ZF Investiți in România

Investiţi în România! Sorin Dumitraşcu, Atenor România: Căutăm noi terenuri pentru viitoare dezvoltări. Banii obţinuţi din vânzarea Hermes şi Dacia One vor merge în noi proiecte pe piaţa locală

28.04.2021, 00:08 Autor: Bogdan Alecu

♦ Atenor România, subsidiara locală a dezvoltatorului belgian, are în plan demararea de noi proiecte odată cu vânzarea centrelor de birouri Hermes Business Campus din zona Dimitrie Pompeiu şi Dacia One de pe Calea Victoriei.

Atenor România are în derulare investiţii de 180 de milioane pe pia­ţa locală în cele trei proiecte pe care le are în construcţie – birourile de la Dacia One şi @Expo din zona Ex­poziţiei şi proiectul rezidenţial Up Site din zona Floreasca din Capitală.

„Dacia One este în stadiul de fi­na­lizare. Avem până la final de iunie pen­tru a face recepţia cu autorităţile. Clădirile sunt închiriate integral către trei principali actori – un retail, o fir­mă de software şi una de avocatură care va ocupa Casa Cesianu. Acolo vom mai avea un restaurant, cu acces din zona Victoriei. Noi nu ţinem clă­diri în portofoliu şi suntem în tratative avan­sate şi pentru vânzarea Dacia One. La Hermes am pixul pregătit pen­tru semnarea vânzării, suntem pe ulti­mele articole din contractul de vân­za­re-cumpărare. Suntem foarte aproa­pe“, a declarat Sorin Dumi­traş­cu, country director Atenor România.

Atenor ar putea încasa 150 mil. euro din vânzarea birourilor Hermes Business Campus din zona Dimitrie Pompeiu, potrivit calculelor ZF.

Grupul belgian a anunţat încă din 2010 demararea proiectului Hermes Business Campus, dar prima clădire a fost finalizată din fonduri proprii pa­tru ani mai târziu. Construirea com­plexului a demarat în 2011, dez­voltarea fiind finanţată din fondurile ob­ţinute printr-o emisiune de obli­ga­ţiuni în valoare de 60 mil. euro.

Grupul belgian dezvoltă la inter­sec­ţia Calea Victoriei cu bulevardul Dacia viitorul proiect Dacia One, unde ING Tech este principalul chi­riaş. Proiectul este unul foarte im­por­tant pentru centrul Capitalei, în con­di­ţiile în care fostul Casino Victoria zace abandonat de ani buni, afec­tând imaginea oraşului. Acum, Atenor dezvoltă acolo aproape 13.000 mp de birouri moderne de cla­să A şi vor renova şi restaura Casa Cesianu, sediul Legaţiei Germane con­struit în a doua parte a secolului al XIX-lea.

Viitorul proiect va găzdui birourile ING Tech, hub-ul global de software development al grupului ING.

„Noi cu Dacia One am fost avantajaţi de pandemie. Lucrările cele mai complicate, care au presupus excavaţii, le-am realizat în 2020 în timpul stării de urgenţă“, a explicat Sorin Dumitraşcu. Proiectul are 15.950 mp de birouri şi 350 mp spaţiu de retail. Luând în calcul un randament de 6% şi o chirie medie de 20 de euro/mp/lună, preţul Dacia One ar fi de circa 60-70 mil. euro.

„Nu comentăm vânzarea Dacia One. Dar pot spune că dacă se va închide această tranzacţie, cu siguranţă va ajuta piaţa imobiliară din Bucureşti, fiind un proiect central şi de clasă A, va ajuta la obţinerea unui yield istoric după 15 ani în Bucureşti, un yield istoric comprimat. Ultima oară când am vorbit de un yield istoric a fost când s-a vândut America House înainte de criză“, a spus Horaţiu Florescu, Chairman & CEO Knight Frank România şi Ungaria.

Astfel, Atenor ar avea cel puţin 200 mil. euro fonduri pentru a dezvolta noi proiecte pe piaţa locală în următorii ani, numai din vânzarea a două centre de birouri.

„Cu certitudine ne uităm după terenuri noi. Avem pe masă zeci de terenuri. Odată cu vânzarea celor două active, Hermes şi Dacia One nu vrem să lăsăm banii să plece din ţară, iar cu aceste fonduri vom construi alte proiecte. Atenor va continua investiţiile din România şi ne uităm ce se întâmplă pe piaţă, de la evoluţia preţurilor la climatul din acest moment din piaţa imobiliară cu privire la deciziile care se iau la nivelul administraţiei locale. Aici avem un semn de întrebare care dă o oarecare incertitudine şi non-predictibilitate pentru perioada următoare. PUZ-urile sunt suspendate şi implicit nu poţi pune degetul pe un teren pentru a-l cumpăra pentru o dezvoltare. Nu avem o problemă cu astfel de luări de poziţie, toate investiţiile noastre sunt securizate cu autorizaţii de construite, dar perspectiva noastră este să avem un parteneriat cu administraţia pentru a genera o dezvoltare urbanistică sănătoasă în Bucureşti“, a explicat Sorin Dumitraşcu.

Atenor, a demarat în aprilie construcţia UP-site, primul său proiect rezidenţial premium, situat în zona Floreasca din Bucureşti. Autorizaţia de construire a fost obţinută primăvara trecută, după perioada de carantinare naţională. De la lansarea procesului de vânzare, în ultima săptămână a lunii noiembrie 2020, şi până acum, 50% din totalul de apartamente au fost deja vândute în fază de proiect.

UP-site Bucureşti va include 270 de apartamente în două clădiri rezidenţiale înalte de 12 şi 25 de etaje, conectate prin intermediul unui parter comun. Aflându-se în centrul uneia dintre cele mai dezvoltate zone ale oraşului

„Din punct de vedere al urbanismului vorbim de un trend natural, acela de a avea rezidenţial lângă birouri care să primească angajaţii în zona respectivă. Nu este o decizie de ultim moment a Atenor, ci una luată odată cu achiziţia terenului la final de 2019 pentru dezvoltare rezidenţială. Venim cu o arhitectură modernă, care se integrează în zonă, unde regăsim clădiri din oţel şi sticlă, iar clădirile noastre suntcu faţadă de sticlă. Venim cu aport de aer proaspăt în locuinţele clienţilor întocmai precum se regăsesc în clădirile de birouri“, a spus Sorin Dumitraşcu.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank