ZF Investiți in România

Investiţi în România! Iuliana Anton, Wantsome: Avem chelneri şi angajaţi din turism care vin acum la noi să devină IT-işti. Am atras şi români din diaspora care vor să se întoarcă

03.11.2020, 00:06 Autor: Alex Ciutacu

♦ Un român care nu a mai luat niciodată contact cu sectorul IT poate ajunge specialist în acest domeniu în aproximativ 7 luni.

Mai mulţi români care activează în sectoare precum HoReCa şi turism au ales în 2020 să se înscrie la cursurile de reconversie profesională Wantsome prin care pot deveni specialişti IT calificaţi pentru anumite poziţii, în contextul în care piaţa muncii are un deficit de specialişti estimat la peste 25.000 de oameni, a explicat Iuliana Anton, fondatoare, Wantsome, în emisiunea Investiţi în România!, realizată de ZF în parteneriat cu CEC Bank.

„Au venit către noi mulţi dintre cei care au fost foarte afectaţi în domeniile lor şi mă gândesc la HoReCa şi la turism, dar au venit şi mulţi români plecaţi în afară care intenţionează să se întoarcă în ţară sau intenţionează să urmeze cursurile online şi să facă o reconversie către IT“, a declarat Iuliana Anton, cea care a fondat businessul Wantsome în 2017. 

Deficitul de specialişti IT în România este estimat la peste 25.000 de oameni, iar cele mai căutate poziţii din piaţă sunt în zona de mid-senior. 

„Însă companiile ştiu că e nevoie să introducă şi poziţii de junior pentru că dacă nu suntem atenţi şi nu angajăm în fiecare an juniori, vom avea probleme destul de mari în 2-3 ani. Şi atunci un echilibru înseamnă şi junior şi mid-senior. Se caută pentru poziţiile de tester, programator, UX designer, business analyst şi project manager. Rolurile în IT sunt foarte diverse şi foarte complexe, nevoia de resursă calificată şi abilitată este destul de mare“. 

Un român care nu a mai luat niciodată contact cu sectorul IT poate ajunge specialist în sector în circa 7 luni, iar una dintre condiţii ar fi cunoaşterea unui nivel mediu de cunoaştere a limbii engleze. 

„Cursurile introductive durează o lună, cele de bază în care aşezăm fundament durează 4 luni şi cele avanaste durează încă 2 luni deci aş lua în calcul un parcrus de 7 luni de învăţare dacă eşti chiar de la zero“. 

Cu toate acestea, parcursul poate fi diferit şi poate dura diferit în funcţie de persoană şi de bagajul de cunoştinţe pe care acea persoană îl avea dinainte. 

„Nu aş generaliza ca şi durată. Am avut o persoană care lucra ca şi chelner, terminase facultatea de Chimie şi a venit la Wantsome să facă un site pentru barul în care era chelner. A urmat un curs de front-end developer la noi şi s-a angajat imediat după curs. Sunt persoane care se angajează chiar în timpul cursului. Cel mai rapid am avut un angajat la cinci săptămâni de la începutul cursului, însă avea deja anumite noţiuni când a venit la noi. Ea a fost angajată într-o companie cu peste 1.000 de angajaţi, iar după trei ani de zile este test manager. Ea era tehnician dentar anterior“. 

Wantsome a educat de la înfiinţare peste 1.000 de specialişti IT, în contextul în care clienţii companiei vin atât pe filiera reconversiei profesionale, dar şi dinspre universităţi, de unde studenţii vin pentru a dobândi mai multe abilităţi practice legate de teoria pe care au învăţat-o. 

Primul centru educaţional Wantsome a fost deschis la Iaşi, iar în 2019 compania a inaugurat şi un sediu la Bucureşti. Extinderea prin locaţii fizice ar fi continuat cu noi centre în Cluj şi Timişoara, însă cursurile se desfăşoară online din cauza crizei sanitare. Pe de altă parte, această evoluţie a atras atât cursanţi din afara ţării, cât şi noi mentori. 

„Putem să avem cursanţi de oriunde şi ei pot învăţa din confortul casei, dar putem avea şi mentori şi să lucrăm cu cei mai buni IT-işti care pot mentora de oriunde. Sunt români foarte buni plecaţi în afară care ne-au contactat şi vor să mentoreze la Wantsome şi este o oportunitate foarte mare pentru noi“. 

De la începutul pandemiei, compania a început dezvoltarea pe încă două direcţii, şi-anume cursuri oferite b2b către companii şi cursuri pentru elevi şi adolescenţi. 

Wantsome a înregistrat o cifră de afaceri de circa 400.000 de euro în 2019, iar investiţiile în tehnologie şi dezvoltare se ridică la 15-20% din cifra de afaceri. Pentru 2020, Iuliana Anton speră să realizeze o cifră de afaceri similară cu cea de anul trecut. 

În prezent, Wantsome are peste 40 de colaboratori care gestionează programele de mentorat, iar echipa se va mări în continuare, în contextul în care piaţa de desfacere a continuat să crească. 

 

Care sunt principalele probleme identificate de Wantsome în România: 

► Nu ne place birocraţia, am digitaliza foarte mult dacă ni s-ar oferi ocazia

► Fiscalitatea ridicată

► Lipsa infrastructurii educaţionale

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank