ZF English

Soldatii armatelor europene se echipeaza de la Deva

06.06.2001, 00:00 64



Confex Matex International Deva, societate cu capital privat autohton, profilata pe confectii textile, s-a infiintat in 1996. Din martie 1999, firma devine societate mixta, prin asocierea cu compania Fiduciaria Marche din Italia, care detine peste 51% din actiuni.

A fost momentul in care a inceput relansarea economico-financiara a unei firme care se afla in situatia de a falimenta in cel mai scurt timp.

Asocierea cu italienii s-a realizat, in mare masura datorita interesului manifestat de un roman plecat in Italia din 1990. George Teseleanu a facut in Peninsula studii economice si pana acum, prin activitatea sa, a creat peste 8.000 de locuri de munca in Romania, in domeniul confectiilor.



Contracte salvatoare

Partea italiana a axat productia fabricii pe uniforme pentru soldatii trupelor NATO, activitatea desfasurandu-se in sistem lohn.

Materia prima este importata din Italia, de la furnizori cu care Confex Matex are contracte de colaborare. La Deva se executa prelucrarea materialului pana la faza de produs finit, dupa care acesta merge la export.

In momentul asocierii cu partenerul italian, localnicii aveau 50 de angajati, din care lucrau efectiv 30, din cauza lipsei de comenzi.

Acum, firma are 200 de salariati si un profit de 500 de milioane de lei de la inceputul anului, la o medie lunara a cifrei de afaceri de 2,5 miliarde de lei, pentru acest an.



Pantaloni, tricouri si berete

Activitatea din hala de productie este organizata intr-un singur schimb, pe trei fluxuri. Este vorba de liniile de pantaloni, camasi si tricouri pentru soldatii diferitelor arme din fortele NATO.

Periodic, la Confex Matex s-au produs si berete, in functie de cerintele beneficiarilor. Toate utilajele au fost aduse din tarile Uniunii Europene si din Japonia, investitia depasind 600.000 de marci germane.

Masinile de croit, cusut sau calcat sunt performante, dar conducerea se gandeste, deja, la inlocuirea unora dintre ele.

Directorul executiv, Dorin Teseleanu, spune ca pentru acest an se intentioneaza trecerea la o activitate pe doua schimburi, ceea ce presupune si o crestere a numarului de angajati.

In iulie 1999, societatea a obtinut certificatul ISO 9002, o recunoastere internationala a calitatii si a intregii activitati a firmei.

Aceasta le permite sa concureze cu firme din Uniunea Europeana, certificatul fiind recunoscut si pe continentele american si african. Certificarea a fost aproape obligatorie in conditiile in care firma produce in totalitate pentru export.



Masini computerizate si hrana calda

Responsabilul de productie, Camelia Ciungan, spune ca se incearca "perfectionarea intensiva si extensiva" a activitatii societatii.

Aceasta inseamna un plus la cantitatea de articole fabricate si la calitate, ca si extinderea spatiului de productie atat cat e posibil, deocamdata. Cu ceea ce se va mai investi in hala de productie si in alte dotari, se ve depasi un milion de marci germane.

Confex Matex are in dotare opt masini performante, cu activitate programabila, pe cartela. Fiecare dintre ele este operata de o singura muncitoare si inlocuieste munca a patru-cinci lucratori.

In vederea unor viitoare angajari, conducerea societatii spera sa gaseasca forta de munca specializata in domeniu, tinand cont de dificultatea instruirii la locul de munca.

Directorul executiv al Confex Matex crede ca trebuie asigurate conditii europene pentru activitatea muncitorilor.

"Toti angajatii beneficiaza de o masa calda, servita in sala de mese a firmei, iat transportul navetistilor este decontat in totalitate. Vrem sa gasim o firma de transport, pentru a asigura deplasarea salariatilor nostri", spune Teseleanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO