ZF Deschis la nou

ZF/Vodafone Deschis la nou. Virgil Profeanu, CEO, Vego Holdings: Digitalizare înseamnă în primul rând structurare. Înainte de a ne gândi la biţi, să ne gândim la organizare, la procedurare, la procese prin care o companie devine mai bună, mai eficientă

19.06.2023, 00:07 Autor: Adrian Seceleanu

„Încă sunt companii care nu-şi stochează informaţiile elementare, cum ar fi documente care intră în cadrul companiei sau şi le stochează sub formă de document scanat, fără să aibă acces în interiorul documentului la informaţie“.

Companiile care au în plan să lanseze proiecte de transformare prin tehnologie trebuie să plece de la structurarea datelor şi a activităţilor pentru că acestea sunt lucruri pe care se bazează succesul acestor demersuri şi care nu pot fi rezolvate de sine prin achiziţia unei soluţii IT.

„Digitalizare înseamnă în primul rând structurare. Adică, înainte de a ne gândi la biţi, să ne gândim la algoritmi, să ne gândim la organizare, la procedurare, la procese prin care o companie devine mai bună, mai eficientă. Deci, probabil că digitalizarea de aici începe“, a declarat Virgil Profeanu, CEO al companiei de proiectare şi tehnologie Vego Holdings în cadrul emisiunii ZF/Vodafone Deschis la nou, care urmăreşte să aducă în primul plan exemple concrete ale beneficiilor aduse de digitalizare. „Digitalizarea ajută în momentul în care ai implementate metode de management, metodologii avansate care îţi permit să transformi dorinţele sau necesităţile în linii de acţiune pentru fiecare angajat. Şi asta nu ţine de o digitalizare efectivă. De fapt, tehnologia ajută atunci când ştii să ceri şi atunci când mintea ta este suficient de structurată ca să iei decizii ca să aloci resursele într-o anumită direcţie şi ca să ai o abordare perfect structurată şi o înţelegere eficientă a realităţilor socioeconomice în care trăieşti“.

Virgil Profeanu a insistat şi asupra diferenţelor dintre simpla digitizare a unui document şi crearea unui sistem în care datele să poată fi indexate şi apoi căutate şi accesibile în cadrul unei organizaţii. „Spuneam la început că digitalizarea înseamnă organizare. Încă sunt companii care nu-şi stochează informaţiile elementare, cum ar fi documente care intră în cadrul companiei sau şi le stochează sub formă de document scanat, fără să aibă acces în interiorul documentului la informaţie. Iată digitalizarea este de fapt, transformarea informaţiei de orice tip

într-o informaţie accesibilă instant, cu ajutorul banalei căutări. Să discutăm despre care ar fi nişte etape de digitalizare: mai întâi să îţi pui la punct sisteme de stocare, de gestionare a informaţiei, după care sisteme de transformare a informaţiei din formă scanată prin recunoaşterea textului în informaţie la care să ai acces prin interogare şi după care multiple etape de înţelegere a informaţiei astfel încât să o ai structurată şi accesibilă în orice moment pentru oricine.“

Rapiditatea în a accesa informaţii clare, fără erori poate duce la o rezolvare mult mai rapidă a activităţilor din cadrul companiei, a adăugat reprezentantul Vego Holdings. „Pentru că informaţia este putere, pentru că pe baza informaţiei iei decizii şi nu vorbim doar de decizii de business, iei decizii de proiectare. Dau un exemplu banal: un arhitect se aşează la un calculator, are cele mai performante programe de proiectare şi ar putea să facă ceva în 5 minute pentru că este foarte bun, dar stă 2 ore ca să citească nişte informaţii legate de un proiect, adică o temă de proiectare şi nici nu găseşte unde este pentru că nu i-o pune nimeni la dispoziţie; după care vrea să ştie ceva în domeniul legislativ şi ia o carte veche şi începe să caute în ea şi mai durează încă o oră să înţeleagă. Toate aceste procese de căutare, de punere la dispoziţie a informaţiei noi le-am automatizat. Astfel orice informaţie o ai accesibilă despre orice din cadrul companiei într-o secundă şi această provocare am acceptat-o în 2007 şi din acel moment am început să avem integrate toate informaţiile într-un mod accesibil în mod instantaneu. Şi înţelegerea legislaţiei cu ajutorul sistemelor de tip machine learning sau învăţare supervizată este un element cheie pentru a pune la dispoziţia inteligenţei umane a informaţiilor exacte, pentru ca inteligenţa umană să creeze noul, adică să inoveze.“

 

Ce a mai declarat Virgil Profeanu în cadrul emisiunii:

Vego Holding este o companie de proiectare şi tehnologie. Aş grupa mai degrabă totul în zona cercetării, pentru că toată proiectarea pe care o facem o facem utilizând metode de cercetare. Când spun proiectare, mă refer la proiectarea de clădiri civile şi industriale, clădiri de birouri, ansambluri de locuinţe, centre comerciale, hale industriale, hale de producţie şi infrastructură, amenajări peisagistice, urbanism etc. Acoperim o mare plajă de produse şi servicii - şi - am înţeles în urmă cu peste 15 ani că digitalizarea, tehnologia, automatizarea, roboţii software şi inteligenţa artificială vor fi cele care vor câştiga în orice pariu şi am investit masiv în asta, iar astăzi suntem probabil singura companie de proiectare şi tehnologie din România care utilizează în mod adânc, intens roboţi software şi inteligenţa artificială.

Am urmărit permanent ca dezvoltarea companiei să fie în concordanţă cu ceea ce se va întâmpla mâine şi asta facem şi astăzi. Urmărim tehnologii, înţelegem ce urmează să se dezvolte şi integrăm rapid ceea ce este accesibil şi avem o zonă de cercetare foarte intensă, în special în domeniul management-ului şi a organizării informaţiei, care ne permite să structurăm şi să manipulăm mari cantităţi de informaţii pentru a le folosi în domeniul proiectării. Astfel, sistemele noastre sunt cei mai buni experţi în legislaţia din domeniul construcţiilor în România. Integrăm rapid orice modificări legislative şi avem răspunsurile în interiorul platformei.

Avem un pachet de produse pe care îl promovăm pentru administraţia publică, unde avem automatizare de emitere de certificate de urbanism şi de emitere de documentaţii, documente specifice în cadrul administrativ. Iar ca business, intenţia mea şi viziunea mea este de dezvoltare cu tehnologia pe care o dezvoltăm doar a companiei VEGO. Adică nu vindem produsele software către competitori pentru că ar fi fix către competitori. Iar avantajul tehnologic este un element important pentru noi, adică avem procese în care altcineva face într-o lună şi noi facem în 2 zile, şi avem procese în care un pachet complet din cadrul proiectării este total automatizat, adică stai şi te uiţi la maşină cum lucrează, dar te uiţi repede, adică în câteva minute face ceea ce tu ai face în zile.

Un element cheie al digitalizării este canalul de date pe care noi îl folosim astăzi de la Vodafone, nu doar cel pe date mobile, ci şi fibră optică. Au o soluţie bună şi îi încurajez şi pe ceilalţi din piaţă să ceară au o ofertă. Sunt buni, adică au infrastructură bună. Sau să spunem, o banală licenţă de Microsoft poate să schimbe totul. De ce? Pentru că nu e una, iei 100, pentru câţi oameni ai, îi dotezi pe toţi cu tot ceea ce poate să-ţi ofere Microsoft 365, şi anume să lucrezi organizat în timp, să-ţi faci grupuri, să-ţi faci echipe, să-ţi faci proiecte şi atunci structurezi informaţia. Iată, digitalizarea înseamnă să organizăm lucrurile logice întâi la noi în cap şi să ne concentrăm pentru ca cei pe care îi coordonăm să se transforme.

Nu-mi imaginez cum am fi evoluat fără tehnologie. Probabil că n-am fi evoluat pentru că tehnologia este chiar în ADN-ul nostru şi când spun că este în ADN-ul nostru înseamnă că avem un document programatic care se numeşte ADN-ul VEGO şi acolo avem nişte structuri de date care ne obligă ele însele să adoptăm şi să dezvoltăm tehnologie. Adică aşa am definit compania, aşa ne-am gândit: să fie o companie care e o companie de avangardă şi care participă la dezvoltarea tehnologiei în domeniul ingineriei şi al construcţiilor.

Nu avem cele mai importante proiecte. Avem proiecte ample. Până astăzi am proiectat peste 8 milioane de metri pătraţi de construcţii în România. La nivel de Bucureşti există 3,5 milioane de metri pătraţi de clădiri de birouri. Deci, în tot Bucureştiul există, dezvoltat şi funcţional 3,5 milioane de metri pătraţi. Noi am proiectat în toată România 8 milioane de metri pătraţi de construcţie, adică este mult. Banii care s-a investit în realizarea acestor edificii sunt 4 miliarde de dolari.

Provin eu, ca educaţie, dintr-o zonă mai abstractă sau mai artistică. Am un trecut în care am fost solist de operă, am o pregătire teologică, deci orientat spre filozofie, spre o înţelegere amplă a problematicii generale a business-ului şi a umanităţii şi de aici probabil deschiderea către ceea ce încă nu s-a întâmplat.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Vodafone