ZF Esențial în business

Video ZF Esenţial în business. Gabriela Badea, KPMG: Cum să îţi cumperi un echipament nou pe firmă fără să plăteşti impozit la stat

Autor: Adelina Mihai

03.07.2019, 16:00 1895

Una dintre facilităţile fiscale de care pot beneficia contribuabilii din România este scutirea de impozit a profitului reinvestit, o măsură menită să stimuleze investiţiile în echipamente noi sau chiar programe software folosite în activitatea de zi cu zi a companiilor.

”Această facilitate a scutirii impozitului pe profitul reinvesit se aplică pentru achiziţionarea de mijloace de producţie cam de toate felurile. De exemplu, măsura se aplică pentru achiziţia de roboţi industriali sau combine agricole, calculatoare, aparate de casă, inclusiv programe informatice. Astfel, o sumă egală cu preţul de cumpărare este scutită de impozit pe profit”, a explicat Gabriela Badea, tax  senior în cadrul firmei de audit şi consultanţă KPMG, la emisiunea online ZF Esenţial în business, realizată de ZF în parteneriat cu KPMG.

Ea a mai explicat faptul că legislaţia fiscală nu limitează industriile care pot aplica această facilitate şi că, în principal, de această măsură beneficiază companiile care utilizează în mod recurent, în desfăşurarea activităţii lor, echipamente, calculatoare, maşini, utilaje.

”Companiile care sunt cele mai favorizate de această facilitate fiscală sunt cele care produc şi au fabrici pe teritoriul ţării sau societăţile din IT si agricultură, de exemplu”, a mai spus Gabriela Badea.

Pentru aplicarea acestei facilităţi fiscale, una dintre condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească compania este reprezentată de obligativitatea de a păstra echipamentele respective pentru o anumită perioadă egală cu minimul dintre 5 ani şi jumătate din durata de utilizare.

”Dacă nu se respectă această obligaţie, se datorează impozit pe profit plus dobânzi şi penalităţi. În plus, facilitatea se aplică doar pentru investiţiile în echipamente sau utilaje noi. Şi condiţia esenţială pentru această măsură este ca societatea să fie pe profit contabil”, a mai spus Gabriela Badea.

Financiar, aplicarea acestei măsuri reprezintă un beneficiu net, deoarece rămân mai mulţi bani societăţii, a mai spus ea. Pe de altă parte, măsura nu este benefică dacă acţionarii societăţii au alte priorităţi, pentru că aplicarea facilităţii poate conduce la o diminuare a dividendelor distribuibile.

”Această facilitate reprezintă un stimulent real acordat de autorităţi pentru încurajarea investiţiile”, a concluzionat Gabriela Badea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO