ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Vlad Popescu, Norofert: Agribusiness-ul românesc, lovit de mai multe calamităţi. Scăderile se vor vedea de la fermieri la producători şi distribuitori

08.11.2023, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

A doua parte a anului, marcată de o scădere a preţurilor inputurilor şi o aliniere cu preţurile cerealelor l 2024 ar putea aduce însă o revenire la nivelul pieţei.

Preţurile scăzute ale cerealelor şi seceta din ultima perioadă s-au văzut în rezultatele întregului sector local de agribusiness în 2023, spune Vlad Popescu, preşedinte al consi­liului de administraţie al Norofert, producător de inputuri pentru agricul­tura ecologică, farming ecologic şi trading cu cereale, listat pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti sub simbol NRF.

„Agribusiness-ul românesc a fost lovit de mai multe calamităţi. Continuăm în 2023 cu aceste preţuri foarte mici ale cerealelor, care nu acoperă costurile de înfiinţare ale fermierilor. Avem în momentul acesta destul de multe ferme care aproape se află în insolvenţă şi foarte greu îşi vor mai remedia situaţia”, afirmă Vlad Popescu, invitat la ZF Deschiderea de Astăzi din 7 noiembrie.

Din rezultatele la nouă luni ale Norofert, publicate luni seara, reiese că grupul a avut un profit net de 1,1 milioane de lei la finele lunii septembrie, în scădere cu 85% faţă de aceeaşi perioadă din 2022, şi afaceri de 31 de milioane de lei, mai mici cu 42%. Profitul operaţional s-a diminuat cu 60,5% la 4,2 milioane de lei, în timp ce marja EBITDA a coborât de la 19,6% la 13,3%.

„Avem în unele zone ale ţării, inclusiv la ferma noastră de la Zimnicea, două luni şi jumătate fără ploaie. Iată că investiţia în irigare capătă din ce în ce mai multă valoare. Având aceşti factori care au dat complet peste cap întreg ecosistemul de agribusiness, nu ne mirăm că arată foarte rău rezultatele întregului domeniu; cu siguranţă mult mai rău decât în 2022, când am avut preţuri mari la îngrăşăminte. Am avut şi preţuri bune la cereale pentru o bună parte din an.”

Ieri după-amiaza, acţiunile NRF se depreciau cu 1,9%, pe un rulaj de 27.000 de lei. Compania este evaluată la 71 de milioane de lei, după o scădere de 32% a acţiunilor anul acesta şi un declin de 39% în ultimele 12 luni. Din acţionariat fac parte Vlad Popescu (pachet de 36,5%), Ileana Popescu (15%) şi Marius Alexe (12,2%).

„Aceste scăderi se vor vedea pe întreg spectrul de agribusiness, de la fermieri la producători şi distribuitori. în ceea ce priveşte T3, am observat o încetinire a vânzărilor faţă de anii trecuţi pentru că nu am avut ploi. Fermierii au fost foarte reticenţi şi nu au vrut să investească deloc în culturile de toamnă, mare parte din ei nici nu au semănat în perioada optimă”, continuă reprezentantul Norofert.

Producătorul anticipează un profit net de 2,4 milioane de lei la finele anului, după o estimare iniţială de 10,8 milioane de lei. Conform noului buget de venituri şi cheltuieli, afacerile ar ajunge în 2023 la 52 de milioane de lei, de la 82,5 milioane cât erau prognozele iniţiale. De la publicarea de luna trecută a noului BVC, acţiunile NRF au pierdut 13%, ţinând cont aici de scăderea de 1,9% menţionată mai sus.

„Vedem în a doua parte a anului 2023 o scădere a preţurilor inputurilor şi o aliniere a preţurilor cerealelor, la fel ca în anii normali 2020-2021. Din punctul acesta de vedere, există o ştire pozitivă pentru 2024, că preţurile la îngrăşăminte şi inputuri se aliniază cu preţurile cerealelor, care revin la valorile de dinainte de războiul din Ucraina... Pentru întreg sectorul, 2024 ar trebui să fie un an în care să ne revenim. Este un an în care fermierii vor investi tot mai mult în irigaţii”, adaugă Vlad Popescu.

 

Alte afirmaţii din timpul emisiunii:

Acum, perioada optimă (de semănare – n.r.) a început să se mute uşor-uşor către octombrie-noiembrie din cauza schimbărilor climatice, iar în T3, vânzările au fost mult mai mici pentru că fermierii au stat în expectativă.  Este şi normal, nu au vrut să investească bani în culturi pe care nu ştiu când sau dacă le vor mai înfiinţa. Aici vorbim de culturile de rapiţă, unde estimările au fost undeva la 700.000 de hectare şi cred că au rămas undeva până în 200.000 în picioare.

Este un an fără precedent în ultimii zece din agribusiness. Scăderile pe care le vedeţi acum sunt normale, având în vedere condiţiile prin care trecem. Sperăm că o parte din greu a trecut pentru că avem şi nişte ploi zilele acestea, iar fermierii au început să semene o parte din suprafeţe de grâu şi orz.

Mergând către discuţia despre costurile de înfiinţare, care este principala sursă a pierderii pe care au suferit-o fermierii: când avem în toamna lui 2022 costuri de înfiinţare de aproximativ 5.000 de lei pe hectar şi recoltăm de 2.500-3.000 de lei pe hectar, este clar că avem o pierdere şi este greu să o acoperim. Aş spune că este una dintre sursele principale pentru situaţia în care se află agribusiness-ul.

În ciuda greutăţii acestui an, am hotărât să continuăm investiţiile şi să nu luăm piciorul de pe pedala de acceleraţie. Vorbim de linia de fabricaţie de la Filipeştii de Pădure şi o nouă linie de fabricaţie pentru îngrăşăminte de sol pentru agricultură convenţională... Mai avem discuţii pentru a duce produsele în afară.


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent