ZF English

Sejur intr-o mina de trei stele

17.12.2001, 00:00 14



Un investitor din Valea Jiului a intocmit un program turistic denumit "Valva Baii", pe care l-a prezentat lui Dan Matei Agathon, ministrul Turismului. Proiectul ar urma sa fie implementat la Mina Dalja, care ar putea astfel sa fie transformata intr-o atractie turistica.

Lucian Iftimie are o societate de turism in Petrosani, dar inainte a lucrat in sectorul minier; are studii de specialitate si a ajuns chiar doctorand in domeniu. N-a uitat deloc ce inseamna o mina si cum se munceste acolo. Mai mult, s-a gandit sa-si intrebuinteze in turism competenta dobandita in minerit.

A vazut ca e un moment bun pentru exploatarea in scopuri comerciale a unor mituri si legende locale. Cum nu avea la dispozitie in Valea Jiului un Dracula, a pornit de la un mit al minerilor si a ajuns sa intocmeasca un program turistic complet, pe care l-a denumit "Valva Baii".

Localizarea? Perimetrul Exploatarii Miniere Dalja, din cadrul Companiei Nationale a Huilei Petrosani. Exploatarea se afla in conservare incepand din anul 1999, iar decizia autoritatilor de a intrerupe activitatea aici a fost, practic, la originea mineriadei din luna ianuarie a aceluiasi an.



Patronajul duhului minelor

Valva Baii este un mit al minerilor. Legenda spune ca este un duh care stapaneste, supravegheaza si distribuie comorile subsolului. Valva isi face aparitia din adancuri sub diferite forme, uneri pentru a salva viata minerilor, iar uneori usurandu-le trecerea catre lumea de apoi.

De la acest mit al minerilor si pana la proiectul care preconizeaza transformarea minei aflata in conservare intr-un loc de atractie turistica pare a fi o cale foarte lunga. Lucian Iftime spune insa ca totul poate deveni realitate cu o investitie in valoare de patru milioane de dolari.



Hotel de trei stele in cladirea administrativa

In proiectul prezentat ministrului Turismului se arata ca in cladirea administrativa ar urma sa fie amenajat un hotel de 3-4 stele, cu o capacitate de 160 de locuri.

La parterul cladirii va functiona un restaurant, doua sali de conferinte, o sala de forta, o sauna, un bazin de inot, fiind prevazute chiar si terenuri de tenis, un parc si o pista de aterizare pentru elicoptere.

Partea cea mai interesanta vizeaza insa subsolul. Lucian Iftimie s-a gandit la un tren special pentru transportarea turistilor pana la Putul Orb, urmand ca in rampa putului sa fie amenajata o sala de asteptare cu minibar si inca o sala de asteptare cu bar la Orizontul 440.

Proiectul originalei destinatii turistice mai prevede modificarea coliviei pentru transportul turistilor si amenajarea a trei fronturi de lucru: abataj camera, abataj cu front scurt, abataj cu trepte rasturnate. De asemenea, la Orizonul 440 ar urma sa fie amplasat un muzeu minier.



O fuga pana la Castelul din Carpati

Pentru realizarea acestui proiect, autorul sau spune ca ar fi nevoie de 4.000 USD. "Nu conteaza cine va realiza acest proiect. Oricine doreste poate sa o faca, eu doar l-am conceput", declara Lucian Iftimie.

Mai mult, acesta considera ca initiativa nu va duce lipsa de vizitatori, in conditiile in care multe persoane si-au manifestat dorinta de a vedea "pe viu" o mina din Valea Jiului.

Pe de alta parte, Iftimie a prezentat si punctele de interes turistic international din zona. Astfel, acesta crede ca s-ar putea organiza excursii de succes la "Castelul din Carpati", localizat - conform descrierilor lui Jules Verne - langa Polatiste, sau excursii la Castelul Huniazilor, Sarmizegetusa si Cetatea de la Deva.



Cu gandul la investitorii straini

"Am aflat si eu cate ceva despre amenajarea minei Dalja in scop turistic. Cred ca este un proiect bun", a afirmat directorul general al Companiei Nationale a Huilei Petrosani, Stamin Purcaru, care a precizat insa ca nu cunoaste prea multe detalii despre el.

Conform lui Iftime, ministrul Turismului "s-a aratat incantat" de proiect si a promis ca il va studia in amanunt, urmand sa se pronunte oficial "in cel mai scurt timp" asupra acestuia.

"Cu o publicitate bine facuta, cred ca ar putea atrage chiar si investitorii straini", spune Lucian Iftimie, care este de parere ca realizarea proiectului "Valva Baii" ar atrage cel putin 10.000 USD/ an de la vizitatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO