ZF Investiți in România

Investiţi în România! Dezvoltatorul Akcent, controlat de Alin Niculae, investeşte 75 mil. euro în 900 de locuinţe în zona Expoziţiei din Capitală

10.03.2021, 00:07 Autor: Alex Ciutacu

♦ Akcent Residential este un dezvoltator care îl are ca acţionar şi pe Petre Niculae, iar Alin Niculae (Oscar Downstream) este administrator, conform datelor verificate de ZF. Acesta face parte dintr-un grup care a ridicat peste 5.000 de locuinţe în zona de vest a Capitalei  Grupul a dezvoltat proiecte precum 19, 20 sau 21Residence în zona Politehnicii din Capitală şi în apropierea Podului Ciurel, dar şi Cloud9 în Pipera.

Dezvoltatorul imobiliar Akcent investeşte circa 75 de milioane de euro într-un proiect rezidenţial de aproximativ 920 de unităţi, care va fi situat pe un teren de 20.000 mp din sectorul 1 al Capitalei, a explicat Laurenţiu Afrasine, managing director al Akcent Residential şi Akcent Development, în cadrul emisiunii Investiţi în România!, realizată de ZF în parteneriat cu CEC Bank. 

„Eu simt un trend pozitiv pe piaţa imobiliară. Suntem încrezători în piaţa imobiliară şi pregătim tot în zona sectorului 1 un proiect rezidenţial destul de mare, avem deja achiziţionat un teren de 20.000 mp şi vom încerca să facem un proiect mai mare decât Cloud 9 Residence, de circa 920 de unităţi locative în 4 blocuri, cu un regim de înălţime destul de mare“. 

Tendinţele accentuate în piaţă pe fondul crizei sanitare, precum dorinţa de mai mult spaţiu, sau creşterea comerţului online, i-au determinat pe reprezentanţii Akcent să regândească proiectul pe care îl vor construi pe Bulevadul Expoziţiei din Capitală. Astfel, dimensiunea spaţiilor comerciale din proiect a scăzut, iar acesta va fi axat în principal pe apartamente de două camere. 

„Viitorul nostru proiect va fi echilibrat altfel şi mă refer că vom avea circa 70% din unităţile locative apartamente cu 2 camere, 12% vor fi garsonierele sau studiourile şi 18% apartamente cu 3 camere. Având în vedere experienţa avută cu Cloud 9 şi tendinţele din piaţă, mizăm în următorul proiect pe apartamentele cu 2 camere, le considerăm cel mai uşor de vândut, sunt foarte atractive pentru clienţi şi vrem să mizăm pe ele“.

Totodată, viitorul proiect din sectorul 1 ar urma să fie unul integrat, care va cuprinde atât spaţii verzi, cât şi o grădiniţă. 

Firmele din grupul din care face parte şi Akcent Residential au dezvoltat în ultimii ani 5.000 de apartamente în trei proiecte din sectorul 6 al Capitalei, vândute integral, iar proiectul Cloud 9 Residence din Pipera a fost primul proiect rezidenţial plasat în altă zonă.

Acesta cuprinde 820 de apartamente, dintre care 550 au fost vândute. 

„Deja pe anumite categorii de apartamente am vândut şi aici integral, şi mă refer la toate cele 375 de apartamente cu două camere.“

„Este un proiect prin care am încercat să mergem către toţi cumpărătorii şi conţine garsoniere, apartamente cu două şi trei camere, duplexuri şi penthouse-uri. (…) Garsonierele nu prea au mai mers anul trecut. Citeam un raport legat de evoluţia pieţei imobiliare şi pe segmentul de garsoniere este o scădere de 30% faţă de 2019“. 

Acum, reprezentantul companiei a anunţat în exclusivitate în cadrul emisiunii că analizează o potenţială fază a doua a proiectului Cloud 9 Residence din Pipera, care ar presupune noi investiţii de zeci de milioane de euro – în contextul în care dezvoltarea primei faze din proiect a însumat 80 de milioane de euro. 

„Analizăm dedicat ca din iunie 2021 să demarăm o fază doi a proiectului Cloud 9 din Pipera. (…) Asta ar însemna achiziţia unei suprafeţe, vom face în jur de 600 de apartamente, tot în zona premium. Probabil vom gestiona altfel, în sensul că vom pune mai mult accent pe două sau trei camere, vom renunţa într-o primă fază la duplexuri şi penthouse-uri“. 

În ceea ce priveşte preţurile cu care se vând proiectele rezidenţiale Akcent, în cazul celor construite anterior în Sectorul 6 preţurile s-au ridicat la 1.200-1.300 euro/mp. În cazul proiectului premium Cloud 9 Residence din Pipera preţurile au variat între 1.600 şi 1.800 euro/mp, ajungând până la 2.000 de euro/mp pentru anumite unităţi din proiect. Pentru proiectul din Bulevardul Expoziţiei, preţurile se vor situa într-un nivel cuprins între 1.300 şi 1.500 euro/mp. 

Laurenţiu Afrasine a explicat că începutul anului 2021 a adus şi o tendinţă pozitivă în ceea ce priveşte acordarea de credite ipotecare, în contextul în care băncile ar fi început să îşi ajusteze oferta.  „De asemenea, am observat că multe bănci au redus dobânda la creditul ipotecar. Am văzut unităţi bancare care au făcut pachete în care în primii ani clientul să beneficieze de o dobândă fixă şi apoi variabilă“. 

La nivelul proiectelor Akcent, sursa fondurilor din spatele achiziţiilor variază în funcţie de proiect şi de scopul achiziţiei. 

„Pentru proiectul Cloud 9 Residence sunt cam jumătate-jumătate. Am observat că pe segmentul de două camere majoritatea au cumpărat cu credit. Dacă au cumpărat unităţi mai ieftine poate au luat speculativ sau cu scop de investiţie, iar cei care au luat de la trei camere în sus au cumpărat din surse proprii. Eu văd că segmentul de populaţie care va accesa un credit este segmentul care va dori să cumpere un apartament cu două camere“. 

Anul 2020 a adus şi o situaţie atipică în care mai mulţi potenţiali clienţi au decis să îşi amâne decizia de achiziţie, însă Afrasine a atras atenţia asupra faptului că piaţa nu a stat pe loc. 

„La începutul pandemiei, am avut o situaţie oarecum nouă şi pe care nu am ştiut să o gestionăm dar am învăţat, mulţi clienţi care aveau semnate antecontracte au avut un moment de linişte, erau în dubii dacă să semneze în continuare tranzacţia finală sau nu. Probabil, uitându-se şi pe mediul online specialiştii preconizau o scădere a pieţei imobiliare deci incusiv a preţurilor. Acest lucru nu s-a întâmplat, din contră, la început de 2021 este o creştere a pieţei imobiliare“. 

El consideră că dezvoltatorii imobiliari ar putea specula momentul şi ar putea creşte preţurile, în contextul în care decizia Primăriei Capitalei de a suspenda temporar PUZ-urile de sector ar putea duce la o ofertă mai mică în piaţă în perioada următoare. 

„Dezvoltatorii îşi vor asuma un risc când vor decide să investească într-un teren, nu vor şti şi nu vor avea predictibilitate în ceea ce priveşte dezvoltarea pentru că nimeni nu ştie ce se va întâmpla cu PUZ-urile de sector. Nimeni nu ştie, de aceea consider că în 2021-2022 vor fi mai puţine proiecte pe piaţă, o cerere mai mare şi automat dezvoltatorii vor specula acest aspect şi vor mări preţurile“. 

Laurenţiu Afrasine conduce atât Akcent Residential, cât şi Akcent Development, o companie care dezvoltă proiecte de birouri – şi care îi are printre acţionari sau administratori pe Petre Niculae şi pe Alin Niculae.  Alin Niculae este acţionarul traderului de produse petroliere Oscar Downstream, una dintre cele mai mari zece firme antreprenoriale din România. Întregul grup Akcent cuprinde mai multe companii şi are în spate un număr mai mare de acţionari.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank