ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Rareş Mihăilă, investitor: Am suplimentat investiţia la Banca Transilvania, Aquila şi DN Agrar odată cu raportările pe 2023. Am vândut acţiuni Romgaz

18.03.2024, 00:06 Autor: Liviu Popescu

Rareş Mihăilă, investitor la Bursa de Valori Bucureşti şi fondator al investestelabursa.ro, platforma prin care analizează împreună cu alţi investitori rezultatele financiare ale companiilor, evaluările bursiere şi altele, spune că printre cele mai recente tranzacţii din portofoliul său se numără achiziţii la Banca Transilvania, Aquila, DN Agrar şi vânzări la Romgaz.

„Am mărit ponderea pe Banca Transilvania odată cu rezultatele financiare foarte bune raportate pe 2023. În momentul de faţă acţiunile Băncii Transilvania ocupă 21% din portofoliul meu. Am suplimentat pe Aqvila după ce au anunţat noile achiziţii şi la DN Agrar care acum ocupă o pondere de 13%. Hidroelectrica şi Simtel comple­tează top 5 în portofoliul meu momentan“, a spus investitorul la emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi, ediţia din 15 martie 2024.

Banca Transilvania a raportat un profit net istoric în 2023, de 3 mld. lei la nivel consolidat, în creştere cu 20% faţă de anul precedent. Veniturile din dobânzi au urcat cu 46%, la 8,4 mld. lei.  La preţurile curente de tranzacţionare acţiunile TLV se tranzacţionează la un multiplu P/E de 7,27 ori profitul net.

Rareş Mihăilă spune că pentru suplimentare la banca de la Cluj a considerat că piaţa nu a incorporat încă în preţ potenţialul achiziţiei OTP Bank România. Aquila a anunţat rezultate financiare la aşteptările investitorului, dar recentele achiziţii pot aduce valoare grupului şi implicit un impact pozitiv în venituri şi marje de profitabilitate mai bune.

Compania a anunţat în urmă cu câtevă săptămâni că a primit aviz favorabil din partea Consilului Concurenţei pentru achiziţia Romtec într-o tranzacţie de 3,2 mil. euro.

„Am vândut acţiunile Romgaz după ce au apărut discuţii legate de in nouă intervenţie a statului pe piaţa de energie, atât energie electrică cât şi gaze. Se discută despre coborârea plafoanelor. şi În cazul Romgaz se discută de acel windfall care să se aplice şi pentru acele gaze vândute la preţ reglementat. Până acum nu se aplica o taxare suplimentară acolo, dar existau discuţii în spaţiu public că statul va aplica încă o taxare pe cei de la Romgaz şi asta“, spune investitorul. El adaugă faptul că Romgaz deja era o companie destul de impozitată şi pe segmentul de vânzare a energiei electrice şi pe segmentul de gaze.

Expunerea pe acţiuni în portofoliul investitorului este de 40%, pe obligaţiuni de 57% şi pe cash de 3%. „Am avut nişte sume în euro pe care am preferat să le investesc în titlurile de stat Fidelis pe 5 ani.“ Interviul integral poate fi vizionat pe zf.ro, facebook/zf, youtube şi ascultat pe platforma de spotify.


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent