urcat cu 10% la circa 7,8 mil. euro, faţă de 7,1 mil. euro în 2019.

„Cifra de afaceri a crescut în 2020 cu 10% faţă de 2019 dar problema a fost că în 2019 businessul a fost restructurat cu furnizorii, iar cifra de afaceri nu a fost cum ne aşteptat, iar creşterea s-a concretizat în 2020. Fară pandemie, creşterea ar fi fost mai mare în 2020, cu circa 30% mai mult faţă de 2019 putea fi. Am piedut 20 de puncte din cauza pandemiei, din cauza lipsei de comenzi. Anul trecut am realizat investiţii de circa 400.000 de euro în intalaţii de testare“, a spus directorul companiei.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank