ZF Investiți in România

Investiţi în România! România are nevoie şi de şcoli pentru a atrage investitori, iar infrastructura poate fi şi de internet, nu doar de asfalt

05.02.2021, 18:35 Autor: Bogdan Alecu

♦ România trebuie să mizeze pe punctele sale forte când vine vorba de atragerea investitorilor, iar faptul că deja există fibră optică în multe dintre locuinţe, dincolo de proiecte de birouri, reprezintă un avantaj.

Pentru a atrage investitori trebuie valorificate punc­te­le forte, iar infras­tructura de internet de mare viteză reprezintă unul dintre principalele atuuri ale României.

„Mulţi investitori nu vin tocmai din cauza infrastructurii rutiere, dar situaţia actuală înseamnă o şansă enormă. Acum infrastructura care contează este cea de internet, iar România este în top la nivel mondial în ceea ce priveşte conexiunile la internet. România poate fi promovată drept punct de investiţie datorită infrastructurii de internet. Sunt companii de servicii, de software, prelucrarea datelor care vor să se relocheze în România datorită infrastructurii de internet. Anul 2021 poate atrage multe investiţii străine“, a explicat Teo Teaha, directorul general al grupului de firme Teaha, în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România!, realizată de ZF alături de CEC Bank.

Pe de altă parte, pentru firmele de IT ar trebui să avem anumite condiţii pentru a le atrage pe plan local. „Dincolo de avantajele fiscale, noi trebuie să investim şi în şcoli pentru a pregăti. Avem nevoie şi de sistem sanitar competitiv, de activităţi pentru timp liber, de şcoli şi creşe“, a subliniat Teo Teaha.

Pentru o mai bună dezvoltare, statul trebuie să crească gradul de colectare a taxelor şi impozitelor.

„Mai vorbim de capacitatea statului de a încasa banii, de mecanisme, de încurajare a contribuabililor, de penalizare a celor care nu fac acest lucru. La noi a fost exagerată forma punitivă cu privire la fizalitate. Ce se întâmplă cu banii obţinuţi din impozite – sunt folosiţi cum trebuie? Vedem cum însă sunt risipiţi aceşti bani. Dacă un investitor vede că din impozite sunt construite drumuri, pasaje, şcoli, spitale, ar plăti cu multă plăcere impozitele. În locul impozitelor clasice, o măsură bună ar fi ca contribuabilul să plătească pentru un anumit proiect precum un spital şi aşa avem o convingere că banii nu sunt risipiţi. Şi mai este o problemă - în timp ce statul cere transparenţă com­pletă din partea firmelor, instituţiile statului nu oferă deloc acelaşi lu­cru“, a spus Teo Te­aha, care este şi profesor în cadrul ASE.

CEC Bank, cea mai mare bancă deţinută de statul român şi una dintre cele mai mari din piaţa locală, a primit până acum peste câteva mii de solicitări în cadrul programului IMM Invest, iar 2.000 au primit finanţare, a explicat Ramona Ivan, director, direcţia relaţii cu instituţii naţionale şi internaţionale, CEC Bank, în cadrul emisiunii Investiţi în România!, realizată de ZF în parteneriat cu CEC Bank.

„Din cererile pentru IMM Invest avem aprobate 2.000 de cereri şi avem un mare potenţial de clienţi care vor să acceseze. CEC Bank este interesată să susţină agricultura şi industria alimentară. Un program IMM Invest destinat sectorului agricol şi celui alimentar este necesar şi poate ajuta la relansarea economică“, a explicat Ramona Ivan.

Crearea unui program de susţinere pentru agricultură şi industria alimentară pe modelul IMM Invest ar fi un lucru foarte bun pentru jucătorii din domeniu şi un prilej de dezvoltare.

„În 2021 ne aşteptăm să susţinem şi mai mult segmentul întreprinderilor mici şi mijlocii, IMM-urile, din programe guvernamentale deja anunţate şi aşteptate. Pe zona de agricultură avem multe pachete, de la achiziţii de terenuri la proiecte integrate. Încă mai sunt pe zona de agricultură posibilităţi de fonduri europene nerambursabile, dar trebuie să fie un efort pentru a se accelera pentru o bună absorbţie. Vorbim de 80 mld. euro fonduri europene dar trebuie analizate proiectele de toate părţile. Dincolo de IMM-uri şi agricultură vom susţine şi industria şi achiziţia de echipamente, sectorul IT, zona de construcţii. Sperăm să vedem partea de infrastructură şi zona de persoane fizice. Momentan s-a mers mult pe economisire, dar se va merge şi spre investiţii“, a spus Ramona Ivan.

 

Ramona Ivan, director, direcţia relaţii cu instituţii naţionale şi internaţionale, CEC Bank

Ramona Ivan, director, direcţia relaţii cu instituţii naţionale şi internaţionale, CEC Bank

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank