ZF Esențial în business

VIDEO ZF ESENŢIAL ÎN BUSINESS. Irina Marinescu, KPMG: „Este important ca la finalul anului angajaţii să îşi fi luat majoritatea zilelor de concediu”

Autor: Ioana Matei

16.12.2019, 16:00 268

Conform legii, angajatorul trebuie să ţină cont la planificarea concediului de odihnă ca fiecare salariat să beneficieze într-un an calendaristic de cel puţin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt. „O astfel de perioadă este necesară pentru refacerea capacităţii de muncă”, a spus Irina Marinescu, manager al echipei people services din cadrul KPMG România.

Chiar dacă discuţia între angajator şi angajat pe tema zilelor de concediu este una „flexibilă”, „Cel mai important este ca la finalul anului, angajajaţii să îşi fi luat majoritatea zilelor de concediu, altfel acest lucru se va resimţi în munca pe care o prestează”, subliniză Irina Marinescu.

În ceea ce priveşte beneficiile acordate angajaţilor pentru concediile de odihnă, acestea sunt mai ales: primele de vacanţă, tichetele/voucherele de vacanţă şi/sau decontarea cheltuielilor cu servicii turistice.

Impozitarea acestora este una diferită:

„Dacă luăm suma de 1.000 de lei pe care un angajator ar acorda-o unui angajat, taxarea acestui beneficiu diferă. În cazul în care angajatorul acordă suma de 1.000 lei drept primă de vacanţă, aceasta este impozabilă similar venitului salarial. Astfel, beneficiul net pe care l-ar primi angajatul este de 585 lei (350 lei sunt contribuţiile sociale şi 65 de lei impozitul pe venit). Deci, în cazul primelor de vacanţă, din 1.000 lei, angajatul rămâne cu 585 de lei, iar restul se duc la stat”, a explicat Irina Marinescu.

În situaţia voucherelor de vacanţă, cei 1.000 lei ar fi subiect doar de impozit pe venit (10%), având în vedere că voucherele de vacanţă sunt scutite de la plata contribuţiilor sociale. Astfel, din totalul celor 1.000 lei, angajatul ar beneficia de 900 lei net.

În ultimul caz, atunci când angajatorul ar deconta cheltuielile cu servicii turistice, angajatul poate beneficia de toţi cei 1.000 de lei, ţinând cont de tratamentul fiscal favorabil prevăzut de Codul Fiscal, atât timp cât decontarea se face conform contractului de muncă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO