ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Valentin Budeş, Sphera Franchise Group: Avem planuri de redresare pentru Pizza Hut, vizând trecerea brandului pe profit

06.09.2023, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

Sphera Franchise Group (simbol bursier SFG), administratorul în sistem de franciză al restaurantelor KFC, Pizza Hut şi Taco Bell în România, cât şi al restaurantelor KFC din Republica Moldova şi Italia, a înregistrat în prima jumătate a anului rezultate record pe profit şi venituri, raportând totodată o pierdere de 5,8 milioane de lei pe lanţul de pizzerii. Pe viitor, compania are însă în vizor atingerea pragului de break-even, spune CFO-ul Valentin Budeş, invitat la ZF Deschiderea de Astăzi din 9 septembrie.

„Planurile pentru Pizza Hut sunt de redresare, avem o misiune foarte clară privind trecerea brandului pe profit, lucru vizibil în ultima perioadă printr-o temperare a pierderilor. Mai mult decât atât, sunt multe iniţiative interne, atât operaţionale, cât şi strategice, care urmează să fie făcute publice pe măsură ce vor fi finalizate, urmând să dea o direcţie clară către break-even în cea mai scurtă perioadă“, afirmă directorul financiar al companiei.

Grupul a trecut pe profit de 19,4 milioane de lei în S1/2023, de la pierderi de 8,7 milioane de lei în prima jumătate de anul trecut, în vreme ce veniturile s-au majorat cu 14,8%, la 695,6 milioane de lei. Segmentat, veniturile generate de KFC au urcat cu 15,4%, Pizza Hut a crescut cu 1,7%, iar Taco Bell cu 29,1%, conform raportului semestrial.

„Prin redresare mă refer la trecerea din teritoriu negativ în care se află în ultima perioadă către teritoriu pozitiv, mai întâi ca EBITDA, iar apoi ca profit net. Aici, una dintre iniţiative ţine de outsourcing pe flota de curieri.“

„Practic, am intrat într-un parteneriat strategic cu partenerii noştri care deja livrau comenzile“, explică Valentin Budeş.

Luni, acţionarii SFG au aprobat propunerea Consiliului de Administraţie de distribuire de dividende în valoare de 45 de milioane de lei din profitul net nedistribuit aferent exerciţiilor financiare 2020-2022. Dividendul brut ajunge la 1,16 lei pe acţiune, ceea ce implică un randament de 5,7% în funcţie de preţul de la BVB. Plata urmează să înceapă pe 10 octombrie.

„De la începutul anului trecut, chiar sfârşitul lui 2022, inflaţia a fost un element perturbator, atât din vedere al capacităţii noastre de market proposition, cât şi din punct de vedere al lanţului logistic, deci o situaţie nemaiîntâlnită. Am trecut de la o problemă la alta, după Covid a venit problema conflictului de la graniţele ţării şi totul s-a suprapus cu o inflaţie agresivă, care încă reprezintă un element de risc, dar care a căpătat o temperare vizibilă în 2023.“

Acţiunile SFG sunt pe plus cu 44,3% anul acesta, pe un rulaj de 27,8 milioane de lei şi un BET în creştere cu 13%. Compania are o capitalizare de 783,75 milioane de lei.


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent