ZF Investiți in România

Bogdan Neacşu, CEC Bank: Dacă ne uităm la cifra de afaceri pe care o generează antreprenorii din România, cu originea din Bacău, strângem cam 25-30% din PIB-ul României

02.11.2023, 17:23 Autor: Mircea Nica

Dacă ne uităm la cifra de afaceri pe care o generează antreprenorii din România, cu originea din Bacău, strângem cam 25-30% din PIB-ul României, a spus Bogdan Neacşu, Director General, CEC Bank, în cadrul Conferinţei ZF Investiţi în România, organizată în parteneriat cu CEC Bank, la Bacău.

“Făceam o retrospectivă asupra antreprenorilor care se trag din Bacău ca origine şi dacă este să numărăm cifra de afaceri pe care ei o generează, dacă vorbim, dar fără a ne limita la Agricola, Aerostar, Autonom, grupul Dedeman, la UMB, dacă îi mai adăugăm şi pe ceilalţi cred că strângem în zona aceasta cam 25% spre 30% din PIB-ul României. Chiar dacă mulţi dintre cei care au originea în Bacău şi-au mutat sediile centrale în Bucureşti sau în alte părţi totuşi reprezintă zona cu mare cinste”, susţine Bogdan Neacşu.

El a mai adăugat că deşi această zonă nu a beneficiat de aceleaşi învestiţii în infrastructură în ultima vreme, ba chiar dimpotrivă a fost puţin mai defavorizată, Bacăul şi zona Moldovei este una preferenţială ca şi bancă.

“Considerăm că o reprezentăm foarte bine, mai ales echipa noastră din Bacău. Creden în continuare că zona are un potenţial foarte mare, nu doar în zona de agricultură sau de procesare. Vom continua să investim, să fim alături de clienţii noştri sau să atragem în portofoliul nostru clienţi care activează în această regiune”, a mai adăugat Bogdan Neacşu.

 

Ce a mai spus Bogdan Neacşu:

♦ La nivel naţional este un context oarecum atipic. Vedem cum economia şi ritmurile de creditare au început să decelereze. Nu neaparat că există informaţii atât de negative în piaţa noastră, cât mai degrabă există o situaţie de incertitudine şi fiecare încearcă să se adapteze sau să anticipeze ce va urma în perioada următoare. Evident că acest context cu războiul din zona orientului mijlociu ne pune pe gânduri şi ne pune să ne adresăm foarte multe întrebări.

♦ Probabil că pe termen scurt nu vor fi repercursiuni, dar pe termen mai mediu este posibil să vedem un impact. Nu neaparat că România are legătură cu aceste zone, ci mai degrabă că lumea va suporta un oarecare recul. Aşa cum s-a întâmplat şi în urma războiului izbucnit în Ucraina. Nu suntem direct implicaţi, dar contextul a făcut în aşa fel încât să se schimbe rutile comerciale sau planurile de aprovizionare.

♦ CEC Bank va continua cu această strategie de creştere organică. Facem asta în ultimii 4 ani de zile, asta ne-am propus şi pentru următorii 4 ani de zile. Ca ritm de creştere depinde de potenţialul pieţei. Anul acesta cred că toată piaţa închide undeva la 4-5% ca şi ritm de creştere, noi probabil vom fi puţin peste media pieţei şi vom continua să fim acelaşi finanţator al economiei reale şi anul viitor.

♦ Lichidităţi există şi este important ca în acest context să apară şi planuri şi mai degrabă capacitatea investiţională a antreprenorilor astfel încât noi să putem veni cu soluţii de finanţare.

♦ Cred că sunt câteva segmente cheie care vor trage România mai departe, vorbim de agricultură şi procesare alimentară, construcţii, cu precădere infrastructura mare, logistica şi energia. Este vital ca în jurul acestor segmente România să atragă cât mai multe fonduri europene sau cât mai mulţi bani europeni.

♦ Încercăm să motivăm antreprenorii să se uite la aceste programe care au în spate fonduri nerambursabile sau garanţii de stat sau dobânzi subvenţionate unde este cazul pentru că va face oarecum uşor să se accepte apetitul investiţional faţă de produsele clasice.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank