ZF Investiți in România

Investiţi în România! Mauricio Mesa Gomez, dezvoltatorul imobiliar Cordia România: Pentru a atrage investiţii, un oraş are nevoie de planificare şi o mai bună interacţiune cu investitorii

12.10.2020, 00:08 Autor: Bogdan Alecu

Planificarea de termen lung, punerea la punct a proiectelor de infrastructură, de la străzi, bulevarde la şcoli şi spitale reprezintă cea mai simplă soluţie pentru o municipalitate de a asigura o dezvoltare coerentă a unui oraş.

Bucureştiul, ca oricare alt oraş, are nevoie de o planificare pe termen lung, pentru ca şi investitorii să ştie ce plan are munici­palitatea şi implicit să investescă în consecinţă, este de părere Mauricio Mesa Gomez, country manager al Cordia România, unul dintre cei mai noi dezvoltatori de proiecte rezidenţiale de pe piaţa locală. Cordia are în derulare investiţii care adunate ajung la 200 mil. euro. Compania dezvoltă proiectul Parcului20 din zona Expoziţiei, unde va construi circa 485 de apartamente în două faze, un viitor proiect de 800 de apartamente în zona Străuleşti, iar anul trecut a finalizat achiţiziţia unui teren pe malul lacului Griviţa de 21.000 mp. Compania este parte a grupului maghiar Futureal, cu dezvoltări în ţări precum Ungaria, Polonia, România, Spania şi Marea Britanie.

„Tot ce înseamnă planificare este ceva bun. Acolo se pun bazele. Trebuie să ştim pe viitor cum se va realiza dezvoltarea. Barcelona este un exemplu de oraş bine gândit la început. Acesta este un succes garantat, un oraş cu un plan de dezvoltare pe termen lung“, a spus Mauricio Mesa Gomez. El este de părere că în Bucureşti ar trebui ca investitorii să poată investi nu doar în propriile proiecte, ci şi în domeniul public din imediata vecinătate. „Noi dezvoltatorii vrem să investim şi în domeniul public, dar nu este uşor. Vrem să îmbunătăţim trotuare, accese, dar nu este întotdeauna posibil“, a explicat directorul Cordia pentru România.

Compania dezvoltă în prezent proiectul Parcului 20 din zona Expoziţiei din Capitală, unde a început de curând lucrările la cea de-a doua fază. „Noi nu am avut niciun caz de Covid-19 şi nu am oprit lucrările din cauza pandemiei. Suntem în termen cu livrarea către clienţi în ceea ce priveşte proiectul Parcului20. Avem 265 de apartamente în prima fază şi 220 în a doua fază, a căror vânzare a început acum, având în vedere că am vândut 70% din prima fază“, a subliniat Mauricio Mesa Gomez. „Următorul proiect pe care îl vom demara este Coral Residence, pe Str. Coralilor din zona Străuleşti, complex rezidenţial care va avea la suprafaţă numai spaţii verzi, alei şi acces pentru pompieri. În aprilie 2021 vom demara lucrările acolo“, a adăugat executivul.

În ceea ce priveşte impactul „work from home“ asupra pieţei, el spune că deja există o schimbare în achiziţie, tot mai mulţi cumpărători reorientându-se după apartamente unde îşi pot amenaja şi o zonă de lucru.

„Avem o cerere mai mare pe anumite apartamente, unde în afară de camerele normale, cele care au şi un loc pentru birou, iar noi am implementat acest lucru. Clienţii se uită mai mult la ce fel de calitate oferă dezvoltatorul. Vorbim aici de o tendinţă pe care o vom regăsi şi după pandemie. Sunt mulţi angajaţi care încă lucrează de acasă şi vor căuta astfel de locuinţe“, a subliniat Mauricio Mesa Gomez.

În ceea ce priveşte piaţa de birouri, executivul Cordia se aşteaptă ca şi aici să existe schimbări în următoarea perioadă, pe măsură ce sediile mari, de zeci de mii de metri pătraţi să fie împărţite.

„Pe piaţa de birouri, sediile centrale vor ocupa suprafeţe mai mici, iar acestea vor fi fragmentate, nu vor mai fi toţi angajaţii în acelaşi loc, va fi sediul central alături de huburi aproape de locuinţele salariaţilor.Pandemia are efecte la nivel mondial iar toate pieţele sunt afectate. Şi în Spania, Ungaria sau Polonia vedem efecte. În viitor centrele mari de birouri vor fi mai restrânse, va exista mai multă flexibilitate de a munci, poate nu integral de acasă deoarece astfel pierde contractul cu colegii, organizaţia şi mulţi nu îşi doresc să lucreze integral de acasă. Soluţia va fi flexibilitatea, munca şi de acasă şi de la birou. Acest lucru înseamnă sedii centrale mai mici şi birouri-satelit. Proiecte mixte, de rezidenţial şi birouri sunt de interes şi pentru Cordia pe viitor“, a subliniat Mauricio Mesa Gomez.

 

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank