ZF Investiți in România

Investiţi în România! Dan Zaharia, Fab Lab Iaşi: 1 din 20 de oameni din zona metropolitană lucrează în IT

25.02.2021, 17:45 Autor: Bogdan Alecu

IT-ul s-a dezvoltat puternic în Iaşi şi susţine motorul de creştere al oraşului, pe măsură ce vechile zone industriale sunt transformate în proiecte imobiliare.

„În Iaşi lucrează în IT circa 23.000 de oameni angajaţi, din zona de 450.000 de locuitori cât are zona metropolitană, astfel unul din 20 lucrează în această industrie. IT-ul s-a dezvoltat tocmai pe fondul lipsei de infrastructură rutieră, şi din cauza lipsei, industrial Iaşiul nu contează pentru că nu suntem conectaţi la nicio autostradă. Din acest motiv, Continental are 2.500 de ingineri în Iaşi fără a avea o fabrică aici, avem cel mai mare centru de R&D aici. Dacă aveam autostradă, aveam şi o fabrică“, a spus Dan Zaharia, fondatorul spaţiilor de co-working Fab Lab Iaşi.

Fab Lab a amenajat cea de-a doua locaţie a sa de coworking din Iaşi, spaţiul având o suprafaţă de 250 metri pătraţi şi fiind amplasat la etajul 7 în clădirea Băncii Comerciale Române din zona Podu Roş a oraşului.

„Spaţiul de co-working face parte dintr-un sistem iar în jurul nostru aducem noi componente, am adus Şcoala Informală de IT de la Cluj, Fab Lab este un spaţiu de co-working pentru antreprenori care nu pot sta într-un contract trei ani sau cinci ani, aici poţi sta şi câteva luni de zile. În lockdown anul trecut am închis spaţiul, dar mulţi au plătit abonamentele pentru ca noi să putem exista în continuare. Cu BCR şi Modex am deschis un al doilea spaţiu de birouri şi cei mai mulţi membri au revenit. Ce am observat în plus, multe firme cu 10-15 oameni au renunţat la birourile clasice şi au venit aici, în spaţiile de co-working. Mulţi care lucrează de acasă şi nu au condiţiile necesare au venit de asemenea aici“, a spus Dan Zaharia.

Iaşiul a devenit în ultimii ani unul dintre cele mai dinamice centre regionale, fiind al doilea cel mai mare oraş după Bucureşti. În acest context, Prime Kapital a anunţat că va construi 100.000 mp de birouri în proiectul Silk District, iar Iulius Group a demarat proiectul Palas Campus, parte a unei investiţii totale de 120 mil. euro care va avea 60.000 mp de birouri în centrul Iaşiului. Spre comparaţie, piaţa office din Iaşi este în prezent de circa 280.000 mp.

„Fosta zonă industrială, de câteva sute de hectare, dispare încet şi se transformă în retail, office, rezidenţial, iar aceasta s-a mutat în vestul oraşului. O măsură pe care marile oraşe din România ar trebui să o adopte este aceea ca acestea să înglobeze zonele metropolitane şi să mărească cu 50% populaţia. Un investitor care vine într-un oraş de 200-300.000 de locuitori nu e acelaşi ca unul care vine într-un oraş de 500.000 de locuitori sau cum e judeţul Iaşi, cu peste un milion de locuitori“, a subliniat Dan Zaharia.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank