Guvernanță Corporativă

Cum aduce valoare guvernanţa corporativă companiilor listate pe Bursa românească

01.10.2019, 00:08 Autor: Tibi Oprea

Cei mai importanţi actori ai pieţei de capital din România dezbat astăzi la conferinţa „From Family Business to Corporation“ cum guvernanţa corporativă poate duce firmele româneşti la un nou nivel de dezvoltare.

Directori de companii, listate sau nelistate, fondatori, antre­pre­nori, jucători de pe piaţa de capital vor discuta despre bene­ficiile aduse de imple­men­tarea practicilor de guvernanţă corpo­ra­ti­vă în cadrul evenimentului organizat de MedLife în asociere cu Bursa de Valori de la Bucu­reşti pe 1 octombrie 2019 la Hilton Bucureşti, la care Ziarul Financiar este partener media.

„Guvernanţa corporativă aduce un plus de va­loare în conducerea unei societăţi, atât pen­tru ac­ţionari, cât şi pentru restul partici­panţilor la ac­tivitatea economică. Asigură un impact po­zi­tiv asupra tuturor stakeholderilor prin intro­du­cerea unui echilibru între social şi eco­no­mic“, spune Ana Maria Mihăescu, fost ma­na­ger regional al IFC, divizia de investiţii a Băncii Mondiale, şi membru în boardul MedLife.

Guvernanţa corporativă, „cartea de vizită“ a unei companii, defineşte setul de relaţii dintre conducerea executivă a companiei, administratori şi acţionari, propunând criterii şi standarde prin care sunt duse la îndeplinire obiectivele financiare, reputaţionale şi investi­ţio­nale ale companiei.

„Cunosc firme de dimensiuni mici şi medii dar în creştere foarte rapidă, unde fondatorii şi-au format Advisory Boards, invitând persoane relevante să ofere sfaturi, chiar dacă acestea nu au caracter de obligativitate pentru management. Ca investitor, prefer întotdeauna o astfel de firmă în comparaţie cu una care este administrată în stil de one-man-show. Probabil că în timp, astfel de firme vor implementa un sistem de guvernanţă complet, cu board şi audit intern, poate pregătindu-se pen­tru o eventuală listare“, spune Leo Gherghina, membru în boardul MedLife şi unul dintre cei mai vechi oameni din industria locală a fondurilor de investiţii.

Poziţia pe piaţă, lichiditatea, capitalizarea, atractivitatea pentru investitori şi credibilitatea în raport cu potenţiali parteneri strategici, care sunt piloni ai competitivităţii pe piaţa de capital, sunt semnificativ influenţate de guver­nan­ţa corporativă a societăţii listate.

„Investitorul este interesat în obţinerea de informaţii corecte şi transparente, pe baza cărora poate analiza situaţia societăţilor listate. Guvernanţa corporativă vine tocmai în ideea realizării unui sistem de relaţii prin care o societate este condusă şi administrată cât mai eficient pentru toţi stakeholderii şi printr-un consiliu de administraţie care aduce valoare suplimentară. Dacă regulile de guvernanţă corporativă nu sunt aplicate corect, ele nu aduc valoare, din contră, iau din valoarea iniţială a societăţii în cauză“, mai spune Ana Maria Mihăescu.

Ziarul Financiar

este partenerul media al evenimentului “From Family Business to Corporation”,
organizat de BVB în parteneriat cu

Medlife