ZF Investiți in România

Investiţi în România! A doua fabrică locală a nemţilor de la MENNEKES ar putea veni în următorii trei ani. Compania germană produce în România pentru Tesla şi Jaguar

17.02.2021, 00:00 Autor: Alex Ciutacu

Dacă se va concretiza, a doua investiţie s-ar putea ridica la un nivel similar cu prima fabrică şi ar mai putea aduce încă 400-500 de angajaţi.

Nemţii de la MENNEKES ar putea construi în România şi o a doua fabrică, după ce au pornit în 2021 producţia de cabluri de încărcare pentru vehicule electrice şi hibride la facilitatea din parcul industrial Miroslava 2, judeţul Iaşi, au explicat reprezentanţii companiei, în cadrul emisiunii Investiţi în România!, realizată de ZF în parteneriat cu CEC Bank.

„În funcţie de cum va evolua piaţa, ne dorim să mai deschidem o fabrică, alăturată cu cea pe care o avem aici pentru a aduce încă o divizie din Germania aici, şi-anume divizia staţiilor de încărcare. (…) Cred că după 3 ani ar trebui să fie începută a doua investiţie, ea s-ar ridica la un nivel similar cu cât am investit acum (n.red: 14 mil. euro). Dorim acelaşi model de fabrică şi suntem cumva pregătiţi pentru acest lucru, pentru că a doua fabrică va fi unită de prima şi avem deja fundaţiile turnate duble, deci putem construi mult mai uşor”.

Viitoarea fabrică ar putea veni cu un necesar de 400-500 de angajaţi, însă reprezentantul companiei a menţionat că aceste calcule nu sunt încă finalizate, iar planurile s-ar mai putea schimba. 

Investiţia pentru prima fabrică MENNEKES s-a ridicat la 14 milioane de euro, dintre care circa 3,5 milioane de euro au reprezentat un ajutor de stat pe care nemţii trebuie să îl replătească în următorii trei ani prin impozitele pe salariile angajaţilor.

„Ajutorul de stat a avut un anumit rol în decizie, nu neapărat cel predominant pentru că şi noi ne asumăm că în următorii trei ani vom avea un anumit număr de angajaţi pentru a plăti acele impozite. Totodată, şi alte ţări care fac parte din UE oferă beneficii similare pentru noi investiţii. În Ungaria şi în Polonia sunt oferte similare”.

Nemţii care sunt furnizori pentru companii precum Tesla şi Jaguar au în prezent 35 de angajaţi în România şi vor să ajungă la peste 120 până la finalul anului, respectiv circa 400 de angajaţi în următorii trei ani.

„Planul nostru este ca în următorii trei ani de zile să ajungem la capacitatea maximă pentru această fabrică, asta înseamnă undeva la 8 linii de producţie. Noi avem momentan 2 linii de producţie şi vrem să ajungem undeva la aproape 400 de oameni pentru aceste 8 linii de producţie, în trei schimburi, de luni până vineri”.

Ionuţ Adomniţei a menţionat că unul dintre avantajele judeţului Iaşi a ţinut de forţa de muncă, atât din punct de vedere al costurilor, cât şi din punct de vedere al disponibilităţii acesteia. În acest context, procesul de recrutare merge bine, întrucât compania a primit „multă atenţie”.

„Spre deosebire de alte companii care în această perioadă s-au contractat puţin şi au ajuns în situaţia de a restructura din poziţii sau de a închide din activităţi, noi creştem şi angajăm. În momentul de faţă avem tot ce ne trebuie pentru a angaja, avem suficientă cerere, fiind o companie nouă are şi foarte multă atenţie în faţa forţei de muncă calificată”.

În ceea ce priveşte punctele slabe identificate de MENNEKES ca investitor, invitatul a subliniat bine-cunoscuta lipsă a infrastructurii de transport.

„Reţeaua de drumuri, această autostradă pe care o aşteptăm cu toţii îngreunează deciziile pentru că în lipsa unei autostrăzi costurile cu transportul pot creşte exponenţial”.

Pariul nemţilor pe România ar putea căpăta o nouă dimensiune chiar şi în 2022, în contextul în care compania vrea să scaneze piaţa pentru oportunitatea de a reloca la Miroslava mai mulţi furnizori din Europa.

Compania germană şi-a înfiinţat sediul social la Cluj în 2018, dar investiţia de 14 milioane de euro în producţie a fost anunţată la Iaşi în 2019.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank