LIVE: Retrospectiva săptămânii. ZF IT Generation: Cele mai hot ştiri din industria tech; Cât au investit membrii TechAngels în 2021?; Ce planuri are platforma de închiriere de echipamente mobile INKI.TECH în 2022?; Cum a fost 2021 pentru platforma Hyperhuman dedicată profesioniştilor în fitness?; Cum accelerăm dezvoltarea ecosistemului local de start-up-uri?
ZF Esențial în business

Video ZF Esenţial în business. Dragoş Doroş, KPMG: Fiscul are 22.000- 24.000 de angajaţi. Restructurarea nu înseamnă neapărat reducerea de posturi, ci informatizarea. „În viitor, ANAF-ul care urmăreşte ce se întâmplă în mediul economic ar trebui să ştie tot”.

ZF ESENŢIAL ÎN BUSINESS

Ministrul finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat că vrea să informatizeze şi să restructureze Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) până la jumătatea acestui an. În urma acestui proces, vor fi eliminate peste 2.100 de posturi, iar direcţia Antifraudă va  trece în subordinea Inspecţiei Fiscale.

”Fiecare ministru de finanţe a zis fiecare şef de ANAF şi-a dorit, fiecare dintre ei au făcut cât au putut şi cum s-a putut. Problema restructurării ANAF-ului nu e neapărat legată de câte posturi se reduc pentru că, dacă va aduceţi aminte, acum vreun an de zile, ministrul Teodorovici anunţă 10.000 de posturi”, a spus Dragoş Doroş, Partener Consultanţă Fiscală la KPMG în România, în cadrul emisiunii online de business ZF Esenţial în business realizată de ZF în parteneriat cu KPMG.

El a precizat că ANAF are aproximativ 22.000 -24.000 de angajaţi, fiind una dintre cele mai mari instituţii din ţară.

”Restructurarea nu înseamnă reducerea de posturi, restructurarea în primul rând şi în primul rând înseamnă informatizarea. Trebuie să ai instrumentele care îţi oferă automatizări –adică sisteme informatice de gestiune în aşa fel încât orice contribuabil, persoană fizică sau companie să ştie clar şi la orice oră care este situaţia şi să nu mai fie tot felul de cozi, tot felul de informaţii care nu sunt certe, azi ţi se spune ceva, mâine altceva. Pentru astfel de situaţii nu  sunt de vină oamenii din ANAF sau a unui…e vină instituţiei în sensul în care instituţia nu are resursele informaticii pentru secolul XXI. Toată lumea vrea să le facă, s-au făcut paşii, nu s-a finalizat încă, dar nimic important. Acum există un suflu nou, ANAF-ul a început din nou să scoată proiecte de modernizare informatică”, a mai spus Dragoş Doroş.

Un exemplu de tentativă de modernizare a ANAF este introducerea aşa-numitor fişiere de tip SAF-T, care înseamnă de fapt un excel mult mai complex şi mai inteligent, prin  care în fiecare lună, completându-l cu anumite date, contribuabilii care îl trimit la ANAF îşi oferă în felul asta datele lunar şi în felul acesta există o transparenţă sporită faţă de ANAF.

”Este ca şi cum ar fi într-un control permanent la contribuabili, ceea ce este un lucru bun, pentru că atunci când au nevoie de ceva de la ANAF, când au nevoie de un certificat de atestare fiscală, de o rambursare de TVA, situaţia este clară şi deja controlată şi atunci este o din asta relaţie mai mult de colaborare decât de control şi supraveghere, care de fapt asta trebuie să se întâmple”.

 
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.