ZF Investiți in România

Investiţi în România! Matei Nedef, fondator Eat ETC: Pandemia ne-a determinat să investim într-o nouă linie de business şi de la cantină am trecut la livrare de mâncare

16.11.2020, 19:15 Autor: Bogdan Alecu

Compania Top Delight Food, care deţine brandul Eat ETC, a demarat în timpul pandemiei noi investiţii pentru a schimba modelul de business datorită unei noi linii de credit.

Cafetăriile din zonele de business, unde luau micul dejun sau prânzul corporatiştii din clădirile de birouri au fost lovite din plin de pandemie, în condiţiile în care în continuare cei mai mulţi dintre aceştia lucrează de acasă. Însă, aceeaşi corporatişti continuă să comande de mâncare, motiv pentru care cei de la Top Delight Food, care operau cinci cafetării în Capitală, s-au reorientat către livrarea de mâncare.

„Acum avem locaţia principală deschisă, iar restul au operaţiunile suspendate pe fondul pandemiei. Cea deschisă este şi cea mai mare, din cadrul proiectului Hermes Business Campus iar din martie de când a început pandemia şi au fost restricţionate activităţile HoReCa am reorientat tot businessul către livrări şi take away“, a spus Matei Nedef, co fondator Eat ETC, care deţine businessul alături de sora sa.

Compania a rulat anul trecut afaceri de 15,8 mil. lei, în creştere cu 16% faţă de anul anterior şi are 117 angajaţi, iar targetul este să ajungă la un business de 50% din cel din 2019 în 2020.

„Noi am început în 2013 când am deschis o primă locaţie în zona Dimitrie Pompeiu, o cantină corporate iar anul trecut ne-am extins în cinci locaţii. Acum sunt foarte puţini angajaţi în clădirile de birouri, iar cei care sunt vin şi iau la pachet. Foarte mare parte din cifra de afaceri pe care o realizăm acum este reprezentată de livrări, iar circa jumătate din livrări sunt realizate cu flota proprie iar restul pe platformele de profil“, a explicat Matei Nedef.

El a subliniat faptul că pentru a se adapta noilor cerinţe a accesat o nouă linie de finanţare, în contextul în care businessul lor era proiectat pentru a vinde mâncare în locaţie, nu pentru a o livra.

„În ultimii ani am realizat un parteneriat cu CEC Bank. Odată cu schimbarea am investit în schimbări, în flotă, în echipamente de livrări în tot ce înseamnă echipamente de livrare. Este vorba de finanţare, de răspuns rapid la nivelul nevoilor noastre. Noi nu ne aşteptam la o pandemie“, a spus cofondatorul afacerii.

„La începutul anului businessul creştea, mergea bine, însă la mijlocul lunii martie a fost o schimbare majoră şi au au fost necesare investiţii susţinute de parteneriatul pe care îl avem cu CEC Bank. Presiunea financiară a existat şi va exista până la sfârşitul pandemiei, dar s-a diminuat considerabil şi ne-am concentrat mai mult pe zona operaţională. Cu CEC am suplimentat linia de capital de lucru, a unei linii de investiţii pentru nevoile noastre la acel moment. În această perioadă a fost vorba de un parteneriat cu banca finanţatoare cât şi cu furnizorii noştri şi proprietarii clădirilor de birouri pentru a trece cu bine peste această perioadă“, a adăugat el.

Mai mult, partea de livrare va continua şi după ce situaţia va reveni la normal.

"Partea de livrări reprezintă o nouă linie de business pentru noi. Am realizat că funcţionează, am învăţat să facem acest lucru şi cred că este o idee bună. Suntem siguri că mulţi vor continua să comande şi după ce trece pandemia, poate nu la fel de mulţi precum în prezent, dar nu ştiu în ce măsură se vor întoarce toţi oamenii la birou şi în ce ritm. Vor exista oameni la birou, dar poate un număr mai mic, vor mai exista şi comenzi, vom vedea ce volum. Şi noi am văzut că în continuare cei mai mulţi au comandat mâncare. Pentru noi a fost mult mai multă presiune după jumătatea lunii martie", a spus Matei Nedef. 

El explică faptul că nu au închis activitatea, în ciuda faptului că începând cu luna martie anunţurile cu privire la restricţii se anunţau de pe o zi pe alta.

"Suport am primit şi spun asta deschis. Am primit suport atât prin parteneriatul cu CEC Bank şi de la oamenii de acolo, dar şi anumite măsuri implementate precum şomajul tehnic sau IMM Invest, cum au fost măsurile recente. Acestea au fost măsuri bune, am fost atenţi la ce s-a întâmplat. Cel puţin până acum, şomajul tehnic sau IMM Invest au funcţionat bine. Redeschiderea locaţiilor nu se reflectă în măsurile restrictive. Poate ca exemplu anul viitor să apară vaccinul şi pe lângă restricţii care se vor ridica, depinde businessul şi de cei care vor reveni la birou", a spus Matei Nedef.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank