ZF Investiți in România

Investiţi în România! Diego Stuyck: Bucureştiul are un potenţial incredibil pentru că centrul său nu este renovat

19.09.2020, 00:05 Autor: Bogdan Alecu

„Foarte mulţi vor să locuiască în centru, însă au opţiunile limitate. Problema este legată de timp, durează totul foarte mult şi nimeni nu vrea aşa ceva pentru că investeşti într-o clădire sau un teren, după care stai cu banii blocaţi ani la rândul fără să ştii exact ce se va întâmpla.“

Bucureştiul prezintă un potenţial imo­bi­liar ridicate deoarece zona centrală încă dis­pune de terenuri libere şi de multe imobile afla­te într-o stare mai mult sau mai puţin avansată de degradare, imobile care pot fi renovate.

„Bucureştiul are un potenţial incredibil pentru că centrul său nu este renovat. Foarte mulţi vor să locuiască în centru, însă au opţiunile limitate din acest motiv. Se poate reface o clădire, se poate reconstrui interiorul sau demola complet şi reface după planurile iniţiale. Problema este legată de timp, durează totul foarte mult şi nimeni nu vrea aşa ceva pentru că investeşti într-o clădire sau un teren, după care stai cu banii blocaţi ani la rândul fără să ştii exact ce se va întâmpla. Există cerere mare pentru zona centrală, să aibă un apartament nou în centru şi sunt dispuşi să plătească 3.000 – 4.000 de euro/mp“, a explicat Diego Stuyck, unul dintre fondatorii Homing Properties.

Companiile Homing Properties şi Mantor comercializează imobiliare în Capitală pentru preţuri care pornesc de la 130.000 de euro în cazul unui apartament de două camere şi care pot ajunge la peste jumătate de milion de euro în cazul achiziţionării unui penthouse. În acest business, deţinut de trei acţionari spanioli (Diego Stuyck, Tomás Manjón şi David Tortosa), a fost integrată în 2015 şi o firmă care se ocupă de administrarea clădirilor, ceea ce  a mărit baza de clienţi şi veniturile companiei-mamă, firmă care anul trecut a fost vândută catre o companie de imobiliare.

El a explicat faptul că zona centrală prezintă mult potenţial, însă există şi foarte multă nesiguranţă deoarece un dezvoltator ştie cum poate interveni asupra unui imobil istoric numai după ce îl cumpără şi demarează procedura.

„Puţini se ocupă de renovarea clădirii pentru că nimic nu este sigur. Trebuie să existe o procedură mai simplă, cu arhitecţi. Orice oraş trebuie protejat, aici există clădiri foarte frumoase, dar trebuie să existe o procedură simplă şi transparentă. Atunci când cumperi o anumită clădire, trebuie să ştii dinainte ce se poate face acolo. Acum nu se ştie acest lucru, există foarte multă incertitudine. Procedura actuală nu este clară şi este una complicată“, a spus Diego Stuyck.

Prin Martur, compania de construcţii, cei care deţin şi Homing Properties au lucrat şi la un imobil istoric, Casa Miţa Biciclista, din zona centrală, de lângă Ambasada Franţei. „Am renovat tot, dar a durat mult. Acum 15 ani centrul Madridului era urât, dar totul s-a renovat, s-a demolat ce se putea demola, s-a construit nou pentru că administraţia a schimbat procedura. Cu toţii suntem interesaţi să facem oraşul mai frumos“, a spus Diego Stuyck.

Ei au început activitatea în România în 2010, iar în 2015 au început dezcvoltările imobiliare.

„Anul acesta la început am terminat primul proiect, Trastevere de 53 de apartamente, acum terminăm Triama de 52 de apartamente, tot pe bdul Pipera, pentru că noi construim lângă şcoli şi vom demara cel de-al treilea proiect pe lângă Grădina Icoanei, din zona centrală a Capitalei, pe un teren cumpărat de la o bancă. Acum aşteptăm autorizaţiile“, a subliniat dezvoltatorul.

„Proiectul a fost întârziat din cauza pandemiei, noi trei luni am fost în Spania, cu familia. Terenul este în centru şi tot ce înseamnă zonă protejată înseamnă o procedură extrem de complicată. Este păcat că partea de autorizaţie este atât de complicată în centru deoarece sunt foarte multe clădiri într-o stare de degradare dar toţi sunt speriaţi de proceduri. Noi avem experienţă, ştim cum se face, însă mulţi vor să investească, dar le este frică de proceduri. Noi sperăm ca pe viitor procedurile să fie mai simple“, a adăgat Diego Stuyck.

 

Homing Properties în cifre

♦ 60 de angajaţi

♦ 12 milioane de euro cifră de afaceri în 2019

♦ Diego Stuyck, Tomas Manjon şi  David Tortosa au vândutanul trecut Facilitec

Cu ce probleme se confruntă

♦ Lipsa specialiştilor pentru finisaje de top, precum marmură

♦ Lipsa procedurilor pentru zona protejată a Capitalei

 

 

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank