ZF Esențial în business

VIDEO ZF ESENŢIAL ÎN BUSINESS. Cătălin Oroviceanu, Partener KPMG Legal în România: „În viitor, ar putea exista roboţi care să analizeze activitatea avocaţilor şi judecătorilor”

Autor: Ioana Matei

07.08.2019, 16:00 176

Roboţii ar putea să analizeze istoricul avocaţilor şi pe al judecătorilor pentru a identifica tipare care să îi ajute să ia decizii mai corecte – va mai trece însă o lungă perioadă de timp până să se ajungă la un astfel de scenariu, consideră Cătălin Oroviceanu, Partener al KPMG Legal în România.

„Acesta ar fi primul tip de robot la care m-aş gândi, un robot care să analizeze site-urile sentinţelor judecătoreşti. Să vezi procentaje de la un anumit judecător sau pe un anumit tip de speţe, referitoare la rata de câştig, eventual care sunt argumentele de acceptare sau de respingere - acesta ar fi într-adevăr un mod în care roboţii s-ar dovedi eficienţi”, a spus Cătălin Oroviceanu, partener al KPMG România, în cea mai recentă ediţie a ZF Esenţial în business, realizată de ZF în parteneriat cu KMPG.

El consideră că următorul pas al interacţiunii domeniului legal cu tehnologia ar fi ca aceasta din urmă să îi asiste pe specialişti în redactarea sau completarea  unor contracte, investigaţii. De altfel, marile firme de avocatură din străinătate lucrează la programe informatice interne care ajută în redactarea de contracte şi în proiecte de due dilligence pe documente private, de hârtie, scanate şi fără a fi nevoie de consultarea de date publice.

Cătălin Oroviceanu sesizează o reticenţă referitoare la discuţiile despre avocatul-robot, judecătorul-robot: „Toţi auzim despre dezvoltarea tehnologiei, dar tehnologia nu va înlocui niciodată omul.”

Oferă ca exemplu o discuţie recentă despre un judecător robot din Estonia, care prelua anumite cazuri şi înlocuia activitatea judecătorului –  în situaţia în care existau nemulţumiri, se făcea un apel, iar speţa era judecată de o persoană.

Robotul era însă folosit numai pe probleme de plată: „Estonia este într-adevăr mai digitalizată şi mai deschisă în a îmbrăţişa noile tehnologii, dar între modul în care a fost prezentat acest robot, faţă de ce face în realitate, exista o mare diferenţa. Tehnologia mai are până să înlocuiască oamenii şi să îi scoată din business.”

În plus, faptul că în România nu există o coerenţă foarte mare în legislaţie sau în hotărârile judecătoreşti va împiedica înlocuirea proceselor făcute de oameni cu cele ale roboţilor în curând.

„Avem toate aceste modificări legislative şi cred că, cel puţin pentru o perioadă, până nu ne stabilizăm din acest punct de vedere, tehnologia nu va înlocui oamenii. Va fi în schimb un ajutor al oamenilor în automatizarea sarcinilor neplăcute, uşor automatice.”

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO