ZF English

Sportivi care si-au descoperit talentul in afaceri

09.04.2001, 00:00 85


Un business cu muschi de fier
Florin Budea, Bihoreanul

Oradeanul Ion Marin a fost declarat trei ani consecutiv cel mai puternic om al judetului. La categoria sa de greutate nu are rival in concursurile judetene de tip "iron man" (omul de fier).

Dovada ca mintea si muschii pot face casa buna, el este la fel de tare si in afaceri. Are un adevarat lant de magazine alimentare in Oradea. A inceput de la zero. Ca sa-l tachineze, prietenii ii spun adesea ca atunci cand a venit la Oradea, toata averea lui incapea intr-o punga de plastic.

Ion Marin s-a nascut in 1962 tocmai in celalalt capat al tarii, la Constanta. La 20 de ani a venit sa lucreze in Oradea. Cam tot atunci i-a cazut in mana si o carte despre culturism, scriere rara in anii cand mancarea era prea putina, iar statul incuraja alte sporturi.

"Cand mi-am dat seama cat de frumos se poate modela corpul uman, mi-am spus ca asta e sportul pe care trebuie sa-l practic. Cu putin timp in urma abandonasem boxul, din cauza hepatitei si cautam un sport care sa mi se potriveasca. Nici ca puteam gasi ceva mai bun".

Dupa numai sase luni de antrenamente la Casa de Cultura a Sindicatelor din Oradea, a participat la primul concurs de culturism. Rezultatele - peste asteptari. "Toata lumea ma intreba la ce sala m-am mai antrenat. Cred ca asta a fost cel mai puternic imbold".

Cu toate acestea, cinci ani mai tarziu Ion a renuntat la culturism. "Am avut o altercatie cu antrenorul. N-am putut sa merg la un concurs si el m-a acuzat ca am echipa". Desi, practic, nu a abandonat sportul niciodata, au trecut sapte ani pana cand s-a intors la culturismul de performanta. Atunci a inceput si afacerea - in 1994.



Fabrica de sanatate

"Sala de culturism de la Sala Sporturilor era destul de slab inzestrata. Asa ca m-am oferit sa o sponsorizez cu o bara si cu discurile necesare. Baietii mi-au zis sa iau sala in chirie. De aici a inceput totul".

Ion Marin este azi presedintele Asociatiei Sportive GYM Mar Strong, proprietarul unuia din cele mai bine dotate complexe de sport si intretinere fizica din tara si administratorul bazei de culturism ce functioneaza la Sala Sporturilor. "Aici mi-am investit tot profitul din magazine", arata Marin.

Se vede. Langa vechea alimentara a construit inca un corp de cladire. Complexul are acum o sala de forta, un bar, o sala de aerobic si fitness, saloane de sauna, masaj, jacuzzi, cosmetica si coafura. "Vrem sa functionam ca o adevarata fabrica de sanatate", spune proprietarul.

Desi este absolvent al Facultatii de Drept, Ion Marin s-a dedicat afacerilor si sportului. In afara de titlul de cel mai puternic om al judetului, anul trecut a reusit sa devina vicecampion national de culturism. Trecerea de la omul de afaceri la sportivul de performanta se face in cateva minute.

Dupa ce si-a dezbracat costumul, in echipamentul de antrenament, Ion pare alt om. In timp ce bara geme sub greutatea discurilor, comenteaza: "Sportul m-a ajutat sa depasesc cele mai grele momente din viata. Nimic nu iti da mai multa incredere in tine decat sportul".

A fost nevoie de aproape patru ani pentru ca sala de culturism sa inceapa sa aduca un oarecare profit. Ion spune ca numarul practicantilor autohtoni creste incet. "Poate nu o sa credeti, dar 40% din cei care au abonament la noi sunt straini, iar 20-30% sunt romani care au trait un timp in Occident. Din pacate, romanii nu au o cultura sportiva. Ori mananca, ori beau pana nu mai stiu de ei, ori stau degeaba..."



"Cea mai importanta investitie sunt eu"

La sala lui Ion Marin vine lume buna. Viceprimarul Constantin Jurca si cunoscutul judoka Alexandru Lungu sunt doar cateva dintre personalitatile locale care frecventeaza locul. "Vin si cateva familii. Tata trage la fiare, mama face aerobic, iar copiii isi gasesc si ei cate un sport, in functie de interese. Americanii au o vorba: .

De aceea sunt foarte preocupati de sanatatea si de forma lor fizica. Ce rost are sa-ti faci casa mare daca mori la 40 de ani?". Asta e filozofia omului care a facut din pasiunea sa pentru sport o afacere.

Pentru suma de 350.000 lei pe luna, la complex se poate face body-building, aerobic sau fitness. In acest pachet intra si sauna. Pentru serviciile de masaj, jacuzzi, solar, coafura si cosmetica se percep tarife separate.

Pentru anul 2001, Ion Marin are planuri mari: "Imi doresc un titlu de campion national si o medalie la Balcaniada de culturism". De asemenea, planuieste sa deschida o sala noua de sport si sa dea in folosinta, langa Sala Sporturilor, primele doua terenuri de minifotbal cu gazon artificial din Romania.

"Aici vom organiza un campionat de fotbal pentru echipe de cinci jucatori, neprofesionisti. Echipa castigatoare va participa la un turneu international in Grecia".





De la fotbal la turism
Cristina Scortariu, Suceava

Petrica Dorcu are 44 de ani si se considera un tip norocos. Pentru el, fotbalul reprezinta sportul de care s-a indragostit inca de pe vremea copilariei. A jucat la Foresta Falticeni, Steaua si Dacia Pitesti. S-a nascut la Falticeni si s-a stabilit la Pitesti, acolo unde, de altfel, se afla si familia sa - sotia si cei doi copii. In 1994 si-a propus sa intre in afaceri si a reusit.

La acest capitol, se pare ca norocul a fost de partea lui. A infiintat o firma de transport international pentru marfa, afacere care s-a dovedit profitabila. De la cateva milioane de lei la inceput, anul trecut cifra de afaceri a ajuns la 16,3 miliarde de lei.

Cu cele 18 camioane, firma Pedroni Trans face transport in Italia, Spania, Franta, Germania, Olanda si Belgia. In fiecare luna sunt efectuate in jur de 34-35 de curse. Firma fotbalistului are incheiate contracte de colaborare cu trei firme de expeditii din Franta, Spania si Italia.

Ulterior, pe baza castigurilor aduse de firma de transport, Petrica Dorcu s-a gandit sa investeasca in locurile natale, la Falticeni. In luna iunie 2000 reuseste, in urma unei licitatii organizate la FPS, sa achizitioneze pachetul majoritar de actiuni, respectiv 99%, la societatea Zamca Turism, valoarea pachetului scos la vanzare fiind de 3 miliarde de lei. Pana astazi, a reusit sa achite cam 85% din datoriile societatii catre bugetul de stat, restante in valoare totala de peste 5 miliarde de lei.

Societatea Zamca Turism dispune de un hotel cu restaurant in municipiul Suceava si de trei cabane turistice - Rarau, Malini si Obcioara - situate in zone pitoresti din Bucovina. Hotelul, de categoria doua stele, are o capacitate de 30 de camere, cu 60 de locuri.

Pretul unei camere este cuprins intre 400.000 si 600.000 lei, tarifele practicate fiind cele mai mici din zona. Societatea are un capital social de 6,7 miliarde lei, iar cifra de afaceri a fost in 2000 de 3,5 miliarde de lei.

Pana acum, fostul fotbalist a investit aproximativ un miliard de lei, bani folositi in modernizarea a 60% din hotel. "Unitatea hoteliera trebuie amenajata pe gustul clientilor, la standarde occidentale.

Imi propun sa amenajez o sala de forta, un bazin de inot, sauna si un teren de tenis, investitii care se vor ridica la un milion de dolari, daca adaug si ce am cheltuit pana acum.

Am avut noroc si de multe ori ma intreb daca merit toate de la Dumnezeu. Cred ca m-am nascut intr-o zodie norocoasa", spune omul de afaceri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO