ZF Ecosistemul Marketplace

ZF Ecosistemul Marketplace. Soluţia de criză: antreprenoriatul. După zece luni de căutări de job, Anca Dragomir a decis să îşi înfiinţeze propriul business, a început de la zero în domeniul comerţului online, alegând o nişă despre care crede că va fi mereu căutată - hainele şi jucăriile pentru copii

15.06.2021, 00:05 Autor: Ioana Matei

Dragomir a dezvoltat afacerea A&P Collections, axată exclusiv pe comerţul online, respectiv comercializarea de articole pentru copii (haine pentru copii, încălţăminte pentru copii şi jucării). Compania lor importă produse direct din Europa şi din Asia, dar au dezvoltat o secţiune unde vând produsele şi unor jucători din România. Antreprenoarea a povestit în cadrul celei mai recente ediţii a emisiunii ZF Ecosistemul Marketplace că a lansat businessul la finalul anului 2015, în lipsa găsirii altor oportunităţi profesionale.

„Am înfiinţat businessul după o perioadă mai puţin fastă, tulbure în viaţa mea personală şi profesională, o despărţire în familia mea, iar după scurt timp, căutarea fără succes a  unui alt job - trecuseră 10 luni şi eu ajungeam între ultimii trei candidaţi, întotdeauna era aleasă varianta mai tânără, drept urmare am spus că trebuie să fac ceva fiindcă altfel nu ajungem nicăieri“, a povestit antreprenoarea.

S-a gândit să intre în acest business pornind de la ideea că „întotdeauna vor fi căutate produsele pentru copii“. A început cu o investiţie de 5.000 de euro, direcţionaţi în dezvoltarea site-ului, în configurare şi în alte aspecte tehnice. 

„După un timp, am constatat că trebuie investit şi mai mult, este un business care se bazează pe diversitate, oamenii trebuie să vadă multe produse ca să aleagă unul şi, în plus, trebuie investit şi în aspectele tehnice.“

Businessul a evoluat bine, în contextul în care cifra de afaceri s-a dublat de la an la an, ajungând în 2020 la peste 30.000 de lei. În prezent, circa 70% din venituri sunt generate de platforma marketplace a eMAG.

Din rândul provocărilor cu care se confruntă, ea a menţionat competiţia cu marile branduri care activează pe segmentul fashion. „O firmă mică nu poate ţine preţurile pe care le ţine o firmă mare, dacă mă duc şi fac un contract de achiziţie, nu voi obţine niciodată preţurile pe care le obţine un jucător de talie mare, când vin cu un produs nou, nu pot ajunge la aceleaşi preţuri, atunci câştigul este foarte mic.“

În ceea ce priveşte comportamentul clienţilor în pandemie, ea observă că acesta s-a schimbat foarte mult, învaţă şi se dezvoltă odată cu dezvoltarea businessului din online, devin din ce în ce mai pretenţioşi.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea ZF Ecosistemul Marketplace