ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Ştefan Surcel, investitor: Am ieşit de pe Banca Transilvania şi am plasat banii pe pieţele externe. UiPath, principala deţinere din portofoliu

07.03.2023, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ Expunere pe dezvoltatorii de spaţii logistice CTP şi WDP.

Pe fondul evoluţiilor din ultima perioadă, Ştefan Surcel, investitor pe pieţele de capital, a renunţat la expunerea pe acţiunile Băncii Transilvania (simbol bursier TLV), cea mai mare bancă din România în funcţie de active, cu un profit de 2,5 miliarde de lei anul trecut, în creştere cu 23% faţă de 2021.

„Am ales să vând acţiunile la Banca Transilvania în ultimele două luni, marcând un profit frumos. Acum mă concentrez doar pe piaţa din străinătate. Sunt investit în IT şi imobiliare, la diverşi dezvoltatori de spaţii logistice şi de birouri. Nu am vândut la BT pentru că nu mai îmi plăcea acţiunea în sine, ci am considerat că sunt opţiuni mai bune pentru a plasa acei bani pe pieţele externe“, spune investitorul.

Ştefan Surcel inveşteste în mod recurent circa 40% din salariu, fiind prezent la ediţia din 6 martie a ZF Deschiderea de Astăzi, emisiune ce poate fi urmărită de luni până vineri, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de Facebook şi YouTube ale Ziarului Financiar. Podcastul este transmis pe platforma Spotify.

„Aveam nevoie de banii de la BT pentru a-mi face o medie de preţ mai bună la acţiunile unde eram deja investit. Principala expunere este la UiPath, companie de IT din România care a ajuns un jucător global, după care sunt investit în doi dezvoltatori de spaţii logistice: CTP şi WDP, ambii având prezenţă importantă în România. WDP sunt belgieni, iar CTP este un mix de cehi cu olandezi“, adaugă Ştefan Surcel.

Pe 15 martie, UiPath (simbol bursier PATH), prima companie românească listată pe Wall Street, va publica rezultatele din precedentul exerciţiu fiscal, adică perioada cuprinsă între 31 ianuarie 2022 şi

31 ianuarie 2023. Acţiunile grupului sunt pe minus cu 42% în ultimul an, în timp ce WDP a pierdut 12% şi CTP 7%. Evoluţiile din 2023 sunt de plus 28%, 5%, respectiv 12%.

„Deşi este o companie care raportează un număr de clienţi şi venituri în creştere, iar rata de retenţie a clienţilor este foarte bună, UiPath n-a devenit încă o companie profitabilă. Din estimările pe care le fac ei şi prin discursul pe care îl au cu investitorii, s-ar putea ca anul acesta să o vedem pe profit.“

„Ea a devenit cea mai mare deţinere din portofoliul meu şi pentru că am intrat iniţial la un preţ foarte mare, imediat după listare.“

De la oferta publică iniţială (IPO) din aprilie 2021, trendul adoptat de companie a fost preponderent în jos, investitorul acumulând la preţuri mici în vederea unei medii mai bune de preţ. În cele mai recente rezultate financiare, UiPath a publicat venituri de 262,7 milioane de lei, un plus de 19% de la an la an.

 


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent