Guvernanță Corporativă

Guvernanţa corporativă - punctul cheie care lipseşte unor antreprenori pentru a-şi dezvolta compania?

27.09.2019, 00:06 Autor: Tibi Oprea

Lipsa bunelor practici de guvernanţă corpo­rativă din viaţa unei companii listate, neglijarea acestor principii sau existenţa lor doar „pe hârtie“ vor atrage, mai devreme sau mai târziu, sancţiuni - fie din partea investitorilor, fie din par­tea autorităţilor de reglementare şi supra­ve­ghere, în timp ce implementarea corectă a acestora poate aduce plusvaloare pe termen mediu şi lung.

„Importanţa guvernanţei corporative este o funcţie de dimensiune şi de proprietate. Pentru firme mici cu pro­prietar unic, chiar şi pentru anumite afaceri în expan­siune care au imple­mentate şi asi­milate în cul­tura or­gani­za­ţio­nală valo­rile şi prac­ticile care asi­gură inte­gritate, con­for­mitate şi un solid ma­na­gement al riscu­rilor, este rezonabil să pres­upunem că efor­turile de a formaliza practicile de guver­nanţă corporativă nu se justifică la un nivel avansat. Însă pentru o companie care a atins o etapă de dezvoltare cu un nivel ri­dicat de complexitate şi nu­meroase variabile in­terne şi externe dificil de con­trolat, un sistem de politici şi proceduri interne, un circuit al do­cu­men­telor şi infor­maţiilor adecvat precum şi struc­turi adec­vate de gu­vernanţă care să op­ti­mizeze funcţia de con­formitate şi de mana­gement al ris­cu­rilor cu siguranţă aduc valoare pe termen mediu şi lung“, spune Irina Anghel, di­rector consultanţă corporate în ca­drul Goldring, societate de brokeraj care a adus cele mai multe companii la bursă în ultimii doi ani.

Despre beneficiile implementării bunelor practici de guvernanţă corporativă în rândul companiilor româneşti, listate sau nelistate, se va discuta în cadrul evenimentului „From Family Business to Corporation“, organizat de MedLife în asociere cu Bursa de Valori de la Bucureşti pe 1 octombrie 2019 la Hilton Bucureşti, la care Ziarul Financiar este partener media.

Implementarea de fond a unui sistem coerent şi funcţional de guvernanţă corporativă presupune costuri de conformitate, dar şi valoare adăugată. Analiştii spun că beneficiile se văd pe termen mediu şi lung ş se conştientizează doar în momentul în care se înţelege faptul că guvernanţa corporativă apără reputaţia, conferă valoare de piaţă şi atractivitate.

„Elaborarea şi aplicarea procedurilor de control intern şi management al riscurilor, a politicilor anti-fraudă şi anti-corpuţie, a strategiilor de prevenire şi gestionare a conflictelor de interese, a schemelor de remunerare eficientă şi în interesul dezvoltării durabile a companiei, ca să nu mai detaliem costurile asociate misiunilor de audit statutar şi audit intern – toate acestea absorb resurse financiare, umane şi de timp, diminuând marjele de profitabilitate. Pe de altă parte, aceste costuri de conformitate îşi demonstrează necesitatea cu fiecare raport util înaintat la timp Consiliului de Administraţie, cu fiecare risc reputaţional evitat sau cu fiecare parteneriat strategic semnat“, spune Irina Anghel.

Pe 1 octombrie 2019, la Hilton Bucureşti se va discuta despre guvernanţa corporativă în cadrul evenimentului „From Family Business to Corporation“, organizat de MedLife în asociere cu Bursa de Valori Bucureşti. ZF este partener media.

Vă puteţi înscrie AICI

Ziarul Financiar

este partenerul media al evenimentului “From Family Business to Corporation”,
organizat de BVB în parteneriat cu

Medlife