ZF Investiți in România

Investiţi în România!, proiect ZF şi CEC Bank. Doina Cepalis, CEO, Te-Rox Prod: Suntem în discuţii foarte avansate cu un fond de investiţii. Vrem să extindem activitatea

07.07.2020, 11:00 Autor: Alex Ciutacu

♦ Doina Cepalis a investit câteva milioane de euro într-un ansamblu rezidenţial de 145 de case în Iaşi, împreună cu un partener. Toate locuinţele au fost deja vândute.

Producătorul de scaune auto pentru copii Te-Rox Prod este în discuţii avansate cu un fond de investiţii pentru cedarea unui pachet minoritar de acţiuni, întrucât compania vrea să îşi extindă businessul şi să atace şi alte pieţe, a explicat Doina Cepalis, CEO şi acţionar al Te-Rox Prod, în cadrul emisiunii Investiţi în România!, realizată de ZF în parteneriat cu CEC Bank.

„Suntem în tratative foarte avansate cu fondul, am semnat câteva acorduri. Am identificat investitorul care ni se potriveşte nouă cel mai mult, noi suntem foarte potriviţi pentru ei şi suntem în negocieri. Vom continua negocierile până vom ajunge la formula cea mai bună. Eu nu mă gândesc la o diminuare, cariera de antreprenor trebuie să se dezvolte, mă gândesc la o extindere a activităţii noastre”, a declarat Doina Cepalis, care a transformat în ultimii 15 ani Te-Rox Prod într-un jucător cu afaceri de 25 milioane euro la nivel de grup. 

Antreprenoarea care produce în patru fabrici din Iaşi, Neamţ şi Botoşani cu peste 680 de angajaţi a explicat că vrea un investitor alături de ea în business pentru a putea ataca noi pieţe şi pentru a putea păstra un business competitiv. 

„Planul este să diversific produsele, pentru că se poate, avem o echipă foarte bună şi să avem şi alte pieţe pe care singuri nu am reuşit să le adresăm. Vrem să menţinem costurile pentru că avem concurenţi foarte puternici în Asia, care sunt susţinuţi, iar noi nu prea avem susţinere”, a spus ea. 

Toate produsele Te-Rox ajung la export, principalele destinaţii fiind Franţa, Germania, Italia şi ţările nordice. După ce a obţinut afaceri de 30 milioane euro în 2018 la nivel de grup, Doina Cepalis a spus că anul 2019 a fost încheiat cu afaceri de 25 milioane euro, întrucât au apărut „zeci de firme din Asia” pe această piaţă. 

Businessul Te-Rox a trecut printr-o perioadă dificilă la începutul crizei, întrucât importa materie primă din mai multe ţări afectate, printre care China şi Italia, ceea ce a declanşat nevoia de soluţii imediate. 

„A fost o provocare nemaiîntâlnită pentru că în luna ianuarie a fost blocată aprovizionarea cu materie primă din China. Am găsit soluţii, am aprovizonat, dar nu mi-am imaginat ce va urma în Europa, credeam că pandemia este departe de Europa. A venit situaţia Italia, de unde importam materie primă şi am făcut eforturi supraomeneşti pentru că s-au închis fabricile de acolo, după care a urmat blocajul din România. Am scăzut în aprilie cu 80% pe cifra de afaceri, iar în mai cu vreo 40%. Cert este că nu am vrut să închid unităţile, să-mi restrâng activitatea, ştiam că vor veni contractele. În iunie suntem pe un trend crescător”, a povestit ea. 

 

Pentru finalul anului, Te-Rox ţinteşte un nivel de maximum 85-90% din cifra de afaceri pe care o viza la începutul anului, întrucât piaţa de desfacere depinde de evoluţia crizei actuale. 

„Deşi suntem în zona automotive noi nu depindem de numărul de maşini vândute, ci de copiii care sunt în trafic în acele autoturisme, depinde de cum se va aşeza piaţa globală, dacă copiii vor merge în vacanţă, dacă se vor deplasa spre şcoli, grădiniţe private, nu avem nicio pârghie să putem controla piaţa. Putem controla costurile, putem negocia termene de plată cu furnizori, putem diminua şi putem avea un management de criză pe care l-am şi aplicat, dar nu putem controla cererea”, a explicat Doina Cepalis, care trimite produsele Te-Rox în 49 de ţări. 

În ceea ce priveşte investiţiile, Te-Rox a suspendat planurile pentru anul acesta, întrucât nu are claritate la nivelul cererii. În acest sens, compania pregăteşte pentru anul viitor investiţii cuprinse între câteva sute de mii şi milioane de euro, conform invitatei. 

Doina Cepalis a demarat alături de un partener construcţia unui ansamblu rezidenţial de 145 de case în Iaşi, în contextul în care cererea este alimentată de angajaţii companiilor de IT care transformă Iaşiul într-un nou pol de tehnologie pentru piaţa locală. Antreprenoarea a explicat în cadrul emisiunii că au fost vândute deja toate locuinţele din proiect, deşi sunt finalizate doar 50-60 de case până acum. 

 

Care sunt principalele probleme identificate de Doina Cepalis:

Lipsa infrastructurii rutiere. Noi suntem în Moldova, unde trebuie să traversăm toată ţara. Avem un tir-două pe zi. Vă imaginaţi cât este de complicat şi ce provocări avem. Dar, sincer, antreprenorii cred că au o calitate: speră până se opresc şi nu mai speră. Aceasta e cea mai mare problemă pentru exportatori. Compania noastră exportă 100% produsele pentru că nu avem capacitate să producem şi pentru România. 15.000 de euro pe lună ne costă lipsa infrastructurii rutiere. Înmuţit cu 14 ani, imaginaţi-vă ce investiţii s-ar fi putut face. Am refuzat de multe ori proiecte, contracte pentru că e foarte complicat să accesezi fonduri europene. Am încercat şi am renunţat. Şi este foarte complicat să poţi să faci export din zona Moldovei, dar nu vom renunţa, vom continua. 

Fiscalitate. Consider că în unele zone avem o fiscalitate ridicată, mai ales în zona CAS-ului. Este puţin frustrant că plătim pentru angajaţii noştri zeci de milioane de euro pe parcursul a 20 de ani de activitate, cu un număr foarte mare de angajaţi, şi ei nu beneficiază de servicii medicale la nivelul sumelor plătite. 

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank