ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Răzvan Mihăescu, investitor la BVB: Probabil că vom vedea scăderi pe profiturile şi veniturile din industria materialelor de construcţii

20.02.2024, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

Paradigma s-a schimbat inclusiv în sectorul energetic, care a avut rezultate record pe fondul preţurilor ridicate din ultimii ani.

Dinamica dintre cerere şi ofertă şi creşterea costurilor de producţie ar putea duce în continuare la o scădere a rezultatelor financiare înregistrate de compa­niile din industria materialelor de construcţii cu prezenţă la Bursa de Valori Bucureşti, spune Răzvan Mihăescu, unul dintre cei mai tineri investitori de la BVB, prezent la emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi din 19 februarie.

„În industria materialelor de construcţii, unde am expunere şi sunt multe companii reprezentate la Bursa de Valori Bucureşti, am văzut o scădere a cererii şi o creştere a preţurilor. Mulţi din producători n-au putut să transfere costurile de producţie către consumatorul final, deci probabil că acolo vom vedea o scădere pe profit şi venituri“, consideră el. Portofoliul investitorului este format în prezent din societăţi de pe piaţa principală şi AeRO precum Fondul Proprietatea (FP), Transport Trade Services (TTS), Transilvania Broker de Asigurare (TBK), Purcari (WINE), Roca Industries (ROC1), DN Agrar (DN) şi, mai nou, Arctic Stream (AST).

„Odată cu scăderea preţurilor la energie şi cu scăderea profiturilor pe companiile energetice, în special, avem o discrepanţă, care s-a mai estompat, între evaluările din România şi cele din Vest. Poate că anul trecut, când piaţa nu era chiar atât de sus, iar companiile din energie aveau o performanţă foarte bună, cu profituri foarte mari, era o piaţă foarte vizibilă datorită acestor evaluări mici“, adaugă Răzvan Mihăescu.

Anul acesta, indicele BET-NG – unde sunt incluse companii de pe piaţa principală care au obiectul de activitate energia sau utilităţile aferente – înregistrează a doua cea mai slabă dinamică din rândul indicilor de la BVB, respectiv un plus de 1%, faţă de un avans de 2,3% pe BET şi unul de 2,8% în cazul BET-BK, reprezentativ administratorilor de fonduri.

„S-a mai schimbat paradigma din cauza performanţelor financiare ale companiilor în ultimul timp. Bineînţeles, performanţele sunt datorate în special contextului, în momentul în care au scăzut  preţurile la energie, au avut un impact negativ asupra profiturilor şi automat au crescut evaluările. Dar încă sunt motive de creştere şi nu e cazul să ne aşteptăm la o corecţie pe viitorul apropiat.


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent