ZF Investiți in România

Investiţi în România! Cum a atras localitatea Miroslava din Iaşi fabrica nemţilor de la MENNEKES, care vizau iniţial Clujul

17.02.2021, 00:00 Autor: Alex Ciutacu

Compania germană şi-a înfiinţat sediul social la Cluj în 2018, dar investiţia de 14 milioane de euro în producţie a fost anunţată la Iaşi în 2019 ♦ MENNEKES va prospecta piaţa în 2022 pentru a decide dacă va aduce după ea în Miroslava mai mulţi furnizori din Europa.

Abordarea proactivă a administraţiei locale, condiţiile din noul parc industrial şi disponibilitatea forţei de muncă la costuri bune au reprezentat principalele puncte tari ale localităţii Miroslava, judeţul Iaşi, atunci când i-a convins pe nemţii de la MENNEKES să o aleagă ca destinaţie finală, în detrimentul Clujului.

„În România, compania a verificat în zona Timişoara, Arad, Cluj, acesta din urmă fiind pentru mult timp şi prima opţiune pentru construcţia fabricii, întrucât acolo s-a înfiinţat şi sediul social al companiei. Într-un final cei de la MENNEKES au ales Iaşiul din mai multe aspecte: au găsit o înţelegere şi o apreciere din partea comunităţii locale, primăria şi parcul industrial au dat suportul necesar implementării acestui proiect. Au găsit în Iaşi suficientă forţă de muncă la un preţ decent faţă de celelalte analize făcute de ei în alte zone din ţară sau din străinătate. Şi ideea de a fi parte dintr-un parc industrial nou cu toate utilităţile le-a plăcut”, a explicat Ionuţ Adomniţei, general manager, MENNEKES România, în cadrul emisiunii Investiţi în România!, realizată de ZF în parteneriat cu CEC Bank.

Nemţii şi-au deschis la finalul anului 2018 un sediu social în Cluj, dar în 2019 au demarat o investiţie de 14 milioane de euro pentru constucţia unei fabrici în parcul industrial Miroslava 2, unde produc de la începutul anului 2021 cabluri de încărcare pentru vehicule electrice şi hibride.  „Noi am făcut o analiză a punctelor forte, iar unul dintre ele este forţa de muncă disponibilă. Şi localizarea este importantă, fiind cel mai estic parc industrial din Europa. De asemenea, am încercat să fim cât se poate de proactivi în relaţia cu investitorii astfel încât să îi ajutăm. Inclusiv pentru MENNEKES a contat la alegerea Iaşiului faptul că ne-am mişcat foarte repede. Iniţial ei au intenţionat să deschidă fabrică la Cluj, dar noi am depus toate diligenţele, am fost proactivi şi am reuşit să îi aducem către Iaşi şi să demontăm acest mit conform căruia în Moldova nu e bine să investeşti”, a declarat Dorel Codină, cel care conduce parcul industrial Miroslava încă de la începuturile de acum cinci ani, prezent în aceeaşi emisiune.

Astfel, nemţii care au clienţi precum Tesla şi Jaguar au devenit primii rezidenţi ai parcului industrial Miroslava 2, care este în curs de dezvoltare, iar Dorel Codină este de părere că această investiţie poate fi „un picior în uşă”.

„Noi am avut discuţii cu ei încă din 2018, cred că au durat vreo 3-4 luni negocierile şi, de regulă, investiţiile de acest gen sunt un picior în uşă pentru că toate companiile mari îşi aduc ulterior furnizri, deci este o uşă deschisă pentru alţi investitori de calibru”.

De cealaltă parte, Ionuţ Adomniţei a menţionat că analiza pentru a decide dacă vor mai veni şi alţi furnizori din Europa în Miroslava va începe chiar anul viitor.

„Ca orice altă companie, avem şi noi furnizorii noştri cu care lucrăm şi interesul nostru şi al lor este să fim localizaţi cât mai aproape de ei pentru a elimina diferite costuri, de vamă, de transport, etc. (…) De la anul vom prospecta piaţa să vedem dacă putem localiza aici din furnizorii noştri din Germania”.

Pariul nemţilor de la MENNEKES pe Miroslava nu se opreşte aici, iar în anii următori compania ar avea în plan o investiţie similară pentru a doua fabrică, care va produce staţii de încărcare pentru vehicule electrice - însă aceste planuri nu sunt finalizate. 

Printre ţările analizate în vederea acestor investiţii s-au numărat ţări vecine precum Ungaria, Polonia şi Bulgaria.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank